Levél Gyurcsány Ferenchez

Az Alkotmánybíróság december 13-án hozott határozata megsemmisítette a Büntetőtörvénykönyv számos illegális drogokkal kapcsolatos paragrafusát és új jogszabályok bevezetését tette szükségessé. A Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére a hazai drogszakma számos képviselője nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, melyben arra kérik, a drogfogyasztást a jövőben nyilvánítsák szabálysértésnek.

Töltse le a levelet itt!1. sol.                       2005-01-18
Egyetértek. A büntetőjogi szabályzáson kívül (vagy amellett) még merőben aggályosnak tartom a rendőrség gyakorlatában megmutatkozó hozzáállását is. Nem értem, hogy a bűnüldöző funkcióját effektív bűnüldözés helyett miért élik ki gyakorta a társadalomra elenyészően veszélyes "bűnöket üldözve". Nem tudom, hogy fogni két füvescigit szívó gimnazistát, egyetemistát valódi eredmény jelent számukra, vagy csak az éppen eljáró rendőr esetleges hatalom fitogtatása. Ameddig a fiatalokat az általuk méltán nem bűncselekménynek tartott tetteikért a hatóság megalázhatja és  félelemben tarthatja, az egyértelműen csak újabb kárt okoz. Sajnos ha a legfontosabb törekvés, a törvény átfogó módosítása nem járna kellő eredménnyel, akkor alulról, a végrehajtás gyakorlata felől sem látok sok esélyt a hiba tompítására. Lehet, hogy  pont az a délies "lazaság" hiányzik, ami rugalmasságával pótólja és teszi életszerűvé azt, amit a törvényhozókelmulasztottak?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pakk a Zsebben – Mire számíts, ha megfognak kevés droggal?

(The English version of this publication is available here.)

Utolsó frissítés ideje: 2021. október 26.

Magyarországon az illegális szerek (jogi kifejezéssel: „kábítószerek”) birtoklását és fogyasztását a törvény tiltja, ezért a tettenérés vagy pusztán a gyanú büntetőeljárást von maga után. Ennek végkimenetele – vagyis az, hogy kapsz-e büntetést, és ha igen, milyet és mennyit – azonban nagyban függ attól, hogy milyen döntéseket hozol az eljárás során.

Kiadványunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy megismerd a csekély mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt indítható eljárások menetét. Célunk az, hogy ha hasonló helyzetbe kerülsz, megfelelő döntésekkel biztosítsd az ügy számodra lehető legkedvezőbb végkimenetelét.

A kiadványunkat szórólap formában is elkészítettük, amit innen tudsz letölteni. A flyert nyomtatva különböző rendezvényeken, fesztiválokon szerezheted be, vagy írj a tasz@tasz.hu-ra.

Ismét csökken a drogterületre szánt forrás

Február 14-én tartották a Kábítószerügyi Tanács idei első ülését, melyen többek között kiderült, hogy

  • idén tovább szűkülnek a területre szánt állami források
  • munkacsoport alakult a szegregátumi droghasználat kezelésére
  • a rendőr se érzi magát a helyén az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó szerepében

Vallásszabadság vagy trollkodás? - Kannabiszegyházak az USA-ban és Európában

A szabad vallásgyakorlás olyan közös érték, melynek zavartalanságát számos emberi jogi egyezmény és deklaráció biztosítja. Az elmúlt években ezekre az egyezségekre hivatkozva jelentek meg az első próbálkozások a kannabiszegyházak létesítésére, vallási, spirituális céljaikat azonban a törvényhozók rendre megkérdőjelezik. Nem is teljesen alaptalanul.