Nem kell félni, nem fog fájni

Voltál már HIV-teszten? Tudod mi az az ablakperiódus? És azt tudtad, hogy a HIV-pozitívak esetében gyógyszeres kezeléssel 96 százalékkal csökkenthető a fertőzés szexuális úton történő átvitelének esélye? A TASZ rövid oktatófilmje a HIV tesztről.

A HIV-fertőzés ma még nem gyógyítható, de a rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel az AIDS kialakulása megelőzhető, így a HIV-vel élők életkilátásai jelentősen javultak a 80-as évekhez képest, amikor a HIV-pozitív eredmény gyakorlatilag egyenlő volt a halálos ítélettel. Az orvostudomány mai állása szerint az időben megkezdett antiretrovirális (HIV-ellenes) terápiával 30-40 évvel megnőttek a HIV-vel élők életkilátásai, teljes életet élhetnek, tanulhatnak, dolgozhatnak és akár egészséges (HIV-negatív) gyermekük is születhet. A sikeresen kezelt betegek esetében a fertőzés szexuális úton történő átvitelének az esélye 96 százalékkal kevesebb, mint a nem kezelt fertőzötteknél, megfelelő orvosi felügyelettel és gyógyszeres kezeléssel pedig biztosítani tudják, hogy egy HIV-pozitív anyának teljesen egészséges kisbabája szülessen.
Ahhoz azonban, hogy időben megkaphassuk a kezelést, tudnunk kell HIV-státuszunkat, ehhez pedig HIV-szűrést kell végeztetnünk. Ha nem ismerjük HIV-státuszunkat, és nem jutunk gyógyszeres kezeléshez, az életkilátásaink sokat romlanak, kialakulhat az AIDS-stádium, amely halállal is végződhet. Magyarországon a rendelkezésünkre álló, ingyenesen igénybe vehető gyógyszeres terápia ellenére minden évben egyre több AIDS-beteget regisztrálnak, és nő az AIDS-okozta elhalálozások száma is (Epinfo 18. évfolyam 46. szám). Mindez megelőzhető, ennek feltétele azonban, hogy járjunk rendszeresen HIV-tesztre, tudjuk meg státuszunkat, hogy pozitív teszteredmény esetén megkaphassuk a megfelelő kezelést.


Magyarországon ma mindenkinek lehetősége van anonim, ingyenes HIV-szűrésre menni, mégis kevesen élnek a lehetőséggel. Évente kb. 90 000 szűrést végeznek Magyarországon (pdf), amivel Európában a sereghajtók közé tartozunk. HIV-tesztre általában azért nem járunk, mert vagy korábban rossz tapasztalatokat szereztünk a HIV-szűrő állomásokon, vagy úgy gondoljuk, hogy mi nem vagyunk veszélyeztetettek.
 
Az alábbi filmet azért készítettük, hogy eloszlassunk bizonyos HIV-vel kapcsolatos tévhiteket, elmagyarázzuk a HIV-teszthez kötődő jogi szabályozást, és választ adjunk olyan kérdésekre, hogy hogyan terjed a HIV, illetve hol lehet és kinek érdemes HIV-szűrést csináltatni.
Aktív szexuális életet élsz? Van tetoválásod? És piercinged? És tudod mi az az ablakperiódus?
Bagyinszky Ferenc, TASZ

(A cikk megjelent a TASZ Jelenti Blogon)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

AIDS Világnap 2014 - Magyarország: javuló betegellátás, növekvő fertőzött szám és új fenyegetettségek

A betegellátás területén mérföldkőnek számít a vidéki központok megnyitása, ugyanakkor a megelőzés terén Magyarország rosszabbul teljesít. Míg az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Európai Unióban csökkent az új HIV-esetek száma az elmúlt 10 évben, hazánkban azonban négyszeresére nőtt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azonnali felelős szerepvállalásra szólítja fel az egészségügyi kormányzatot, hogy a jelenlegi trend visszafordítható legyen. A TASZ szerint a prevenciós munkát végző civil szervezetek megerősítésére és célzott szűrőprogramokra van szükség.

Alapjogokat és az egyenlő bánásmód követelményét is sérti a HIV-vel élők megkülönböztetése az egészségügyben

A Központi Stomatológiai Intézet közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor megtagadta a HIV-vel élők és AIDS betegek, fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását – állapította meg határozatában az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

TASZ állásfoglalás a Pápa óvszer ellenes kijelentése kapcsán

Az óvszer alapvető és nélkülözhetetlen része a HIV-prevenciós programoknak, XVI. Benedek Pápa nyilatkozata káros és veszélyes a prevenciós munkára.