Miniszteri abszurd

A Társaság Szabadságjogokért megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az Egészségügyi Minisztérium az intézeten kívüli szülés ügyében a jogalkotási folyamat megrekedéséért a TASZ-t teszi felelőssé.

A Magyar Köztársaság mintegy 20 éve alkotmányos mulasztást követ el akkor, amikor Európában szinte példátlanul nem biztosítja a jogszabályi és szakmai feltételeket az intézeten kívüli tervezett otthonszüléshez, s az Egészségügyi Minisztérium tanácsadó szervezete ezt megakadályozó szakmai állásfoglalásokat tett közzé. Ezáltal a magyar állam azon adófizető polgárai részére, akik indokolt esetben otthonukban - vagy más, erre alkalmas, nem kórházi, ám biztonságos környezetben - kívánják világra hozni gyermeküket, semmilyen segítséget nem nyújt, sőt mi több, a közreműködő egészségügyi dolgozók ellen a legkisebb komplikáció esetén szabálysértési és büntetőeljárások indulnak,. A több ezer biztonságos, komplikációmentes szülést kísérő bábák méltatlan lejárató kampány szenvedő alanyai lesznek.

2008 novemberében újraindultak a többször megakadt egyeztetési folyamatok, amelynek során orvosszakma, az egészségügyi dolgozók és az intézeten kívüli szakemberek mellett a TASZ is véleményezte a minisztériumi koncepciót, s a felek előadták meglátásaikat a jövendőbeli szabályozásra vonatkozóan. Ezt követően 3 munkacsoportban folytatódott a munka, a TASZ a jogi munkacsoportba jelentkezett, amely ezidáig sosem került összehívásra. Augusztus elején újabb koncepciót kaptak a résztvevő szervezetek, ebben azonban a hangsúly már a terhesgondozásról szóló rendelet módosításán volt. A kísérőlevélben pedig a jogi munkacsoport összehívásáról való értesítést a következő hétre ígérték. Azóta nem érkezett hozzánk meghívó vagy megkeresés.

A zsákutcába került jogalkotási folyamatért egy abban önként segítségét felajánló civil szervezetet felelőssé tenni nem méltó egy minisztérium részéről, különösen akkor nem, ha az évek óta ismert, egyébként nem kizárólag TASZ állásponttal (az "otthon fogalma") összefüggésben érdemi egyeztetést nem folytat, a vonatkozó jogi munkacsoportot ismételt kérésünkre még csak össze sem hívja. Különösen abszurd és elfogadhatatlan eljárás ez, ha a minisztérium saját kudarcáért nem konstruktív módon vállal felelősséget, hanem azt egy jogvédő szervezetre kívánja áthárítani.

Elvárjuk, hogy az Egészségügyi Minisztérium a sajtó félretájékoztatása helyett teljes mértékben tegye nyilvánossá a jogalkotási folyamat eredményeit, a szereplők álláspontját, s további üzengetés helyett végre teremtse már meg a megfelelő, alkotmányos környezetet az intézeten kívüli tervezett otthonszüléskhez.

TASZ
2009.09.21

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Meghívó beszélgetésre az otthonszülésről

Meghívjuk Önt a "Tiszta vizet!" - az otthonszülésről c. beszélgetésre jövő keddre, a Merlin Színházba. A programot a Budapesti Esélyek háza szervezi.

Jó az irány, de nem látszik a garancia, hogy érdemben fog-e tenni a kórházi fertőzések ellen a kormány

Üdvözljük, hogy a Kormány meghallotta a szakmai szervezetek, szakértők és jogvédők évek óta hangsúlyozott álláspontját, hogy a kórházi fertőzések ellen átfogó kormányzati intézkedésekkel, jól kidolgozott terv alapján kell fellépni. De látnunk kell, hogy a Kormány által közzétett rendeletmódosítás nem elegendő a kórházi fertőzéses helyzet kezeléséhez – eddig sem a jogszabályokkal, hanem azok végrehajtásának hiányosságaival volt a probléma. A kérdés az, hogy a kormányzati szervek elkezdik-e alkalmazni a jogszabályokat – mi mindent el fogunk követni, hogy ezt számonkérjük az illetékes szerveken.

Otthonszülés – a helyzet ismertetése kérdés-felelet formában

Hosszú ideje „ügy” az otthonszülés. Pedig nem kéne nagy ügynek lennie: az igény és a jog már régóta adott, az államnak a jog gyakorlásának garanciáit kellett volna megteremtenie. A felmerülő kérdésekre igyekszünk most választ adni.