Müller Cecília szerint a szociális otthonok nem kötelesek biztosítani a lakók személyes kapcsolattartását szeretteikkel

Intézménye válogatja, hogy a szociális otthonok lakói hogyan tarthatnak kapcsolatot hozzátartozóikkal a járvány idején. Bizonytalanságot okoz, hogy az általános látogatási tilalom alóli kivételek szabályozását eltérő módon értelmezik a fenntartók. A tisztifőorvos szerint az intézményvezetők kezében van a döntés.

Január közepén fordultunk a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, mert zavarosak a bentlakásos intézetek lakóira vonatkozó kapcsolattartási szabályok. Akkor azt írtuk: az országos tisztifőorvos decemberben iránymutatásban fogalmazott meg javaslatokat a kapcsolattartás lehetséges formáiról, de tíz nappal későbbi határozatában fenntartotta a látogatási tilalmat – azzal együtt, hogy biztosíthatják a gondozottak személyes láthatását.

Müller Cecíliát arra kértük, hogy tegye egyértelművé a szabályokat. Válaszlevelében leszögezte, hogy a bentlakásos szociális intézetek csupán egy esetben kötelesek biztosítani a személyes kapcsolattartást: ha az intézmény lakója haldoklik, és kint élő hozzátartozói, ismerősei el szeretnének tőle búcsúzni. Ezen túl az intézményvezető döntésén múlik, hogy biztosítja-e a személyes kapcsolattartást a központi iránymutatás szerint – de ez nem kötelessége, hanem csak lehetőség.

Ennek ellenére továbbra is azt javasoljuk azoknak, akik fogyatékos személyek vagy idősek otthonában élő rokonukat, ismerőseiket szeretnék látogatni, hogy forduljanak az intézményvezetőhöz, ha nem biztosított a személyes látogatás lehetősége. Az intézményvezetők számára konkrét javaslatok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy miként alakítsanak ki biztonságos látogatópontokat az intézményen belül és kívül a látogatók személyes fogadására. Emellett az intézményvezetők kérhetik az intézmény orvosának, valamint a megyei és járási kormányhivatal népegészségügyi osztályának a segítségét is a személyes kapcsolattartás biztonságos megszervezéséhez. A látogatópontok használatára vonatkozó eljárásrendet az illetékes járási hivatallal jóvá kell hagyatniuk.

A tisztifőorvos levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a lakók 72 óránál tovább maradnak távol az intézetből, a visszatérésükhöz szükséges két, legalább 48 óra különbséggel, de tíz napon belül vett COVID-teszt ingyenes számukra.

Az NNK válaszlevele

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jogtudatosító tájékoztató prezi fogyatékos emberek segítőinek

A lenti prezit azért készítettük, hogy átlátható tájékoztatást nyújtsunk azokról a döntési helyzetekről, amelyekkel egy fogyatékos személy segítője (szülő, testvér, tanár, más professzionális segítők) szembesülhet egy fogyatékos ember élete során. Az életútba ágyazottan összegyűjtöttük a főbb döntési helyzetekkel kapcsolatos legfontosabb jogi információkat. A tájékoztató kitér az egyes témáknál a jogorvoslati lehetőségekre, amelyek befolyásolhatják az adott meghozandó döntést.

Félrevezette a minisztériumot az állami szociális intézetek fenntartója, amikor a munkaerőhiány miatt számonkérték

Bizonyítékunk van rá, hogy az állami szociális és gyermekvédelmi intézetek fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) félrevezette a minisztériumot a bázakerettyei pszichiátriai otthont sújtó munkaerőhiányról. Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre azt állította, hogy van elég dolgozó az otthonban. A valóság azonban az, hogy augusztus végén a jogszabályban előírthoz képest 38 százalékos volt a munkaerőhiány a bentlakásos intézetben. Úgy tűnik, az SZGYF mást mondott a minisztériumnak, mint ami a valóság, és ezzel a parlamenti képviselőket, illetve rajtuk keresztül a nyilvánosságot is félretájékoztatta.

Gondnoksági pereinkről írtunk a Fogyatékosság és társadalom folyóiratban

Egy téves szakértői vélemény miatt 12 éven át élt cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt ügyfelünk. A pszichiáter mindössze öt percet szánt mentális állapotának felmérésére. Róla is írtunk a Fogyatékosság és társadalom folyóiratban, amelynek második lapszáma a fogyatékos emberek világnapján, december 3-án jelent meg.