Barion Pixel TASZ | Kis Tibor emlékére

Kis Tibor emlékére

Nehéz elhinni, hogy néhány hónapon belül Setét Jenő után Kis Tibor is elment. Jenő és Tibor együtt dolgoztak a TASZ Romaprogramjában 2011-2013 között terepmunkásként. Tibor rengeteget tett azért, hogy az úgynevezett TASZ-pontok, vagyis helyi jogsegély helyszínek létrejöjjenek. Ezeken a helyszíneken online adtak jogi tanácsot ügyvédek, a TASZ-pontok vezetői pedig a helyi közösségben dolgoztak azon, hogy minél többen élhessenek a jogaikkal. Tibort óriási szociális munkás, mentor és kutató tapasztalata segítette a munka elvégzésében: felkészítette és mentorálta a TASZ-pontok munkatársait, részt vett a roma aktivistáknak tartott képzéseinken, a hatóságokkal való kommunikációban.

Alig egy hónappal a 2011-es gyöngyöspatai krízis kezdete előtt csatlakozott a TASZ-hoz, így fontos szerepet játszott a TASZ ottani munkájában terepmunkásként. Részben neki is köszönhetjük, hogy sikeres lett a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban a rendőrséggel szemben indított közérdekű perünk, hiszen részt vett a bizonyítékok összegyűjtésében, és maga is eljött tanúskodni a perben. Az érpataki munkánkban is fontos része volt.

Tibor nagyon otthonosan mozgott a szegénytelepek közegében, sok mindenkit ismert, könnyen megtalálta a hangot a legtöbb emberrel. Hatalmas együttérző képessége volt. Tapasztalata és tudása ellenére nagyon szerény volt, így nem találtunk olyan videót, amiben megszólalt volna. De ebben, a Romaprogram munkáját bemutató videóban ő is látható.

Figyelmesen hallgatta meg a mélyszegénységben élő ügyfeleink nehézségeit és mindenkinek próbált valamiben segíteni, szociális munkás múltjára tekintettel még a jogvédő szerepen túl is. Emlékét azzal őrizhetjük meg, ha ezekből az erényekből legalább kicsit megőrzünk, már ez óriási lépés lenne egy egyenlőbb ország felé.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.