Kormánypárti és ellenzéki polgármesterjelöltek is vállalják a szociális szolgáltatások bővítését

Kormánypárti, ellenzéki és független polgármesterjelöltek is ígéretet tettek a szociális szolgáltatások bővítésére azután, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület nyílt levélben fordult hozzájuk. Válaszaikban legtöbben a házi segítségnyújtás bővítését említik, de más formában is segítenék azokat, akik gyermeküket vagy idős hozzátartozójukat ápolják otthon, illetve azokat, akiknek fogyatékosságuk vagy betegségük miatt támogató szolgáltatást, segítőt kell igénybe venniük a mindennapi életükhöz.

Az önkormányzati választás lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a polgármesterjelöltek figyelmét: ők is tehetnek azért, hogy 24 órában elérhető segítséget kapjanak az érintettek. A nyílt levélre már több mint húsz jelölt válaszolt, és az abban foglalt nyilatkozat aláírásán túl is jelezték, hogy fontosnak tartják a kérdést.

A jelöltek nagy része egyetértett a nyilatkozattal, amelyben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kiterjesztése, krízishelyek kialakítása, nappali ellátó intézmények létrehozása és a személyi segítő szolgáltatások 24 órás ügyeleti rendszerének kialakítása is szerepel. Egy fővárosi kerületi ellenzéki jelölt azt ígéri, hogy az érintettek lakásviszonyaira, a fogyatékos gyermekek oktatási helyzetére és a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatására is figyelmet fordítanak, egy kormánypárti jelölt pedig bentlakásos idősotthon létrehozására tett ígéretet.

A jelenleg regnáló, és a választáson újrainduló polgármesterek azt bizonygatták, hogy minden jól működik településükön. A budapesti főpolgármester hivatalán keresztül arra tett vállalást, hogy az önkormányzat által fenntartott idősotthonokat „továbbra is egyre magasabb színvonalon működteti”, és önként vállalt feladatként működteti az időskorúak átmeneti gondozóházát. Debrecen polgármestere egyebek mellett a házi segítségnyújtásban ellátható személyek számának emeléséről számolt be, Budaörs vezetője pedig azt írta, hogy az önkormányzat által nyújtott támogatások személyre szólóak és egyediek.

„Nagyon örülünk annak, hogy minden oldalról válaszoltak polgármesterjelöltek a megkeresésünkre, annak pedig különösen, hogy a válaszaikban sokan fordultak hozzánk tanácsért, hogyan fogjanak hozzá a hatékony segítő szolgáltatások kialakításához. Természetesen a választás után is nyomon fogjuk követni az ígéretek megvalósulását” – mondta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőség Projektjének munkatársa.

Továbbra is várjuk a polgármesterjelöltek válaszait a honlapunkon is közzétett nyílt levélre, ezek alapján rövidesen közzétesszük az országos helyzetképet bemutató térképünket is. A TASZ Szabad napot minden családnak! kampányáról itt olvashatnak bővebben.

Az eddig beérkezett válaszok:

Budaörs, Wittinghoff Tamás

letöltés »

Budapest, Tarlós István

letöltés »

Budapest III., Bús Balázs

letöltés »

Budapest III., Kiss László

letöltés »

Budapest VI., Soproni Tamás

letöltés »

Budapest VII., Niedermüller Péter

letöltés »

Budapest VIII., Pikó András

letöltés »

Budapest XIV., Rozgonyi Zoltán

letöltés »

Budapest XVI., Nemes Gábor

letöltés »

Budapest XXII., Havasi Gábor

letöltés »

Debrecen, Papp László

letöltés »

Göd, Balogh Csaba

letöltés »

Gyál, Endre Dávid

letöltés »

Kistarcsa, Dőringer Károly

letöltés »

Hajdúböszörmény, Kiss Attila

letöltés »

Miskolc, Veres Pál

letöltés »

Polgárdi, Fábián Róbert

letöltés »

Sopron, Varga Norbert

letöltés »

Szentendre, Fülöp Zsolt

letöltés »

Szolnok, Radócz Zoltán

letöltés »

Budapest, Karácsony Gergely

letöltés »

Budapest I., Váradiné Naszályi Márta

letöltés »

Érd, T. Mészáros András

letöltés »

Mátészalka, Vékony Miklós

letöltés »

Nagykovácsi, Kósa Emőke

letöltés »

Pécs, Dr. Kóbor József

letöltés »

Pécs, Pap András

letöltés »

Tatabánya, Schmidt Csaba

letöltés »

Vác, Fördős Attila

letöltés »

Megosztás