Kihátrált a kormány az elbukott civilellenes törvény mögül

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a törvényességi szabályoknak megfelelően működik, az átláthatóságot nem csak szólamnak tekinti, és fellép az ellen, ha bunkósbotként használnák az új kormányzati javaslatban belengetett ÁSZ-vizsgálatokat.

Tíz hónapra volt szüksége a kormánynak ahhoz, hogy feldolgozza azt a vereséget, amit a 2017-ben meghozott civilellenes törvénye tavaly júniusban elszenvedett az Európai Unió Bíróságán. Az orosz mintára elfogadott, jogsértőnek bizonyult törvény még mindig hatályban van, csak most nyújtotta be a kormány azt a javaslatot, amellyel az elbukott jogszabályt hatályon kívül helyezi.

Ez helyes lépés, hiszen a civil szervezetek átláthatóságát nem a lejárató kampányokkal felvezetett megbélyegzés szolgálja, gazdálkodásukról e nélkül is szabadon lehet tájékozódni a kötelezően benyújtandó beszámolóikból, melyek a bíróság honlapján elérhetők. Miközben a kormány átláthatatlan gazdálkodással vádolja a vele szemben kritikus civil szervezeteket, a valóság az, hogy sokan közülük – így a TASZ is – a kötelezően előírtnál jóval több pénzügyi adatot önként tesznek közzé saját honlapjukon.

Amikor saját működésének átláthatóságáról van szó, a kormány kreatív eszközökkel igyekszik akadályozni a tisztánlátást – az állami szervek számára legutóbb azt is lehetővé tették, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva csak három hónappal később kelljen válaszolniuk a közérdekű adatigénylésekre. A közpénzeket egyébként nem költő civilek gazdálkodására viszont a friss törvényjavaslat szerint is kiemelt figyelmet fordítanának: az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) vizsgáltatnák “a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző” és évente a húszmillió forint mérlegfőösszeget elérő egyesületeket és alapítványokat. A vallási és nemzetiségi szervezetek mellett a sportegyesületek is mentességet élveznek ez alól, annak ellenére, hogy egy részük az állami adóbevételek terhére jut kiugró mennyiségű támogatáshoz.

Az új törvény felesleges: az ügyészségnek eddig is volt lehetősége arra, hogy törvényességi vizsgálat alá vesse civil szervezetek gazdálkodását. Ráadásul az ÁSZ-t a róla szóló törvény preambuluma szerint azért hozták létre, hogy a közpénzek és a nemzeti vagyon kezelése felett őrködjön. A számvevőszék civilekkel szembeni mozgósítása nem más, mint az államgépezet politikai és hatalmi célú felhasználása.

Az ÁSZ intézkedése a törvényjavaslat értelmében kimerül abban, hogy nyilvános jelentést tesz közzé, ám számos példa van rá, hogy a számvevőszéket egyértelműen politikai célokra használta a kormányzat. A számvevőszék bunkósbotként való bevetése a civilellenes törvény bukásába beletörődni nem képes kormány által nemcsak felesleges adminisztratív teher, de arra is alkalmas lehet, hogy civileket tántorítson el a közéletben való részvételtől. A TASZ azonban fellép az ellen, hogy újabb boszorkányüldözésre használják a szabályozást, emellett megvédi adományozóinak adatait is, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelen kézbe a vizsgálatok során.

A támogatói, és a teljes nyilvánosság számára a TASZ továbbra is átfogóan közli a bevételeivel, kiadásaival, gazdálkodásával kapcsolatos adatokat honlapján, a https://tasz.hu/gazdalkodas címen.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A valódi, hiteles újságírói munka kulcsfontosságú a TASZ működéséhez

A propagandasajtóban megjelent, munkatársunkat és a független sajtót rossz színben feltüntetni próbáló propagandacikk kapcsán a következőket tartjuk fontosnak kiemelni a munkánkat követőknek, partnereinknek.

Fokozott ellenőrzés, fokozott jogsértés

Téged is igazoltattak már úgy rendőrök, hogy amikor megkérdezted, hogy mi az igazoltatás oka, csak annyit mondtak, hogy “fokozott ellenőrzés van elrendelve”?

Mit jelent ez? Egyáltalán, mit tehetsz és mit nem az igazoltatás során?

Nyílt levél a Rendőrfőkapitánynak: biztosítsa a polgárok szabad gyülekezését!

Nyílt levélben kérjük Budapest Rendőrfőkapitányát, hogy tájékoztasson minket és a közvéleményt arról, hogy a rendőrség hogyan biztosítja, hogy az Országgyűlés alakuló ülése előtti, alatti és utáni időpontok során a gyülekezni kívánók élni tudjanak alkotmányos jogukkal.