Jogtalanul

A TASZ új filmje a romák helyzetéről Magyarországon. A FILM DECEMBER 10-ÉN FELKERÜLT AZ INDEX FILM-RE, NÉZZE MEG ÖN IS! Miért hoz egy önkormányzat rendeletet arról, hogy tíz után minden szórakozóhelynek be kell zárnia ott, ahol egyetlen szórakozohely nyílt, amely történetesen roma? Hogyan vádolnak meg valakit azzal, hogy 700 kiló fát tolt a biciklijén? Hogyan minősítik vaklármának mikor egy egész utca tanusítja, hogy fegyvert fogtak egy terhes asszonyra? Hogyan zárhatnak börtönbe egy szülöpárt, mert két gyerekük nem járt iskolába? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a film.

A tatárszentgyörgyi gyilkosságok után Juhász Péter és Békés Bence Ózd környéki falvakat kezdtek el látogatni, hogy az ott élő romáknak segítséget nyújtsanak. A médiát, és a TASZ-on keresztül a jogérvényesítés eszközeit felhasználva megkezdődött egy a helyiek érdekérvényesítését fejlesztő folyamat, melyet részletesen szeretnénk dokumentálni, ennek első lépése ez a film. A TASZ 2009 nyarán kezdettt intenzívebben romaügyekkel foglalkozni.  Programunk célja, hogy javítsuk a romák érdekérvényesítő képességét,  mediátori szolgáltatást  nyújtsunk problémás ügyekben, és a stratégiai pervitel eszközével vegyük fel a harcot az intézményesült diszkrimináció  és a hivatali packázás  ellen, amely megnehezíti, sőt sok esetben ellehetetleníti a nyomorban élők helyzetét. Célunk az is, hogy a nyilvánossággal megismertessük a mélyszegénységben élők napi gondjait és rettenetes életkörülményeiket.

Az Index Filmen itt tudja megnézni a filmünket (gyorsabban töltődik mint a Vimeo verzió)

Figyelem! Mivel 45 perces, a film lassan töltődik be. Ha elindítja majd szünetelteti és vár egy ideig, a film be tud töltődni és nem fog akadozni.

Megrendülve értesültünk róla, hogy elhunyt a filmben szereplő Solymosi néni, aki néhány hete kegyetlen rablótámadás áldozata lett. A Társaság a Szabadságjogokért őszinte részvétét fejezi ki a családnak és a hétesieknek.
TASZ, 2010.02.15

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit tegyek, ha diszkrimináltak?

Mit jelent a diszkrimináció? Mit nevezünk védett tulajdonságnak? Ki kérheti az eljárás megindítását? Mit kell bizonyítani? Ezekre és további hasonló kérdésekre találod meg itt a választ.

Frissített kiadvány gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak

2012 őszén jelent meg kiadványunk, amelyben gyűlölet-bűncselekmények áldozatai számára találhatóak hasznos információk. A tájékoztató füzetet az új Büntető Törvénykönyv 2013. július 1-i hatálybalépésére tekintettel módosítottuk. A frissített kiadvány augusztustól ingyenes átvehető irodánkban.

Új Btk.: lehetőség az előítéletből fakadó erőszak állami szintű elítélésére

Emberi jogi szervezetek közös javaslattal hívják fel a jogalkotók figyelmét, hogy a jelenleg az Országgyűlés által tárgyalt új Büntető Törvénykönyv megalkotása kiváló lehetőség arra, hogy az állam erősítse a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak védelmét.