Levél Gyurcsány Ferenchez

Az Alkotmánybíróság december 13-án hozott határozata megsemmisítette a Büntetőtörvénykönyv számos illegális drogokkal kapcsolatos paragrafusát és új jogszabályok bevezetését tette szükségessé. A Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére a hazai drogszakma számos képviselője nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, melyben arra kérik, a drogfogyasztást a jövőben nyilvánítsák szabálysértésnek.

Töltse le a levelet itt!1. sol.                       2005-01-18
Egyetértek. A büntetőjogi szabályzáson kívül (vagy amellett) még merőben aggályosnak tartom a rendőrség gyakorlatában megmutatkozó hozzáállását is. Nem értem, hogy a bűnüldöző funkcióját effektív bűnüldözés helyett miért élik ki gyakorta a társadalomra elenyészően veszélyes "bűnöket üldözve". Nem tudom, hogy fogni két füvescigit szívó gimnazistát, egyetemistát valódi eredmény jelent számukra, vagy csak az éppen eljáró rendőr esetleges hatalom fitogtatása. Ameddig a fiatalokat az általuk méltán nem bűncselekménynek tartott tetteikért a hatóság megalázhatja és  félelemben tarthatja, az egyértelműen csak újabb kárt okoz. Sajnos ha a legfontosabb törekvés, a törvény átfogó módosítása nem járna kellő eredménnyel, akkor alulról, a végrehajtás gyakorlata felől sem látok sok esélyt a hiba tompítására. Lehet, hogy  pont az a délies "lazaság" hiányzik, ami rugalmasságával pótólja és teszi életszerűvé azt, amit a törvényhozókelmulasztottak?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Kábítószer és adatvédelem

“Beszélhetek-e kollégáimmal egy tanulóm droghasználatáról?” “Kell-e értesítenem a rendőrséget, ha kábítószer-túladagolásos esethez riasztottak?” Ezek a kérdések bármely iskolai és egészségügyi dolgozó számára felmerülhetnek és a válasz sokszor nem egyértelmű. Két új kiadványunkkal szeretnénk segíteni a pedagógusok és egészségügyi dolgozók adatvédelmi tájékozottságát kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

Józan babák, stigmatizált anyák

Az egészségügyi rendszerben úgy dobálják kézről-kézre a várandós droghasználókat, mint a forró krumplit, amit az előítéletek mellett az ellátási protokollok hiánya okoz. Ezekre a megoldandó kihívásokra hívta fel a figyelmet a Józan Babák Klub „Gyermekvállalás és droghasználat” című szimpóziuma.

A narkógettó felszámolása

"Hiába áll minden utcasarkon rendőr, ettől nem fog eltűnni az évtizedes nyomor, kiszolgáltatottság és kilátástalanság – márpedig ez a bűnözés és a drogfüggőség motorja. A polgármester meg mintha úgy akarná megszereltetni az autót, hogy megtiltja a motorháztető felnyitását" - a TASZ ügyvivőjének cikke a Népszabadságban