Jogi segítséggel lépünk fel a szabad és tisztességes választásokért

A szabad és tisztességes választásokért lép fel jogi eszközökkel és ismeretterjesztéssel a TASZ Választási Jogi Programja. Szervezetünk a 2021-es előválasztások lebonyolításában is részt vesz, jogi tanácsokkal segítve a Civil Választási Bizottságot.

A választási eljárásokkal kapcsolatban kiterjedt tapasztalatunk van, Választási Jogi Programunk rendszeresen működik országgyűlési képviselő-választások, önkormányzati választások, európai parlamenti választások, időközi választások és népszavazások idején. A választópolgárokon és szavazatszámláló bizottsági tagokon túl átlátható és pártatlan módon nyújtunk segítséget a hozzánk forduló jelölteknek, jelölő szervezeteknek is.

Bár a 2021-es előválasztások formálisan nem minősülnek választásnak, a demokratikus részvétel és véleménynyilvánítás szempontjából fontosak, a polgárok közéleti aktivitását fokozzák. Szavazati joggal nem rendelkező megfigyelő tagként veszünk részt a Civil Választási Bizottság ülésein, jogi tanácsokkal segítjük a bizottságot, mely az ellenzéki jelöltek versenyét független és pártatlan elemként felügyeli.

2021 őszétől országszerte fokozott intenzitással segítjük a választópolgárokat és a választásokon jelöltként indulókat műhelyekkel, előadásokkal és ismeretterjesztő tevékenységgel, együttműködve más civil szervezetekkel, civil csoportokkal és közösségekkel.

A valasztasz.tasz.hu weboldalon közérthető formában teszünk közzé a választásokhoz és a kampányhoz kapcsolódó ismereteket a jogszabályokról való tájékoztatás és az aktív polgárok segítése érdekében. A kampányidőszakban telefonos forródrótot működtetünk, melyen a választópolgárok, jelöltek és jelölő szervezetek mellett a sajtó számára is megválaszoljuk a választásokkal kapcsolatos jogi kérdéseket. Emailes jogsegélyszolgálatunk (jogsegely@tasz.hu) egész évben folyamatosan rendelkezésre áll. Az ingyenes jogi segítség mellett képviseletet is nyújtunk a hozzánk fordulóknak, ha a választásokkal kapcsolatos jogsértést tapasztaltak, illetve jogaik érvényesítéséhez ez szükséges.

Folyamatosan figyeljük és értékeljük a választási szervek (választási bizottságok, választási ügyekben eljáró bíróságok, Alkotmánybíróság) döntéseit. Együttműködünk a Nemzeti Választási Irodával (NVI) is: ahogy korábban, úgy a mostani választások előtt is előkészítünk egyes, a választópolgároknak szánt tájékoztató dokumentunmokat. Az NVI képviselői állandó meghívottjai a választásokat követő kerekasztalunknak, amelyen a választások tapasztalatait összefoglaló, a kapcsolódó javaslatainkat összegző jelentésünkhöz kérjük a területen jártas szakértők megjegyzéseit. A 2022-es választás után is elkészítjük majd jelentésünket, melyben átfogóan értékeljük a választások lebonyolítását, a kampányt, az esetleges jogsértéseket, és javaslatokat teszünk a jogalkotó és jogalkalmazó szerveknek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Választási törvénysértéseket lepleztünk le

Az utóbbi hetekben több eljárásban is elértük, hogy igazat adjanak a választópolgároknak a választási szervek a választási eljárás törvényességével kapcsolatos kifogásaik miatt. Kimondattuk, hogy a pákozdi polgármester jogellenesen kampányolt a kormánypártok mellett, hogy jogsértő volt, hogy a visszelépett jelölteket nem húzták le a szavazólapról és hogy a hivatalos választási honlap hiányos tartalma is sértette a választási jogszabályokat.

Őszinte válasz Dömötör Csaba Államtitkár Úrnak

Dömötör Csabának, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának sajnos nem sikerült megértenie a 2016. október 2-i menekültellenes népszavazással kapcsolatos álláspontunkat, amely az állampolgárokat segíti a népszavazáson való részvételben. Segítünk, és elmagyarázzuk neki!

Webináriumok az EP-választásokról, Neked is!

Szeretnél többet tudni az EP képviselők magyarországi választási rendszerről? Hogyan lesz a szavazatokból parlamenti mandátum? Hogyan tudsz külföldről szavazni? Miért érdemes elmenned szavazni? Mire kell figyelned a szavazás során? A TASZ webináriumán választ kaphatsz minderre, és még sokkal többre is!