Ne szóljon bele a politika a gyermekvállalásba!

A Magyar Narancsban július 17-én megjelentek szerint a Kormányban a szociális segélyek átszervezése kapcsán felmerült az is, hogy a családi pótlék rendszerének megváltoztatásával igyekezzenek a segélyből élő családokat kevesebb gyermek vállalása felé terelni.

Az említett cikk azt a diszkriminatív felhangoktól sem mentes vitát mutatja be a segélyezési rendszerről, amelyben az is felmerült, hogy családi pótlékot gyermekszám szerinti differenciálják, így motiválva a családokat kevesebb gyermekvállalására. Amellett, hogy felháborítónak tartjuk, hogy a Kormány a segélyezés anomáliáinak megoldását abban látja, hogy a segélyből élő rétegeket családi pótlék esetleges átszervezésével bírja rá kevesebb gyermek vállalására, a szociális miniszter ehhez fűzött kommentárja még inkább felháborított bennünket. A Mancs újságírójának kérdésére, miszerint szerencsés-e, hogy a Kormány a szegények legprivátabb ügyeibe avatkozik bele, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „nőként, emberként is úgy véli, ha egy olyan életforma válik uralkodóvá, amely korán anyává teszi, ezáltal pedig környezetüknek egy életre kiszolgáltatottságba taszítja nők egyes csoportjait, akkor épp az a baloldali hozzáállás, hogy rajtuk segítsenek”. Véleményünk szerint semmilyen pártállású kormány nem dönthet az állampolgárok helyett olyan személyes kérdésekben, mint a házasság vagy gyermekvállalás kérdése, akármilyen anyagi helyzetben is legyenek az adott állampolgárok. A szabad döntés joga, az önrendelkezéshez való jó mindenkit megillet, s e jog jelentősége kiemelkedő a magánélet döntéseinek körében, amelyekre az állam véleményünk szerint semmilyen körülmények között nem próbálhat meg befolyást gyakorolni.

A hivatkozott cikk a következő linken olvasható:

mancs.hu/index.php

Megosztás

Kapcsolódó hírek

„Gyerekkel vagyok” – a TASZ új felmérése a szülői jelenlétért a kórházakban

A TASZ immár második alkalommal végzett felmérést azzal kapcsolatban, hogy mennyire korlátozzák a kórházak az egészségügyi törvény által biztosított folyamatos kapcsolattartás jogát a szülészeteken, illetve gyermekosztályokon. A „Gyerekkel vagyok” kezdeményezés célja, hogy minden intézményben a gyermeke mellett maradhasson a szülő a nap 24 órájában. 

Jogsegélyszolgálat a Születésház Egyesületnél az otthonszülést választó szülők számára

A Születésház Közhasznú Egyesület jogsegélyszolgálatot indít az otthonszülés kapcsán felmerülő sérelmek képviseletére. Az elmúlt 20 év tapasztalatai azt mutatják, hogy az otthonszülést választó szülőket gyakran éri hátrány (hátrányos megkülönböztetés, megaláztatás) az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor, az anyakönyvezés, valamint egyéb indokolatlan hatósági eljárások során.  Mindaddig, amíg a Magyar Állam az intézeten kívüli szülés szabályozását nem alkotja meg, az otthonszülést választók továbbra is elszenvedői lesznek a hátrányos megkülönböztetés különböző formáinak.

A TASZ véleményezte az Egészségügyi Minisztérium tervezett otthonszüléssel kapcsolatos rendelet-tervezeteit

A TASZ üdvözli az Egészségügyi Minisztérium azon szándékát, hogy a tervezett otthonszülések kérdését a Minisztérium az elmúlt 20 év szabályozatlansága után több szintű szabályozással kívánja megoldani.