Még több bababarát kórházat!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az EMMA egyesület közösen fordul az ombudsmanhoz, hogy a szülészeteken, gyermekágyas osztályokon természetes legyen a „rooming-in”, vagyis az anya és az újszülött együttes elhelyezése. Nem csak a szervezetek, hanem a tudományos kutatások is azt mondják, hogy a 24 órás baba-mama együttlét mindenkinek jó. Az ombudsmant ezért arra kéri a két civil szervezet, hogy kezdeményezze a kérdést érintő szakmai protokollok módosítását, és támogassa a rooming-in rendszer általános bevezetését.

Természetes igény az anya részéről, hogy azt szeretné, újszülöttje már a kórházban is vele lehessen a nap 24 órájában. Természetes igény az újszülött részéről, hogy szeretné folyamatosan édesanyja lélegzetét hallani, testmelegét érezni, bármikor szopni. Ezeket az igényeket az egészségügyi törvény is elismeri, amikor kimondja: az anyának joga van ahhoz, hogy újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el, a gyermeknek pedig joga van ahhoz, hogy a szülője mellette lehessen. Magyarországon ennek ellenére bevett gyakorlat, hogy az újszülött külön szobába kerül, és a kórház írja elő, hogy mikor és mennyi ideig találkozhat édesanyjával. Ez sérti a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, emellett az anya és a gyermek családi életének tiszteletben tartásához való jogát.

Az együttes elhelyezés testi-lelki támaszt nyújt. Lehetőséget ad az igény szerinti szoptatásra és arra, hogy az anya hamarabb megtanulja felismerni és kielégíteni gyermeke szükségleteit. Maga az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is azt szorgalmazza, hogy a szülést követő anyai és újszülött gondozás során az anyát ne különítsék el indokolatlanul gyermekétől, mert így biztosítható legjobban a gyermek teljes testi, szellemi és szociális jóléte. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletben mondta ki, hogy újszülöttek esetében különösen meggyőző indok kell ahhoz, hogy fizikailag elválasszák édesanyjától.

Magyarországon ezzel szemben ellentmondásosak a szakmai protokollok, a kórházak pedig számos ürüggyel igyekeznek elhárítani a rooming-in igényét. Gyakran hivatkoznak helyhiányra, vagy arra, hogy könnyebb az újszülöttet úgy ellátni, ha külön helyiségben van. Ilyen praktikus vagy kényelmi okok viszont nem igazolhatják a baba vagy az anya alapjogainak korlátozását.

Teljes beadványunkat ide kattintva olvashatja el.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A szülő nők alapvető jogai

Az egészségügyi ellátásban részesülőket is megilletik az alapjogok. Ezzel az összefoglalóval szeretnénk segítséget nyújtani a kismamáknak abban, hogy előzetesen tájékozódhassanak jogaikról, felkészülten várják életük egyik legfontosabb eseményét, és tudatosan dönthessenek.

"El akarták venni a gyerekemet"

Sztokja Máriát korán értelmi fogyatékosnak minősítették, majd intézetbe került. Az intézetben megerőszakolták, majd abortuszra akarták kényszeríteni. Ma önállóan él és dolgozik, egy lakótelepi lakásban neveli lányát. Különös szomszédok, 4. rész.

Támadás a legkiszolgáltatottabb nők ellen

Elvonná a költségvetésben a művi terhesség megszakításokra szánt összeget és azt örökbefogadások ösztönzésére és gyermekvédelemre fordítaná KDNP-s képviselők a költségvetési törvényhez benyújtott javaslata. Az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonása nem eredményezné a művi terhesség megszakítások számának csökkenését.

Kérjük, írja alá a témában indított petíciót!