Müller Cecília szerint a szociális otthonok nem kötelesek biztosítani a lakók személyes kapcsolattartását szeretteikkel

Intézménye válogatja, hogy a szociális otthonok lakói hogyan tarthatnak kapcsolatot hozzátartozóikkal a járvány idején. Bizonytalanságot okoz, hogy az általános látogatási tilalom alóli kivételek szabályozását eltérő módon értelmezik a fenntartók. A tisztifőorvos szerint az intézményvezetők kezében van a döntés.

Január közepén fordultunk a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, mert zavarosak a bentlakásos intézetek lakóira vonatkozó kapcsolattartási szabályok. Akkor azt írtuk: az országos tisztifőorvos decemberben iránymutatásban fogalmazott meg javaslatokat a kapcsolattartás lehetséges formáiról, de tíz nappal későbbi határozatában fenntartotta a látogatási tilalmat – azzal együtt, hogy biztosíthatják a gondozottak személyes láthatását.

Müller Cecíliát arra kértük, hogy tegye egyértelművé a szabályokat. Válaszlevelében leszögezte, hogy a bentlakásos szociális intézetek csupán egy esetben kötelesek biztosítani a személyes kapcsolattartást: ha az intézmény lakója haldoklik, és kint élő hozzátartozói, ismerősei el szeretnének tőle búcsúzni. Ezen túl az intézményvezető döntésén múlik, hogy biztosítja-e a személyes kapcsolattartást a központi iránymutatás szerint – de ez nem kötelessége, hanem csak lehetőség.

Ennek ellenére továbbra is azt javasoljuk azoknak, akik fogyatékos személyek vagy idősek otthonában élő rokonukat, ismerőseiket szeretnék látogatni, hogy forduljanak az intézményvezetőhöz, ha nem biztosított a személyes látogatás lehetősége. Az intézményvezetők számára konkrét javaslatok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy miként alakítsanak ki biztonságos látogatópontokat az intézményen belül és kívül a látogatók személyes fogadására. Emellett az intézményvezetők kérhetik az intézmény orvosának, valamint a megyei és járási kormányhivatal népegészségügyi osztályának a segítségét is a személyes kapcsolattartás biztonságos megszervezéséhez. A látogatópontok használatára vonatkozó eljárásrendet az illetékes járási hivatallal jóvá kell hagyatniuk.

A tisztifőorvos levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a lakók 72 óránál tovább maradnak távol az intézetből, a visszatérésükhöz szükséges két, legalább 48 óra különbséggel, de tíz napon belül vett COVID-teszt ingyenes számukra.

Az NNK válaszlevele

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

EU-s pénzekből betonozzák be a fogyatékos emberek jogsértő szegregációját

Miért fektet még mindig fogyatékos emberek intézeteibe az Európai Unió? A tagállamok jogsértő gyakorlatairól hoztak példákat fogyatékosságügyi szakértők és aktivisták az Önálló Életvitel Európai Hálózata (ENIL) szeptemberi online konferenciáján.

Mutasd meg a közösség erejét a saját településeden is!

A Szabad napot minden családnak! kampányunk során közel tízezren írták alá a petíciónkat. Szeretnénk, ha az érintettek és támogatók hangja közvetlenül a helyi polgármester-jelöltekhez is eljutna, ehhez találsz itt segítséget.

Legyenek mindenki számára érthetőek az állami weboldalak!

Alapvető elvárás, hogy az állami szervek honlapjai akadálymentesek legyenek. Ezért hét állami szervnek tettünk javaslatokat azzal a céllal, hogy az emberek egyenlő esélyekkel juthassanak hozzá a nekik szükséges információkhoz, ha a honlapjaikról tájékozódnának.