Jogvédők a rasszizmus elleni világnapon: a kormány tegyen végre a gyűlölet-bűncselekmények ellen!

A rasszizmus elleni világnap alkalmából négy jogvédő szervezet fordult a kormányhoz, hogy tegyen végre érdemi lépéseket a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért hangsúlyozza, hogy Magyarországnak nemzetközi kötelezettsége mindenki számára garantálni a rasszista erőszak elleni védelmet. A kormány többször hangoztatta, hogy kiáll minden hazai kisebbség védelmében, ennek ellenére eddig nem tette meg a szükséges lépéseket a hatóságok munkájának javítása érdekében. A négy szervezet szerint a hivatalos statisztikai adatoknál jóval több gyűlölet-bűncselekmény történik, a rendőrség azonban gyakran nem ismeri fel a rasszista motivációt, illetve nem megfelelően minősíti az ilyen eseteket. 

Pedig a megfélemlítés és a rasszista támadások a romák elleni gyilkosságsorozat óta is folytatódnak. Erre néhány példa a sok közül, hogy két éve Gyöngyöspatát szélsőjobboldali csoportok szállták meg, tavaly etnikai alapon fenyegettek és erőszakoskodtak Devecserben és Cegléden, romák házaira pedig horogkereszteket festettek fel Nagykanizsán és Hatvanban.
A gyűlölet-bűncselekményekkel szemben kiemelt büntetőjogi védelem jár, mert azok nemcsak a sértett számára jelentenek különösen nagy traumát, hanem az előítélettel sújtott közösségre is megfélemlítően hatnak és az egész társadalom békéjét veszélyeztetik. Ezért indokolt, hogy a büntető igazságszolgáltatás rendszere kiemelt figyelmet szenteljen ennek. 
A jogvédő szervezetek a következőket várják a kormánytól:
-          Alakítsanak ki hatékony szervezeti megoldást a rendőrségen és az ügyészségen belül.
-          Alkalmazzanak a nemzetközi normáknak megfelelő bűnügyi protokollt.
-          Vezessenek be speciális képzést a jogalkalmazók számára.
-          Javítsák a sértetteknek nyújtott áldozatvédelmet.
-          Építsenek ki hatékony adatgyűjtési és monitoring rendszert. 
A négy emberi jogi szervezet egyúttal felhívja a kabinet figyelmét, hogy ha tényleg fontosnak tartja a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépést, akkor ne részesítsen állami kitüntetésben olyan embereket, akik a nagy nyilvánosság előtt rendszeresen rasszista kijelentéseket tesznek.   

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Előítélet (nem) számít!?

A rendőrség nem veszi figyelembe, hogy antiszemita előítélettől indíttatva bántalmazták a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét, így nem gyűlölet-bűncselekmény, hanem csak testi sértés miatt nyomoz. Holott a jog erősebb védelmet biztosít a rasszista, antiszemita és homofób bűncselekmények áldozatainak. Úgy tűnik, a jogalkalmazás viszont nem így tesz.

Felhúzatták a rendőrök egy kismama pulóverét

„Naponta ötször-hatszor igazoltatnak a rendőrök” – meséli Sajónémeti egy roma származású lakosa. Nemcsak őt, a helyi közösség többi tagját is kirívóan sokszor ellenőrizték két héten keresztül.

Civil szervezetek levele a Belügyminiszterhez a gyöngyöspatai helyzet kapcsán

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda közös levélben fordult a mai napon Pintér Sándor Belügyminiszterhez. A jogvédő szervezetek kérik a Belügyminisztert, hogy haladéktalanul utasítsa a rendőrséget arra, hogy a jogbiztonság helyreállítása és a megfélemlített roma lakosok védelme érdekében tegyen eleget törvényben meghatározott feladatainak a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban.