Megfigyeléssel a korrupció ellen?

Várhatóan ma fogadja el a parlament a nemzetbiztonsági törvény módosítását, ami lehetőséget teremt meghatározott állami dolgozók (pl. rendőrkapitányok) alkotmányellenes és politikai alapon diszkriminatív megfigyelésére. A törvényhozó nem változtatott a TASZ által már korábban alkotmányellenesnek minősített rendelkezéseken.

A TASZ tiltakozik az ellen, hogy mostantól nemcsak előzetesen, hanem folyamatosan átvilágíthatják az érzékeny munkakörben dolgozókat. A törvény ráadásul - bármilyen gyanú és bírósági engedély nélkül - titkos információszerzésre is feljogosít. A totális megfigyelés még akkor is alapjogkorlátozó és elfogadhatatlan, ha az érintett hozzájáruló nyilatkozatot tesz. Különösen aggályos, hogy olyan tág szempontok alapján lehet majd rásütni valakire azt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mint pl. a munkavégzésen kívül tanúsított magatartása. Amennyire ez nem jelent semmit, ugyanannyira jelenthet bármit, és az erről való ítélkezésre az érintettnek semmilyen hatása nincs. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Felhívás!

A TASZ az augusztus 27-én, hajnalban Kazincbarcikán végrehajtott diszkórazzia szenvedő alanyainak jelentkezését várja.

„Szigorúan bizalmas?”

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) egy nemzetközi kezdeményezés magyarországi partnereként a telekommunikációs eszközöket használókat fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. A jogvédők a mobiltelefon-használatot, online levelezést és böngészést biztonságosabbá tevő alkalmazásokat gyűjtötték össze a nopara.org honlapon; ugyanitt Edward Snowden személyes üzenete, illetve közérthető szöveges és multimédiás felvilágosító tartalmak is várják az érdeklődőket.

Az Adatvédelmi Hatósághoz fordultunk, de hiába

Szeptember végén nagy port kavart a katasztrófavédelmi mozgósítással kapcsolatos önkormányzati adatgyűjtés. Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordultunk, hogy utánajárjunk az ügy hátterének.