Megfigyeléssel a korrupció ellen?

Várhatóan ma fogadja el a parlament a nemzetbiztonsági törvény módosítását, ami lehetőséget teremt meghatározott állami dolgozók (pl. rendőrkapitányok) alkotmányellenes és politikai alapon diszkriminatív megfigyelésére. A törvényhozó nem változtatott a TASZ által már korábban alkotmányellenesnek minősített rendelkezéseken.

A TASZ tiltakozik az ellen, hogy mostantól nemcsak előzetesen, hanem folyamatosan átvilágíthatják az érzékeny munkakörben dolgozókat. A törvény ráadásul - bármilyen gyanú és bírósági engedély nélkül - titkos információszerzésre is feljogosít. A totális megfigyelés még akkor is alapjogkorlátozó és elfogadhatatlan, ha az érintett hozzájáruló nyilatkozatot tesz. Különösen aggályos, hogy olyan tág szempontok alapján lehet majd rásütni valakire azt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mint pl. a munkavégzésen kívül tanúsított magatartása. Amennyire ez nem jelent semmit, ugyanannyira jelenthet bármit, és az erről való ítélkezésre az érintettnek semmilyen hatása nincs. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kell-e aggódnunk az egészségügyi adataink biztonságáért?

Bő két hónapja működik az Egységes Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT), ahol mindenki egészségügyi adatai elérhetőek lesznek bizonyos embereknek, akik az egészségügyben dolgoznak. A rendszer bevezetése óta több aggódó megkeresés is érkezett hozzánk az EESZT jogszerűségével kapcsolatban. Okkal merül fel a kérdés: jogszerű-e egyáltalán az EESZT? Kell-e féltenünk az egészségügyi adatainkat? És vajon tényleg mindenképp látnia kell-e a kezelőorvosnak az egész kórtörténetet?

A Nemzetbiztonsági bizottság eljárását kezdeményezte a TASZ ügyvédje

A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje ma az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának eljárását kezdeményezte egy személyét érintő, feltételezett telefonlehallgatás ügyében.

Az ENSZ felvállalja a magánélet védelmét

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2015. március 26-án úgy döntött, hogy létrehozza a magánszféra védelméért felelős különmegbízott pozícióját.