Miskolcot a létbizonytalanság megszüntetésére kérik civilek az antirasszista világnapon

Ma, az antirasszista világnapon civil szervezetekkel, jogvédőkkel, aktivistákkal világítunk rá a miskolci szegénytelepeken élőket érintő súlyos jogsértésekre, a gettósodás és a nyomor fokozódására. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az önkormányzat feladata lenne az emberhez méltó lakhatási és életfeltételek megteremtése Miskolc szegényei számára.

A kormány szegényellenes politikájának köszönhetően a szegénységben élők helyzete országszerte romlik, a szegregáció fokozódik. Miskolcon a helyzet kirívóan rossz, az önkormányzat cigányellenes lépéseit már több bíróság, az ombudsman és nemzetközi szervezetek is elítélték.

Az elmúlt 4 évben a miskolci önkormányzat intézkedései és a kollektív bűnösségre alapozó megaláztatás odáig vezetett, hogy közel 500 ember tűnt el a miskolci Avasról és a Számozott utcákból. Senki sem követte egyenként nyomon ezeknek az embereknek a sorsát, de köztudomású, hogy akik közülük Miskolcon maradtak, azok többnyire kiszorultak Lyukóvölgybe, a legnagyobb külterületi gettóba. Köztudomású az is, hogy sokan Kanadában fordultak menedékjogért.

A miskolci telepek – jórészt roma – lakói létbizonytalanságban élnek. A téli kilakoltatási moratórium lejárt, a hajléktalanság illetve a gettósodás fokozódása egyre jobban fenyeget, annak minden negatív következményével. Tekintsd meg a helyszínen forgatott videónkat:

A felelősség elsősorban nem a nyomorba taszított embereké, hanem az önkormányzaté és az államé, azé az önkormányzaté és államé, amelyik magára hagyja polgárai egy részét a mindennapi létküzdelemben, az emberi méltóság védelmében.

A szegénység és kirekesztettség komplex problémáinak kezelése kizárólag megfelelő szakpolitikai eszközökkel lehetséges, a “gazdálkodási érdekek nem írhatják felül, nem eredményezhetik a szociálisan rászorult társadalmi rétegek tömeges hajléktalanná válását”, mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Miskolc minden lakójának az az érdeke, hogy a nyomort számolja fel az önkormányzat, ne a nyomorban élők emberi méltóságát, alapvető jogait!

EGYENLŐ JOGOKAT MINDENKINEK!

Aláírók:

Csendes József szociológus

Csikós Mariann miskolci lakos

Daróczi Gábor aktivista

„Egy Mindenkiért Mindenki Egyért” a Hátrányok Ellen Országos Egyesület

Gulyás Ferenc miskolci roma vezető

Dr. Hain Ferenc társadalomkutató, főiskolai docens

Havas Gábor szociológus

Horváth Aladár elnök, Roma Parlament

Kishonthy-Kardos Rita miskolci lakos

Lengyel Gabriella szociológus

Dr. Nónay Gábor miskolci lakos

Rácz Béla, miskolci jogvédő

Sáfrány Réka, esélyegyenlőségi szakértő

Spronz Júlia civil jogvédő

Szőke Sándor polgárjogi aktivista

Tamás Attila miskolci roma aktivista

Társaság a Szabadságjogokért

Tuczai Rita miskolci lakos

Tyetyák Zoltán, a Miskolcnak Hangja Van civil csoport alapítója

Váradi Gábor miskolci roma vezető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ombudsman szerint sem lehet szankciókkal kezelni az iskolai lemorzsolódást

A hátrányos helyzetű családok gyermekeinek iskolai lemorzsolódása évtizedek óta közismert jelenség, amellyel a hazai iskolarendszer nem tud mit kezdeni, sőt, a gyerekeket és a szülőket még szankciókkal is sújtja az állam. Tornanádaskán kirívóan rossz a helyzet, ezért négy évvel ezelőtt az Alapvető Jogok Biztosához fordultunk, aki mindenben igazat adott nekünk.

Ne dőlj be, leleplezzük az egyik legnagyobb tévhitet a gyermekvédelemben!

Legenda járja át a magyar gyermekvédelem lassan minden szintjét: eszerint a törvény új keletű szabályozása miatt két év sikertelen védelembe vétel után, még a legjobb szándék mellett is muszáj kiemelni a gyermekeket családjukból. Olyan gyerekekről van jellemzően szó, akiket nem bántalmaznak, nem is abuzálnak a családban, viszont nehéz anyagi körülmények között élnek.

Félév után reagált az EMMI, de választ továbbra sem kaptunk

2016. év végén a Parlament elfogadta a Gyermekvédelmi törvény azon módosítását, aminek értelmében súlyos veszélyeztetésnek minősül, így akár a gyermek családból kiemeléséhez is vezethet, ha a szülőt a gyermekorvos, a védőnő, a pedagógus vagy az óvónő nem találja kellően együttműködőnek. Ezért - öt hónappal ezelőtt - nyílt levélben fordultunk Czibere Károly államtitkár úrhoz, kérve, hogy azonnal készüljön el a törvénymódosítás szövegét pontosító, garanciális módszertani anyag. Kértük azt is, hogy annak elkészítésébe vonják be végre a civil szakmai szervezeteket. Tavalyi levelünkre most kaptunk választ, de a Tárca érdemben nem reagált kérésünkre.