Müller Cecília szerint a szociális otthonok nem kötelesek biztosítani a lakók személyes kapcsolattartását szeretteikkel

Intézménye válogatja, hogy a szociális otthonok lakói hogyan tarthatnak kapcsolatot hozzátartozóikkal a járvány idején. Bizonytalanságot okoz, hogy az általános látogatási tilalom alóli kivételek szabályozását eltérő módon értelmezik a fenntartók. A tisztifőorvos szerint az intézményvezetők kezében van a döntés.

Január közepén fordultunk a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, mert zavarosak a bentlakásos intézetek lakóira vonatkozó kapcsolattartási szabályok. Akkor azt írtuk: az országos tisztifőorvos decemberben iránymutatásban fogalmazott meg javaslatokat a kapcsolattartás lehetséges formáiról, de tíz nappal későbbi határozatában fenntartotta a látogatási tilalmat – azzal együtt, hogy biztosíthatják a gondozottak személyes láthatását.

Müller Cecíliát arra kértük, hogy tegye egyértelművé a szabályokat. Válaszlevelében leszögezte, hogy a bentlakásos szociális intézetek csupán egy esetben kötelesek biztosítani a személyes kapcsolattartást: ha az intézmény lakója haldoklik, és kint élő hozzátartozói, ismerősei el szeretnének tőle búcsúzni. Ezen túl az intézményvezető döntésén múlik, hogy biztosítja-e a személyes kapcsolattartást a központi iránymutatás szerint – de ez nem kötelessége, hanem csak lehetőség.

Ennek ellenére továbbra is azt javasoljuk azoknak, akik fogyatékos személyek vagy idősek otthonában élő rokonukat, ismerőseiket szeretnék látogatni, hogy forduljanak az intézményvezetőhöz, ha nem biztosított a személyes látogatás lehetősége. Az intézményvezetők számára konkrét javaslatok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy miként alakítsanak ki biztonságos látogatópontokat az intézményen belül és kívül a látogatók személyes fogadására. Emellett az intézményvezetők kérhetik az intézmény orvosának, valamint a megyei és járási kormányhivatal népegészségügyi osztályának a segítségét is a személyes kapcsolattartás biztonságos megszervezéséhez. A látogatópontok használatára vonatkozó eljárásrendet az illetékes járási hivatallal jóvá kell hagyatniuk.

A tisztifőorvos levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a lakók 72 óránál tovább maradnak távol az intézetből, a visszatérésükhöz szükséges két, legalább 48 óra különbséggel, de tíz napon belül vett COVID-teszt ingyenes számukra.

Az NNK válaszlevele

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Lesz szabad karácsonya az otthonápoló családoknak?

December 10-én az emberi jogok világnapján a parlamentben adja át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület és a csatlakozó szervezetek nyílt levelüket Rétvári Bence államtitkárnak és az országgyűlési képviselőknek. Azt kérik, hogy az idei évben fel nem használt költségvetési forrásokat a fogyatékossággal élőkre, az egészségügyi állapotuk miatt segítségre szorulókra, az otthonápoló családtagokra és szociális szakemberekre fordítsák.

Hasznos tippek azoknak, akiknek gondot okoz egy hivatalos dokumentum aláírása

Előfordult már veled, hogy az aláírásaid különböztek egymástól? Kerültél már olyan furcsa helyzetbe, hogy a banki ügyintéző szóvá tette, hogy nem ugyanolyan az aláírásod, mint az évekkel korábbi? Eszedbe jutott már valaha, hogy mi a helyzet azokkal, akik nem tudják mozgatni a karjukat, vagy fizikailag nem tudják aláírni a szükséges papírokat? Ez a bejegyzés tippeket és tanácsokat ad azoknak, akiknek nehezen vagy egyáltalán nem megy az ügyintézés.

Most döntünk a következő évtizedekről

Rengeteg mítosz és tévhit övezi még mindig a fogyatékos emberek lakhatása körüli vitákat. Miért nem jó nagy intézetben élni, annak ellenére sem, ha ott gondoskodnak az emberről? Miért tolunk ismét milliókat egy korszerűtlen rendszerbe? Kozma Ágnes szociálpolitikus szerint ezekben a hónapokban dönthetünk a fogyatékos gyerekek és felnőttek jövőjéről, és úgy tűnik, ismét elszalasztjuk a kínálkozó lehetőséget.