Legyen Aktív Polgár – levelezzen a parlament tagjaival!

Kérjük, ha egyetért azzal, hogy az alkotmányozási folyamatnak nyilvánosnak kellene lennie, küldjön levelet a kormánypárti országgyűlési képviselőknek!

Országgyűlési képviselő
Budapest

Tisztelt Képviselő Úr/Hölgy!

A magyar országgyűlés arra készül, hogy új Alktományt készítsen. Mint választópolgár, két fontos szempontra szeretném felhívni az Ön figyelmét ezzel kapcsolatban:

Egyrészt az 1989-es Alkotmány az elmúlt 21 évben közel tökéletesen szolgálta a magyar demokráciát. Magyarországon jelenleg nincs alkotmányozási kényszerhelyzet. Álláspontom szerint semmi sem indokolja, hogy a jelenleg hatályos Alktományt lecseréljék. Ha vannak elfogadható okai annak, hogy a FIDESZ-KDNP koalíció miért tartja a jelenlegi alaptörvényt rossznak, kérem, osszák azt meg velem és az ország nyilvánosságával.

Másrészt, mivel az alkotmányozási folyamattal kapcsolatban eddig életre hívott testületek körül szinte teljes a homály, kérem oszlassa el abbéli félelmeimet, hogy az új Alkotmányt nem titokban, és demokratikusan választott testületek tagjai fogják előkészíteni. Az Alkotmányozó Tanácsadó Testület munkájáról érdemi információval nem rendelkezik a nyilvánosság, és a hírek szerint az Alktotmány-Előkészítő Eseti Országgyűlési Bizottság munkaanyagai nem lesznek nyilvánosak.

Határozott véleményem, hogy Magyarországnak csak akkor lehet erős legitimitással rendelkező új alaptörvénye, ha először világosan megválaszolják az illetékesek azt a kérdést, miért kell egyáltalán új Alkotmány, valamint ha minnél szélesebb körben, és minél átláthatóbb módon vonják be a társadalmi csoportokat az új Alktomány előkészítésébe!

Tisztelettel:

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Maradunk. Nem hallgat el a TASZ!

A magyar parlament orosz és izraeli mintára akar elfogadni egy törvényt, ami a magyar kormánytól függetlenül működő civil szervezeteket azzal a váddal akarja megbélyegezni, hogy külföldi érdekeket képviselnek.  A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - mint a tervezett szabályozás egyik célpontja és egyszersmint a politikai szabadságjogok érvényesüléséért dolgozó jogvédő szervezet - az alábbiakat kívánja a nyilvánossággal közölni.

Nem kérünk az internetadóból!

Kevesebb mint egy hét alatt a magyar közélet egyik központi kérdésévé vált a használat alapján fizetendő internetadó terve. A TASZ fontosnak tartja kinyilvánítani, hogy az internethasználat megadóztatása a szabadságjogokat hogyan érinti.

Útmutató az adatok közzétételéről és adatkérések megválaszolásáról civil szervezeteknek

A közérdekű ügyekkel foglalkozó civil szervezetek a magánautonómia keretében szerveződnek, de a nyilvánosság előtt végzik a tevékenységüket. Abban a nyilvános térben működnek, amelyben az emberek szabadon egyesülhetnek, eszméket cserélhetnek, megnyilatkozhatnak. A politikai nyilvánosságban való jelenlétük átlátható működést követel tőlük. Abban az esetben, ha a szervezet közpénzt használ fel, vagy részt vesz a közhatalom gyakorlásában, ezzel a tevékenységével összefüggésben az államhoz hasonló átláthatósági elvárásoknak is meg kell felelnie.