Jelentés a bonyhádi fogyatékos személyek otthonában tett látogatásról

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. szeptember 28. és 30. között Bonyhádon jártunk. Olvassa el a TASZ jelentését!

2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben élők alkotmányos jogainak érvényesülését vizsgáló programot indítottunk. A program keretében a TASZ munkatársai és felkért szakemberek tesznek látogatásokat szociális otthonokban. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. A látogatás során mind az intézmény vezetőjével és munkatársaival, mind pedig a lakókkal folytatott beszélgetések, illetve az intézményi életre vonatkozó dokumentumok alapján tájékozódunk.

2010. szeptember 28-30. között jártunk a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény bonyhádi székhelyű otthonában, ahol enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos személyek és pszichiátirai beteg emberek élnek. A három napos látogatás legfontosabb következtetései az alábbiak:

•    Az intézmény munkatársai tiszteletben tartják a lakók alapvető jogait, és a lehetőségekhez képest igyekeznek számukra biztosítani az önálló döntések meghozatalának lehetőségét, a színes intézményen kívüli életet. A lakók többsége pozitívan nyilatkozott az intézmény munkatársairól.
•    A látogatás során tapasztaltuk, hogy az intézményben lakók egy része igen aktívan tud részt venni a település életében, ápol intézeten kívüli kapcsolatokat is. Ez az intézmény vezetőségének hozzállása mellett a viszonylag szerencsés elhelyezkedésnek is köszönhető.
•    A lakók a beszélgetések során többször hangot adtak annak, hogy nincs lehetőségük szexuális életet élni az intézményen belül. A vezetőség a jogszabályi feltételeknek való megfelelés esetén megfontolja ún. intimszoba létrehozását.
•    A lakók többször panaszkodtak arra, hogy előfordulnak verekedések, bántalmazások lakók és lakók között. Az intézmény munkatársai a konfliktusokat igyekeznek kezelni, lehetőleg az érintettek bevonásával.

Kapronczay Stefánia, a TASZ programvezetője szerint „az intézményben súlyos és rendszeres alapjog sértést nem tapasztaltunk, az otthon vezetősége törekszik az intézményi együttélésból fakadó konfliktusok rendezésésre. A nagyintézményi együttélés sajátosságaiból származó mindennapos súrlódások azonban jól jelzik az ilyen típusú lakhatási forma gyökeres megváltoztatásának szükségességét.”

A TASZ teljes jelentése pdf formátumban itt elérhető.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Lázár János javaslata fogyatékos gyerekek oktatási jogait veszélyezteti - levél a szakpolitikusoknak

A súlyosan-halmozottan fogyatékos gyerekek oktatási jogai fokozatosan fejlődtek a rendszerváltás óta. Lázár János egymondatos indoklással ellátott javaslata ezeket a jogokat sodorja veszélybe. Szülők, szakemberek és civilek közös levele a módosító visszavonásáért. Az érkező aláírásokat folyamatosan töltjük fel a honlapra!

Felemás javaslat a tömegintézményekről -- Véleményeztük a kormány javaslatát

Az esélyegyenlőségi törvény szerint 2010. január 1-ig kellett volna megszüntetni a fogyatékos embereket elzáró tömegintézményeket. A határidő lejárt, az intézmények a helyükön maradtak. A kormány módosítana, a TASZ véleményez és javasol. Olvassa el álláspontunkat!

Meghívó: TASZ-filmbemutató "Láthatatlanok"

A TASZ szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a következő eseményre:

TASZ-filmbemutató - "Láthatatlanok"

Időpont: 2011. június 14. kedd 20:00-22:00-ig

Helyszín: Kino Mozi - Szent István krt 16., Budapest (a helyszín akadálymentesen megközelíthető)

Program:

A TASZ Láthatatlanok című dokumentumfilmjének vetítése (45 perc) - A film a tömegintézményekben élő fogyatékos emberek helyzetét mutatja be.

A vetítés után beszélgetés a filmről, és az abban felvetett kérdésekről.