Levél Gyurcsány Ferenchez

Az Alkotmánybíróság december 13-án hozott határozata megsemmisítette a Büntetőtörvénykönyv számos illegális drogokkal kapcsolatos paragrafusát és új jogszabályok bevezetését tette szükségessé. A Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére a hazai drogszakma számos képviselője nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, melyben arra kérik, a drogfogyasztást a jövőben nyilvánítsák szabálysértésnek.

Töltse le a levelet itt!1. sol.                       2005-01-18
Egyetértek. A büntetőjogi szabályzáson kívül (vagy amellett) még merőben aggályosnak tartom a rendőrség gyakorlatában megmutatkozó hozzáállását is. Nem értem, hogy a bűnüldöző funkcióját effektív bűnüldözés helyett miért élik ki gyakorta a társadalomra elenyészően veszélyes "bűnöket üldözve". Nem tudom, hogy fogni két füvescigit szívó gimnazistát, egyetemistát valódi eredmény jelent számukra, vagy csak az éppen eljáró rendőr esetleges hatalom fitogtatása. Ameddig a fiatalokat az általuk méltán nem bűncselekménynek tartott tetteikért a hatóság megalázhatja és  félelemben tarthatja, az egyértelműen csak újabb kárt okoz. Sajnos ha a legfontosabb törekvés, a törvény átfogó módosítása nem járna kellő eredménnyel, akkor alulról, a végrehajtás gyakorlata felől sem látok sok esélyt a hiba tompítására. Lehet, hogy  pont az a délies "lazaság" hiányzik, ami rugalmasságával pótólja és teszi életszerűvé azt, amit a törvényhozókelmulasztottak?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Bizonytalan mennyiség teszi a drogdílert

Ha egy ismerősöd kannabiszt vagy amfetamint vásárol, nagyjából tudhatja, hogy mekkora mennyiségig minősül fogyasztónak, és mennyi felett számíthat terjesztőnek. A dizájnerdrogok esetében sokkal nagyobb a bizonytalanság: egyik nap szabálysértőként, a következőn viszont kereskedőként is kezelhet a törvény. Az Alkotmánybíróság szerint ez így teljesen rendben van.

A kannabisz mint gyógyszer: tudományos bizonyítékok

Az internetes folklórban egyre gyakoribbak azok a nézetek, amelyek a kannabiszt valamiféle univerzális gyógyszerként mutatják be, amely egy sor betegségre gyógymódot jelent. Egyesek egyenesen azt hangoztatják, hogy a kannabisz gyógyítja a rákot, és akik ezt tagadják, azok a gyógyszeripar zsoldjában állnak. Ezek a következtetések gyakran éppen olyan hibás logikai alapokon és gyenge bizonyítékokon alapulnak, mint a kannabiszt halálos veszélyként bemutató ellenpárjaik. A TASZ most publikált jelentésében áttekinti a kannabisz gyógyászati alkalmazásával kapcsolatos bizonyítékokat. A kiadvány innen letölthető (pdf).

A szakma kiáll a drogstratégia mellett

A drogprevenciós, terápiás, rehabilitációs és ártalomcsökkentő szervezetek négy nagy ernyőszervezete közös nyilatkozatban áll ki a drogstratégia mellett - NÉZZE MEG A VIDEÓNKAT!