Barion Pixel TASZ | Itt a TASZ Nagy Kórháztesztjének eredménye!

Itt a TASZ Nagy Kórháztesztjének eredménye!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „Gyerekkel vagyok” c. kampánya keretében egyedülálló felmérést végzett a magyarországi egészségügyi intézmények körében: összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházakhoz. Az összegyűjtött adatok alapján olyan nyilvános adatbázis készül, mely a szülők számára hasznos tájékozódási forrásként, a szakembereknek pedig a szakmai ajánlások alapjául szolgálhat.

A TASZ 64 intézményt keresett meg a kérdéseivel, ezek közül 45-en adtak választ. A kérdéseket a jogvédő szervezet közérdekű adatigénylés keretében tette fel, azaz akár peres úton is kikérhetné az adatokat a nem válaszolóktól, de ilyen pert a TASZ nem indít egyetlen intézmény ellen sem. A felmérés során támaszkodtak az intézmények önbevallására, valamint a házirendre, az SZMSZ-re és a betegellátási szabályokra. Végül öt szempontot vettek figyelembe. Elsőként azt vizsgálták, hogy mennyiben tesz eleget a kórház mindazoknak az ajánlásoknak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért fogalmazott meg, és Magyarország is elfogadott. Ebben a kategóriában annak alapján osztott ki minősítéseket, hogy legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben, van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten, és van-e innovatív vagy ösztönző elem a kapcsolattartás és ellátás során. Itt a legtöbb kórház (29) a középső, „megengedő” minősítést kapta. Az „apabarát” kategóriában értelemszerűen az apák jelenléti, kapcsolattartási lehetőségeit vizsgálták a szülészetek, illetve gyerekosztályok esetében – 17 „haladó szemléletű”, 23 „fejlesztendő” és 4 „szigorú/korlátozó” gyakorlatú intézményt rögzítettek. Külön szempont volt a látogatási rend kérdése – ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket; itt csak 9 intézmény kapott maximális pontszámot. A fizetési kondícióknál a legtöbb pontot akkor kapta egy intézmény, ha a 24 órás együttlétet nem kötik fizetési kötelezettséghez, illetve ingyenes elhelyezést biztosítanak a szülőknek; sokan, 21-en kerültek a „kedvező” kategóriába. A Bababarát Kórház cím egy külső értékelési elem (nem került bele a végső pontozásba): összesen nyolc intézmény rendelkezett ezzel a minősítéssel; a WHO és az UNICEF 1991-ben indított kezdeményezése a szoptatást normaként támogató környezetet díjazza – épp a közelmúltban adott e kérdés témát a magyar sajtónak is.

Az összesítés alapján végül két intézmény ért el maximális, tíz pontot: A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest), illetve a Keszthelyi Kórház. A TASZ a legtöbb pontot elért intézményekben ezt tanúsító matricát helyez el.

Visszajelzések, érdekesebb reakciók

Az intézmények válaszaiból az is kiderült, hogy egyáltalán nem egységes hozzáállással találkozik a szülő és gyerek, attól függően, hogy hol látják el. Pár érdekesebb visszajelzés: "Az újszülöttel való kapcsolattartást nem korlátozzuk, az apa a szülést követően végig ott lehet a gyermekágyas mellett a szülőszobán és a kórteremben, az ésszerűség határain belül". "Egyes családi kultúrákban a kapcsolattartók létszáma túlméretezett”. "A más kultúrába tartozó látogatók nehezen fogadják el, hogy az egész család folyamatos jelenléte nem biztosítható a jelenlegi kórházi körülmények között".

Sok esetben a kórházak „sajátos” jogértelmezését jelzi, hogy csak a tizennégy éven aluli gyermekek esetén engedik a folyamatos kapcsolattartást, holott a törvény kiskorúak (tizennyolc éven aluli személyek) esetén rendeli a folyamatos kapcsolattartás biztosítását.

 

Az elmúlt hónapokban a TASZ munkatársai személyesen is felkerestek több intézményt, az általuk alkalmazott jó gyakorlatok megismerése és terjesztése céljából. Az első film már elérhető, itt megtekinthető, a feldolgozott témák között szerepel majd többek között a gyermektraumatológia, a gyermekneurológia, a gyermekhospice, és a korai kötődést segítő szaktanácsadás is. A TASZ-filmek intézményeket, jó gyakorlatokat, átvehető megoldásokat (és az ezeket gyakorló, sokszor hősies munkát végző egészségügyi dolgozókat) mutatnak be.

 

A TASZ honlapján, a gyerekkelvagyok.tasz.hu tematikus aloldalon pedig megismerhető minden válaszadó intézmény részletes profilja. Ezek megtekintése különösen ajánlott minden olyan szülőnek, akinek gyereke az ott szereplő intézmények valamelyikében kap ellátást – innen megtudhatja, hogy milyen ellátásra tarthat igényt a kórház saját bevallása alapján.

Folytatás: egyeztetés, ajánlás, ismételt felmérés

A TASZ az adatgyűjtés tanulságait és személyes, munkatársai által folytatott felméréseit összegezve, orvosok és szülők bevonásával készíti el szakmai ajánlását az egészségügyi kormányzat számára. „Az a cél, hogy a gyermekek érdekében megfogalmazott, Magyarország számára is kötelező ajánlások minél több helyen, minél nagyobb arányban érvényesüljenek.” – mondta el Bence Rita, a TASZ Betegjogi programvezetője – „A szükséges fejlesztések és átalakítások megtervezése és finanszírozása a politikai döntéshozók feladata – ehhez nyújt segítséget a készülő szakmai anyagunk. A most elvégzett felmérést pedig fél év múlva megismételjük az intézményekben, így megalapozva egy folyamatosan működő monitoring-rendszert, és elősegítve a permanens fejlődést.”- tette hozzá a programvezető.

A TASZ a Kettős Mércével közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésen az Aurórában (1084. Budapest, Auróra u. 11.) most csütörtökön (05.28.), 19 órai kezdettel ismerteti a felmérés eredményeit, illetve tapasztalatait.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.