Barion Pixel TASZ | Naloxon elvitelre – a túléléshez való jog

Naloxon elvitelre - a túléléshez való jog

A TASZ filmje külföldi szakembereket szólaltat meg a herointúladagolások megelőzésére szolgáló gyógyszerről, a Naloxonról – magyar felirattal!

16x9

A Naloxonról már sok szó esett a Drogriporteren: ezzel az olcsó és hatékony gyógyszerrel könnyen visszafordíthatóak a herointúladagolás tünetei. A gyógyszer visszaélésre alkalmatlan, “beállni” nem lehet tőle, csupán életeket menteni. A TASZ új filmje, amelyet a liverpool-i ártalomcsökkentő konferencián illetve a bécsi AIDS-konferencián forgattunk, megszólaltatja azokat a szakembereket, akik az Egyesült Államokban már évek óta olyan programokat működtetnek, amelyek Naloxont osztanak szét a drogfogyasztók között és tréningeken tanítják meg őket arra, hogyan előzzék meg a segítségével a túladagolásos haláleseteket. Korábban szemináriumot is szerveztünk a túladagolásos halálesetek megelőzéséről és a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság ülésein is kértük a kormányzatot arra, hogy tegye elérhetővé a hasonló programokat a magyarországi drogfogyasztók számára. Bár a 2008 augusztusában bekövetkezett tömeges herointúladagolás után a média felkapta a témát és a kormány határozatban kötelezte el magát a túladagolások megelőzését szolgáló komplex programok bevezetésére, azóta mintha feledésbe merült volna ez a kérdés. A Naloxon Magyarországon jelenleg csupán vény ellenében kapható és kizárólag szakorvos vagy szakorvosi rendelő ápolója adhatja be, így tehát az amerikai programokhoz hasonló legális keretek között nem jöhet létre. Egyes szakemberek még mindig elutasítják a Naloxon-disztribúciós programokat azért, mert szerintük ezek azt a hamis üzenetet küldik a fogyasztóknak, hogy a droghasználat biztonságos (ez egy ősrégi ellenérv mindenféle ártalomcsökkentéssel szemben, amelynek a kutatások ellentmondanak). A TASZ továbbra is minden fórumon felemeli majd a szavát azért, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon és elháruljanak az akadályok az életmentés előtt.

Sárosi Péter

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÁSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.