Jelentés a bonyhádi fogyatékos személyek otthonában tett látogatásról

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. szeptember 28. és 30. között Bonyhádon jártunk. Olvassa el a TASZ jelentését!

2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben élők alkotmányos jogainak érvényesülését vizsgáló programot indítottunk. A program keretében a TASZ munkatársai és felkért szakemberek tesznek látogatásokat szociális otthonokban. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. A látogatás során mind az intézmény vezetőjével és munkatársaival, mind pedig a lakókkal folytatott beszélgetések, illetve az intézményi életre vonatkozó dokumentumok alapján tájékozódunk.

2010. szeptember 28-30. között jártunk a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény bonyhádi székhelyű otthonában, ahol enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos személyek és pszichiátirai beteg emberek élnek. A három napos látogatás legfontosabb következtetései az alábbiak:

•    Az intézmény munkatársai tiszteletben tartják a lakók alapvető jogait, és a lehetőségekhez képest igyekeznek számukra biztosítani az önálló döntések meghozatalának lehetőségét, a színes intézményen kívüli életet. A lakók többsége pozitívan nyilatkozott az intézmény munkatársairól.
•    A látogatás során tapasztaltuk, hogy az intézményben lakók egy része igen aktívan tud részt venni a település életében, ápol intézeten kívüli kapcsolatokat is. Ez az intézmény vezetőségének hozzállása mellett a viszonylag szerencsés elhelyezkedésnek is köszönhető.
•    A lakók a beszélgetések során többször hangot adtak annak, hogy nincs lehetőségük szexuális életet élni az intézményen belül. A vezetőség a jogszabályi feltételeknek való megfelelés esetén megfontolja ún. intimszoba létrehozását.
•    A lakók többször panaszkodtak arra, hogy előfordulnak verekedések, bántalmazások lakók és lakók között. Az intézmény munkatársai a konfliktusokat igyekeznek kezelni, lehetőleg az érintettek bevonásával.

Kapronczay Stefánia, a TASZ programvezetője szerint „az intézményben súlyos és rendszeres alapjog sértést nem tapasztaltunk, az otthon vezetősége törekszik az intézményi együttélésból fakadó konfliktusok rendezésésre. A nagyintézményi együttélés sajátosságaiból származó mindennapos súrlódások azonban jól jelzik az ilyen típusú lakhatási forma gyökeres megváltoztatásának szükségességét.”

A TASZ teljes jelentése pdf formátumban itt elérhető.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Választójogot minden fogyatékos állampolgárnak!

Elismerésre vár a gondnokolt állampolgárok választójoga. A korlátozás miatt Magyarországot elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága, ezért a kormánynak változtatnia kell a jogsértő helyzeten. Az új Alaptörvényból kirajzolódó megoldást elemzi a Központ a Fogyatékos Emberek Jogaiért Alapítvány és a TASZ közös filmje.

Kiskunhalas és az emberi jogok

A kiskunhalasi pszichiátriai betegek és fogyatékos személyek otthonáról napvilágot látott hírek szerint „verte, megalázta” és „szexuális játékokra kényszerítette” a lakókat az intézet néhány munkatársa. Hogy pontosan mi történt, nem tudhatjuk, a nyomozás során talán rekonstruálhatók majd az események. Mindenesetre semmi okunk nem lesz meglepődni, ha a vádak igaznak bizonyulnak. A cikk, amelynek szerzője Verdes Tamás, a TASZ munkatársa, a Népszabadság február 4-i számában jelent meg.

Azért vannak, hogy mások jól élhessenek - bemutatjuk a TASZ Láthatatlanok című filmjét

Magyarországon fogyatékos emberek ezrei élnek tömegintézményekben elzárva a társadalomtól, sokszor embertelen körülmények között. A TASZ dokumentumfilmje bemutatja a helyzetüket, és azt is, hogyan élhetnének köztünk emberhez méltó életet. A film az Indexen debütál.