Barion Pixel TASZ | Közérdekű bejelentést tettünk az Országos Rendőrfőkapitányságnál a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) jogsértő akciói miatt

Közérdekű bejelentést tettünk az Országos Rendőrfőkapitányságnál a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) jogsértő akciói miatt

Az utóbbi egy évben a Magyar Önvédelmi Mozgalom elnevezésű szélsőséges szervezet számos olyan akciót hajtott végre, amikor egy helyi konfliktus “megoldását” a saját kezükbe vették, lényegében önbíráskodni kezdtek, járőrözve, bűnüldözői tevékenységet láttatva fegyelmezték a helyi lakosokat. Ez a típusú önkényes rendfenntartás jogellenes: magánszemélyek, civil csoportosulások, baráti társaságok nem végezhetnek közbiztonsági tevékenységet. A MÖM felhatalmazás nélkül végzett akciói érintettek megfélemlítésével elmélyítik a konfliktusokat, hiszen ellenőrizhetetlen módon és jogosulatlanul, középkori eszközökkel próbálnak megoldani vitatott helyzeteket.

A közrend és közbiztonság védelme, a bűncselekmények megakadályozása és felderítése az állam feladata, amit elsősorban a rendőrség útján lát el, és csak kivételesen, szigorú szabályok mellett hatalmazhat fel rá másokat (polgárőröket, biztonsági szolgálatokat). Az állam erőszakmonopóliumát vitatják el azok a magánemberek, akik bármiféle felhatalmazás nélkül úgy döntenek, hogy saját kezükbe vesznek jogalkalmazói feladatokat és rendőrségi hatásköröket. Ezeknek az akcióknak a társadalomra való komoly veszélyessége miatt a jogalkotó is büntetni rendeli, amikor valaki ilyesmit csinál: aki közbiztonsági tevékenységet jogellenesen végez, az szabálysértést követ el, aki pedig ilyen tevékenységet szervez, az bűncselekményt valósít meg, és akár szabadságvesztéssel is büntethető. Nagyon fontos, hogy az állam felelősségre vonja azokat az embereket, akik mások megfélemlítése céljából állami feladatokat akarnak önkényesen ellátni.

Közérdekű bejelentésünkben felhívtuk a rendőrség figyelmét a MÖM ilyen jellegű megmozdulásaira, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden esetben induljon eljárás azok ellen, akik jogellenesen végeznek vagy szerveznek különböző rendfenntartó tevékenységeket. Levelünkben javaslatokat is tettünk arra vonatkozóan, hogy milyen eszközökkel lehet megelőzni ezeket a súlyos jogsértéseket, illetve miként lehetne hatékonyabban reagálni rájuk. A magunk részéről pedig folyamatosan figyeljük az erre vonatkozó híreket.

Közérdekű bejelentésünk, benne a MÖM akcióinak tételes felsorolása, itt érhető el.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.