Legyen Aktív Polgár – levelezzen a parlament tagjaival!

Kérjük, ha egyetért azzal, hogy az alkotmányozási folyamatnak nyilvánosnak kellene lennie, küldjön levelet a kormánypárti országgyűlési képviselőknek!

Országgyűlési képviselő
Budapest

Tisztelt Képviselő Úr/Hölgy!

A magyar országgyűlés arra készül, hogy új Alktományt készítsen. Mint választópolgár, két fontos szempontra szeretném felhívni az Ön figyelmét ezzel kapcsolatban:

Egyrészt az 1989-es Alkotmány az elmúlt 21 évben közel tökéletesen szolgálta a magyar demokráciát. Magyarországon jelenleg nincs alkotmányozási kényszerhelyzet. Álláspontom szerint semmi sem indokolja, hogy a jelenleg hatályos Alktományt lecseréljék. Ha vannak elfogadható okai annak, hogy a FIDESZ-KDNP koalíció miért tartja a jelenlegi alaptörvényt rossznak, kérem, osszák azt meg velem és az ország nyilvánosságával.

Másrészt, mivel az alkotmányozási folyamattal kapcsolatban eddig életre hívott testületek körül szinte teljes a homály, kérem oszlassa el abbéli félelmeimet, hogy az új Alkotmányt nem titokban, és demokratikusan választott testületek tagjai fogják előkészíteni. Az Alkotmányozó Tanácsadó Testület munkájáról érdemi információval nem rendelkezik a nyilvánosság, és a hírek szerint az Alktotmány-Előkészítő Eseti Országgyűlési Bizottság munkaanyagai nem lesznek nyilvánosak.

Határozott véleményem, hogy Magyarországnak csak akkor lehet erős legitimitással rendelkező új alaptörvénye, ha először világosan megválaszolják az illetékesek azt a kérdést, miért kell egyáltalán új Alkotmány, valamint ha minnél szélesebb körben, és minél átláthatóbb módon vonják be a társadalmi csoportokat az új Alktomány előkészítésébe!

Tisztelettel:

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Helyi önkormányzati aktivizmusról

Sok lehetőség van arra, hogy a lakosok a helyi közügyeket érintő politikai döntéshozatalban részt vegyenek. Az ötévente tartott önkormányzati választásokon és a kivételesen előforduló helyi népszavazáson kívül a helyi közösségek más eszközökkel is befolyásolhatják az őket érintő helyi kérdéseket. Ilyen további eszköz a közmeghallgatás is, amely közvetlen kapcsolatot teremthet a lakosok és a döntéshozók között. Ez az 1x1 abban abban igazít el, hogy a helyi szinten meghozott döntésekbe hogyan és milyen feltételek mellett szólhatunk bele a választásokon és a népszavazásokon kívül.

Felszólítjuk Áder Jánost, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz!

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az információszabadság törvény módosítását, ami alaptörvény-ellenesen korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő és a K-Monitor korrupcióellenes szervezet azért fordul Áder János köztársasági elnökhöz, hogy tegyen eleget alkotmányos kötelességének, és ne írja alá a törvényt, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz.

„Gyerekkel vagyok” - a TASZ felmérése és kampánya a szülői jelenlétért a kórházakban

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egy, Magyarországon soha korábban még nem végzett felméréssel keres meg szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető egészségügyi intézményeket; összesen hatvanötöt. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy a közérdekű adatigénylések eredményeit összegezve először teljes képet kapjunk a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, majd egy országos kampány és egyeztetés-sorozat során szorgalmazza a szervezet a hazai jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő átvételét.