Ne szóljon bele a politika a gyermekvállalásba!

A Magyar Narancsban július 17-én megjelentek szerint a Kormányban a szociális segélyek átszervezése kapcsán felmerült az is, hogy a családi pótlék rendszerének megváltoztatásával igyekezzenek a segélyből élő családokat kevesebb gyermek vállalása felé terelni.

Az említett cikk azt a diszkriminatív felhangoktól sem mentes vitát mutatja be a segélyezési rendszerről, amelyben az is felmerült, hogy családi pótlékot gyermekszám szerinti differenciálják, így motiválva a családokat kevesebb gyermekvállalására. Amellett, hogy felháborítónak tartjuk, hogy a Kormány a segélyezés anomáliáinak megoldását abban látja, hogy a segélyből élő rétegeket családi pótlék esetleges átszervezésével bírja rá kevesebb gyermek vállalására, a szociális miniszter ehhez fűzött kommentárja még inkább felháborított bennünket. A Mancs újságírójának kérdésére, miszerint szerencsés-e, hogy a Kormány a szegények legprivátabb ügyeibe avatkozik bele, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „nőként, emberként is úgy véli, ha egy olyan életforma válik uralkodóvá, amely korán anyává teszi, ezáltal pedig környezetüknek egy életre kiszolgáltatottságba taszítja nők egyes csoportjait, akkor épp az a baloldali hozzáállás, hogy rajtuk segítsenek”. Véleményünk szerint semmilyen pártállású kormány nem dönthet az állampolgárok helyett olyan személyes kérdésekben, mint a házasság vagy gyermekvállalás kérdése, akármilyen anyagi helyzetben is legyenek az adott állampolgárok. A szabad döntés joga, az önrendelkezéshez való jó mindenkit megillet, s e jog jelentősége kiemelkedő a magánélet döntéseinek körében, amelyekre az állam véleményünk szerint semmilyen körülmények között nem próbálhat meg befolyást gyakorolni.

A hivatkozott cikk a következő linken olvasható:

mancs.hu/index.php

Megosztás

Kapcsolódó hírek

"El akarták venni a gyerekemet"

Sztokja Máriát korán értelmi fogyatékosnak minősítették, majd intézetbe került. Az intézetben megerőszakolták, majd abortuszra akarták kényszeríteni. Ma önállóan él és dolgozik, egy lakótelepi lakásban neveli lányát. Különös szomszédok, 4. rész.

Védőoltás 1x1

Kérdések és válaszok az életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokról.

Miniszteri abszurd

A Társaság Szabadságjogokért megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az Egészségügyi Minisztérium az intézeten kívüli szülés ügyében a jogalkotási folyamat megrekedéséért a TASZ-t teszi felelőssé.