Jogvédők a rasszizmus elleni világnapon: a kormány tegyen végre a gyűlölet-bűncselekmények ellen!

A rasszizmus elleni világnap alkalmából négy jogvédő szervezet fordult a kormányhoz, hogy tegyen végre érdemi lépéseket a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért hangsúlyozza, hogy Magyarországnak nemzetközi kötelezettsége mindenki számára garantálni a rasszista erőszak elleni védelmet. A kormány többször hangoztatta, hogy kiáll minden hazai kisebbség védelmében, ennek ellenére eddig nem tette meg a szükséges lépéseket a hatóságok munkájának javítása érdekében. A négy szervezet szerint a hivatalos statisztikai adatoknál jóval több gyűlölet-bűncselekmény történik, a rendőrség azonban gyakran nem ismeri fel a rasszista motivációt, illetve nem megfelelően minősíti az ilyen eseteket. 

Pedig a megfélemlítés és a rasszista támadások a romák elleni gyilkosságsorozat óta is folytatódnak. Erre néhány példa a sok közül, hogy két éve Gyöngyöspatát szélsőjobboldali csoportok szállták meg, tavaly etnikai alapon fenyegettek és erőszakoskodtak Devecserben és Cegléden, romák házaira pedig horogkereszteket festettek fel Nagykanizsán és Hatvanban.
A gyűlölet-bűncselekményekkel szemben kiemelt büntetőjogi védelem jár, mert azok nemcsak a sértett számára jelentenek különösen nagy traumát, hanem az előítélettel sújtott közösségre is megfélemlítően hatnak és az egész társadalom békéjét veszélyeztetik. Ezért indokolt, hogy a büntető igazságszolgáltatás rendszere kiemelt figyelmet szenteljen ennek. 
A jogvédő szervezetek a következőket várják a kormánytól:
-          Alakítsanak ki hatékony szervezeti megoldást a rendőrségen és az ügyészségen belül.
-          Alkalmazzanak a nemzetközi normáknak megfelelő bűnügyi protokollt.
-          Vezessenek be speciális képzést a jogalkalmazók számára.
-          Javítsák a sértetteknek nyújtott áldozatvédelmet.
-          Építsenek ki hatékony adatgyűjtési és monitoring rendszert. 
A négy emberi jogi szervezet egyúttal felhívja a kabinet figyelmét, hogy ha tényleg fontosnak tartja a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépést, akkor ne részesítsen állami kitüntetésben olyan embereket, akik a nagy nyilvánosság előtt rendszeresen rasszista kijelentéseket tesznek.   

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Oktató videó gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak

Gyűlölet-bűncselekmények áldozatai számára készített kiadványunk mellett elkészült oktató videónk is, amelyben elmondjuk a leghasznosabb információkat azoknak, akik gyűlölet-bűncselekmény áldozatává válnak, és szeretnének feljelentést tenni.

Szolgálunk és Verünk: Tomi, a rendőr (II. rész)

Tomit, a rendőrt a sok panasz után áthelyezték Taktaharkányból Taktakenézre. Itt folytatta áldásos tevékenységét - erről szólt a "Tomi, a rendőr - I. rész". A II. részben a Horváth család meséli el bántalmazásba torkollott igazoltatásuk történetét, valamint azt, hogyan verték a rendőrkapitányságon 12 éves fiúk gyomrát, miközben vizet itattak vele.

Civil szervezetek elégtelennek találják Sólyom László megszólalását a romákat ért támadásokkal kapcsolatban

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetek a múlt héten levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy emelje fel szavát a rasszizmus és az előítélet ellen.