Miniszteri abszurd

A Társaság Szabadságjogokért megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az Egészségügyi Minisztérium az intézeten kívüli szülés ügyében a jogalkotási folyamat megrekedéséért a TASZ-t teszi felelőssé.

A Magyar Köztársaság mintegy 20 éve alkotmányos mulasztást követ el akkor, amikor Európában szinte példátlanul nem biztosítja a jogszabályi és szakmai feltételeket az intézeten kívüli tervezett otthonszüléshez, s az Egészségügyi Minisztérium tanácsadó szervezete ezt megakadályozó szakmai állásfoglalásokat tett közzé. Ezáltal a magyar állam azon adófizető polgárai részére, akik indokolt esetben otthonukban - vagy más, erre alkalmas, nem kórházi, ám biztonságos környezetben - kívánják világra hozni gyermeküket, semmilyen segítséget nem nyújt, sőt mi több, a közreműködő egészségügyi dolgozók ellen a legkisebb komplikáció esetén szabálysértési és büntetőeljárások indulnak,. A több ezer biztonságos, komplikációmentes szülést kísérő bábák méltatlan lejárató kampány szenvedő alanyai lesznek.

2008 novemberében újraindultak a többször megakadt egyeztetési folyamatok, amelynek során orvosszakma, az egészségügyi dolgozók és az intézeten kívüli szakemberek mellett a TASZ is véleményezte a minisztériumi koncepciót, s a felek előadták meglátásaikat a jövendőbeli szabályozásra vonatkozóan. Ezt követően 3 munkacsoportban folytatódott a munka, a TASZ a jogi munkacsoportba jelentkezett, amely ezidáig sosem került összehívásra. Augusztus elején újabb koncepciót kaptak a résztvevő szervezetek, ebben azonban a hangsúly már a terhesgondozásról szóló rendelet módosításán volt. A kísérőlevélben pedig a jogi munkacsoport összehívásáról való értesítést a következő hétre ígérték. Azóta nem érkezett hozzánk meghívó vagy megkeresés.

A zsákutcába került jogalkotási folyamatért egy abban önként segítségét felajánló civil szervezetet felelőssé tenni nem méltó egy minisztérium részéről, különösen akkor nem, ha az évek óta ismert, egyébként nem kizárólag TASZ állásponttal (az "otthon fogalma") összefüggésben érdemi egyeztetést nem folytat, a vonatkozó jogi munkacsoportot ismételt kérésünkre még csak össze sem hívja. Különösen abszurd és elfogadhatatlan eljárás ez, ha a minisztérium saját kudarcáért nem konstruktív módon vállal felelősséget, hanem azt egy jogvédő szervezetre kívánja áthárítani.

Elvárjuk, hogy az Egészségügyi Minisztérium a sajtó félretájékoztatása helyett teljes mértékben tegye nyilvánossá a jogalkotási folyamat eredményeit, a szereplők álláspontját, s további üzengetés helyett végre teremtse már meg a megfelelő, alkotmányos környezetet az intézeten kívüli tervezett otthonszüléskhez.

TASZ
2009.09.21

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jogsegélyszolgálat a Születésház Egyesületnél az otthonszülést választó szülők számára

A Születésház Közhasznú Egyesület jogsegélyszolgálatot indít az otthonszülés kapcsán felmerülő sérelmek képviseletére. Az elmúlt 20 év tapasztalatai azt mutatják, hogy az otthonszülést választó szülőket gyakran éri hátrány (hátrányos megkülönböztetés, megaláztatás) az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor, az anyakönyvezés, valamint egyéb indokolatlan hatósági eljárások során. Mindaddig, amíg a Magyar Állam az intézeten kívüli szülés szabályozását nem alkotja meg, az otthonszülést választók továbbra is elszenvedői lesznek a hátrányos megkülönböztetés különböző formáinak.

Vak bizalom helyett tudatos bizalmat

Blogsorozatunk első és második részében azt néztük meg, hogy milyen tájékoztatást kapnak jelenleg a szülők a kötelező védőoltással kapcsolatban. Ebben a részben amellett érvelünk, hogy miért fontos a tájékoztatás. Adatainkat egyrészt a TASZ számára 2016 májusában végzett reprezentatív kutatásból, másrészt egy közel 3000 válaszadó által kitöltött nem–reprezentatív online kutatásból merítjük. A poszt főbb tanulságai:

  • A jó tájékoztatás következménye a tudatos együttműködés.
  • A fiatalabb korosztály elvárja az ilyen orvos-beteg viszonyt.
  • A tájékoztatási hiányosságok bizalmatlanságot szülhetnek.
  • A tájékoztatási hiányosságok veszélyesek lehetnek.

Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.