Ne szóljon bele a politika a gyermekvállalásba!

A Magyar Narancsban július 17-én megjelentek szerint a Kormányban a szociális segélyek átszervezése kapcsán felmerült az is, hogy a családi pótlék rendszerének megváltoztatásával igyekezzenek a segélyből élő családokat kevesebb gyermek vállalása felé terelni.

Az említett cikk azt a diszkriminatív felhangoktól sem mentes vitát mutatja be a segélyezési rendszerről, amelyben az is felmerült, hogy családi pótlékot gyermekszám szerinti differenciálják, így motiválva a családokat kevesebb gyermekvállalására. Amellett, hogy felháborítónak tartjuk, hogy a Kormány a segélyezés anomáliáinak megoldását abban látja, hogy a segélyből élő rétegeket családi pótlék esetleges átszervezésével bírja rá kevesebb gyermek vállalására, a szociális miniszter ehhez fűzött kommentárja még inkább felháborított bennünket. A Mancs újságírójának kérdésére, miszerint szerencsés-e, hogy a Kormány a szegények legprivátabb ügyeibe avatkozik bele, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „nőként, emberként is úgy véli, ha egy olyan életforma válik uralkodóvá, amely korán anyává teszi, ezáltal pedig környezetüknek egy életre kiszolgáltatottságba taszítja nők egyes csoportjait, akkor épp az a baloldali hozzáállás, hogy rajtuk segítsenek”. Véleményünk szerint semmilyen pártállású kormány nem dönthet az állampolgárok helyett olyan személyes kérdésekben, mint a házasság vagy gyermekvállalás kérdése, akármilyen anyagi helyzetben is legyenek az adott állampolgárok. A szabad döntés joga, az önrendelkezéshez való jó mindenkit megillet, s e jog jelentősége kiemelkedő a magánélet döntéseinek körében, amelyekre az állam véleményünk szerint semmilyen körülmények között nem próbálhat meg befolyást gyakorolni.

A hivatkozott cikk a következő linken olvasható:

mancs.hu/index.php

Megosztás

Kapcsolódó hírek

TASZ vélemény az otthonszülés szabályozásáról

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma 2010 októberétől kezdve két, a sajtónak is nyilvános egyeztetést tartott a tervezett intézeten kívüli szülés szabályozása kapcsán. A második egyeztetésen már konkrét Kormányrendelet szövegről mondták el a résztvevők a véleményüket. Az egyeztetések után egy, a kórházi és a tervezett intézeten kívüli, háborítatlan szülés és más releváns szakembereket tömörítő szakmai bizottság tárgyalta a rendelet megismert szövegének szigorúan szakmai részeit, például a kontraindikációkat és a kórházba szállítás feltételeit.

A TASZ és a Védegylet levele a frakcióvezetőkhöz

A TASZ és a Védegylet arra kérte a négy parlamenti párt frakcióvezetőjét, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a képviselők visszaállítsák az állam kártalanítási kötelezettségét a védőoltások szövődményei és a vizsgálati készítmények klinikai tesztelése kapcsán felmerülő szövődmények vonatkozásában.