Megfigyeléssel a korrupció ellen?

Várhatóan ma fogadja el a parlament a nemzetbiztonsági törvény módosítását, ami lehetőséget teremt meghatározott állami dolgozók (pl. rendőrkapitányok) alkotmányellenes és politikai alapon diszkriminatív megfigyelésére. A törvényhozó nem változtatott a TASZ által már korábban alkotmányellenesnek minősített rendelkezéseken.

A TASZ tiltakozik az ellen, hogy mostantól nemcsak előzetesen, hanem folyamatosan átvilágíthatják az érzékeny munkakörben dolgozókat. A törvény ráadásul - bármilyen gyanú és bírósági engedély nélkül - titkos információszerzésre is feljogosít. A totális megfigyelés még akkor is alapjogkorlátozó és elfogadhatatlan, ha az érintett hozzájáruló nyilatkozatot tesz. Különösen aggályos, hogy olyan tág szempontok alapján lehet majd rásütni valakire azt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mint pl. a munkavégzésen kívül tanúsított magatartása. Amennyire ez nem jelent semmit, ugyanannyira jelenthet bármit, és az erről való ítélkezésre az érintettnek semmilyen hatása nincs. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Civil szervezetek szerint a Safe Harbor 2.0 elfogadhatatlan.

Vezető emberi jogi és fogyasztóvédelmi szervezetek közös levélben szólítják fel az Európai Unió és az Amerikai Egyesült államok döntéshozóit arra, hogy tartsák tiszteletben a magánszférához való jogot.

Több magánszférát az ENSZ-be!

A TASZ a világ különböző pontjain működő 91 másik civil szervezettel közös nyilatkozatban arra hívta fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy hozzon létre egy új különmegbízotti pozíciót a magánélet védelméért.

Második figyelmeztetés

Uniós eljárás indul a az adatvédelmi biztos elmozdítása miatt az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizotttság és a Társaság a Szabadságjogokért közös fellépése nyomán