Nem minden cukorbeteg ünnepelhet május elsején

Nagy felzúdulást és aggodalmat váltott ki a cukorbetegséggel élők körében a gyógyszertámogatások megváltoztatása. A TASZ továbbra is fenntartja aggályait szabályozás tervezett módosítása kapcsán.

A kormány közleményt tett közzé honlapján a módosítás tervezetéről. A TASZ üdvözli, hogy a gyermekeknek és az egyes típusú diabéteszben szenvedőknek a korszerűbb, ún. analóg inzulinhoz való hozzájutása nem függ a korábban meghatározott feltételektől. Ugyanakkor továbbra sem értünk egyet a 2-es típusú cukorbetegek támogatásának szempontrendszerével.

Korábban már megfogalmaztuk ezzel kapcsolatos kritikánkat, ezt továbbra is fenntartjuk. A fő probléma az, hogy továbbra sincs mérlegelési lehetőség, a betegek egyéni élethelyzetének, egészségi állapotának figyelembe vétele nem lehetséges. Az egészségügy alappillére, az egész ellátást meghatározó elv kell legyen az egyenlő bánásmód követelménye. Álláspontunk szerint a szabályozás ennek a továbbiakban sem felel meg, hiszen egyrészt a betegségcsoporton belül sem biztosítja az egyenlő elbánást, másrészt a cukorbetegeket megkülönböztetve kiemeli, és  gyógyszeres támogatásukra speciális szabályokat fogalmaz meg.

E megoldás indítéka a beteg-együttműködés fokozása volt. Elvi szinten ez elfogadható és méltányolható követelmény: az együttműködés kötelezettségét az Egészségügyről szóló törvény is kimondja. Azonban a betegnek ezzel egyidejűleg jogai is vannak, például a tájékoztatáshoz. A beteg csak akkor tud megfelelően együttműködni, és a terápiahűség elvének megfelelni, ha megfelelő információk birtokában van. A tájékoztatás  hiánya sajnos általános probléma, nemcsak a diabetológiai szakrendeléseken nem jut elég idő az egyéni helyzet feltárására és az adekvát terápia meghatározására.

Hangsúlyozzuk, hogy a gyógyszertámogatás fix laborértékhez kötése nem tudja betölteni neki szánt szerepét, ugyanis az a bizonyos HbA1c érték (a hosszútávú szénhidrát-anyagcsere mutatója), ami a támogatás feltétele, nem csak a fegyelmezetten betartott diétától függ. Erre orvosszakértők is felhívták a figyelmet, és gyakorlati tapasztalataink is igazolták aggályainkat: társbetegségek, egyéb gyógyszeres kezelések, de akár egy rövid betegség vagy stresszhelyzet is kedvezőtlen irányba tolja el az értéket. Nem oldja meg a helyzetet az sem, hogy míg a korábbi szabályozás szerint két mérés állt rendelkezésre a célérték elérésére, a tervezett módosítás szerint három lesz, melyből két megfelelő érték "elég".

 A TASZ korábban az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.  Az alapvető jogok biztosa megállapította a jogsérelmet, az Alkotmánybíróság csak napirendjére tűzte az ügyet, de döntés még nem született. Álláspontunk szerint az elfogadható megoldás az egyéni helyzetre tekintettel lévő szabályozás és a megfelelő tájékoztatás lenne. Elkészítettük erre vonatkozó javaslatainkat, melyet megküldtünk a jogszabály készítőinek. A véleményt itt tekintheti meg.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Adatvédelem az egészségügyben

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.

Miért szállt rá az ombudsman a kormányra és a bíróságokra?

Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép.

Hasogató fejfájásra ébredsz. Orvos sehol. A nővér kitartó könyörgésedre csak annyit felel, hogy nem mehetsz sehová, amíg az osztályvezető professzor úr haza nem enged. Ha pedig menni akarsz, azok a markos legények majd elveszik a kedved, és adnak még egy szurit.

Olvasd tovább...

Tanulságok az AIDS világnapján

December 1-je minden évben az AIDS világnapja, ezen a napon számotvetünk azzal, hogy az elmúlt egy év során mit értünk el a HIV vírussal kapcsolatban kitűzött célok közül. Sajnálatos, de az egyik legfontosabb tanulsága az eltelt időszaknak, hogy a politikai akart hiányosságai és a vírussal kapcsolatos stigma jelentősen megnehezíthetik a megelőzést és korlátozzák a HIV-vel élők joggyakorlását.