Ne szóljon bele a politika a gyermekvállalásba!

A Magyar Narancsban július 17-én megjelentek szerint a Kormányban a szociális segélyek átszervezése kapcsán felmerült az is, hogy a családi pótlék rendszerének megváltoztatásával igyekezzenek a segélyből élő családokat kevesebb gyermek vállalása felé terelni.

Az említett cikk azt a diszkriminatív felhangoktól sem mentes vitát mutatja be a segélyezési rendszerről, amelyben az is felmerült, hogy családi pótlékot gyermekszám szerinti differenciálják, így motiválva a családokat kevesebb gyermekvállalására. Amellett, hogy felháborítónak tartjuk, hogy a Kormány a segélyezés anomáliáinak megoldását abban látja, hogy a segélyből élő rétegeket családi pótlék esetleges átszervezésével bírja rá kevesebb gyermek vállalására, a szociális miniszter ehhez fűzött kommentárja még inkább felháborított bennünket. A Mancs újságírójának kérdésére, miszerint szerencsés-e, hogy a Kormány a szegények legprivátabb ügyeibe avatkozik bele, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „nőként, emberként is úgy véli, ha egy olyan életforma válik uralkodóvá, amely korán anyává teszi, ezáltal pedig környezetüknek egy életre kiszolgáltatottságba taszítja nők egyes csoportjait, akkor épp az a baloldali hozzáállás, hogy rajtuk segítsenek”. Véleményünk szerint semmilyen pártállású kormány nem dönthet az állampolgárok helyett olyan személyes kérdésekben, mint a házasság vagy gyermekvállalás kérdése, akármilyen anyagi helyzetben is legyenek az adott állampolgárok. A szabad döntés joga, az önrendelkezéshez való jó mindenkit megillet, s e jog jelentősége kiemelkedő a magánélet döntéseinek körében, amelyekre az állam véleményünk szerint semmilyen körülmények között nem próbálhat meg befolyást gyakorolni.

A hivatkozott cikk a következő linken olvasható:

mancs.hu/index.php

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jó az irány, de nem látszik a garancia, hogy érdemben fog-e tenni a kórházi fertőzések ellen a kormány

Üdvözljük, hogy a Kormány meghallotta a szakmai szervezetek, szakértők és jogvédők évek óta hangsúlyozott álláspontját, hogy a kórházi fertőzések ellen átfogó kormányzati intézkedésekkel, jól kidolgozott terv alapján kell fellépni. De látnunk kell, hogy a Kormány által közzétett rendeletmódosítás nem elegendő a kórházi fertőzéses helyzet kezeléséhez – eddig sem a jogszabályokkal, hanem azok végrehajtásának hiányosságaival volt a probléma. A kérdés az, hogy a kormányzati szervek elkezdik-e alkalmazni a jogszabályokat – mi mindent el fogunk követni, hogy ezt számonkérjük az illetékes szerveken.

Otthonszülés – a helyzet ismertetése kérdés-felelet formában

Hosszú ideje „ügy” az otthonszülés. Pedig nem kéne nagy ügynek lennie: az igény és a jog már régóta adott, az államnak a jog gyakorlásának garanciáit kellett volna megteremtenie. A felmerülő kérdésekre igyekszünk most választ adni.

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ - VIDEÓ

A rendszerváltozás óta alkotmányos mulasztásban van a mindenkori jogalkotó, mert nem alkotta meg az intézeten kívüli szülés szabályozását. A TASZ Alkotmánybírósághoz fordult annak érdekében, hogy a mulasztást mondja ki és kötelezze az Országgyűlést, illetve a Kormányt a szabályozás megalkotására.