Barion Pixel TASZ | Kérdéses válasz Costától

Kérdéses válasz Costától

Costa vs. Polak – Hol van a vitaanyag? Fejtsük meg a rejtvényt!

16x9

Március 12-én, a Kábítószerügyi Bizottság Magas Szintű Találkozójának második napján, Antonio Maria Costa, az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Irodájának (UNODC) igazgatója civil szervezetek delegáltjaival találkozott. Az értekezletet ugyananaz a Vienna NGO Committee kezdeményezte, amely a Beyond 2008 globális civil fórumot szervezte 2008 júliusában.

A szervezők eleinte nem engedélyezték a filmezést a teremben, de miután megtudták, hogy a UNODC is felvételeket szeretne készíteni, úgy döntöttek, hogy mi is használhatjuk a kamerát. A sajtó azonban nem kapott engedélyt. Szükségtelennek találtuk ezt a lépést, hiszen a találkozó mottója az volt, hogy "nyílt párbeszéd": miért zárjuk ki akkor a médiát? Nem meglepő, hogy az előző napon a UNODC sajtókonferenciájáról meg a civil szervezetek delegáltjai voltak kitiltva.

 

Costa vs. Polak – hol van a vitaanyag?

A transzparencia egyáltalán nem tartozik az ENSZ erősségei közé. Nem engedélyezték a filmezést sem a plenáris ülésen, sem a kerekasztal-beszélgetéseken, de mindezeken felül még azokkal sem készíthettünk interjút a folyosókon, akik ehhez hozzájárultak. Azt mondták, hogy kizárólag média akkreditációval filmezhetünk – mi azonban semmi indokát nem látjuk, miért ne készíthetnék el a civilek saját filmjeiket. Az egyik biztonsági őr ezt azzal magyarázta, hogy a kormányok delegáltjai nem szeretnék viszontlátni magukat a YouTube-on – ő legalább őszinte volt. Ez is mutatja, hogy mekkora szakadék tátong az ENSZ drogkontroll rendszere és az ENSZ legfőbb célja, az emberi jogok ügyének előmozdítása között.

Feleslegesnek tartottuk a találkozót övező biztonsági felhajtást is: a civil szervezetek delegáltjai tényleg annyira veszélyesek lennének, hogy Costát egy tucatnyi biztonsági őrnek kelljen körülvennie? Egyeseknél még sokkoló is volt… Állítólag ezt a szabályt az ENSZ New yorki székhelyű biztonsági osztálya hozta, nem Costa, de akkor is…

Mindenesetre még a találkozó előtti pillanatokban is tapintható volt a feszültség a levegőben. Ha a biztonsági őrök jelenléte nem is, Dr. Polaké gondoskodott az izgalomról. Megkérdezte, hogy mi a helyzet azzal a holland coffee shop rendszerről szóló állásfoglalással, amiről tavaly májusban, a Barcelonában megrendezett nemzetközi ártalomcsökkentő konferencián azt ígérte, hogy "hamarosan" elérhető lesz. Costa úr azt válaszolta, hogy néhány vitaanyagot az irodája "végül hatálytalanított"és "belső használatra készült dokumentum maradt, amit sosem publikáltunk". Azt is állította, hogy alaposan megválaszolta ezt a kérdést a blogján (Costa’s Corner) és a UNODC sajtókonferencián is – ahol egy holland újságíró, Derick Bergmann is feltette neki ugyanezt a kérdést. Ám, minthogy Dr. Polak nem vett részt ezen a konferencián, lehetőséget adunk neki, hogy megválaszolja a Costa úr által ott felvetett kérdéseket.

Nézze meg a videónkat és ismerje meg a részleteket!

Ezt a cikket itt tudja kommentelni.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.