Nem minden cukorbeteg ünnepelhet május elsején

Nagy felzúdulást és aggodalmat váltott ki a cukorbetegséggel élők körében a gyógyszertámogatások megváltoztatása. A TASZ továbbra is fenntartja aggályait szabályozás tervezett módosítása kapcsán.

A kormány közleményt tett közzé honlapján a módosítás tervezetéről. A TASZ üdvözli, hogy a gyermekeknek és az egyes típusú diabéteszben szenvedőknek a korszerűbb, ún. analóg inzulinhoz való hozzájutása nem függ a korábban meghatározott feltételektől. Ugyanakkor továbbra sem értünk egyet a 2-es típusú cukorbetegek támogatásának szempontrendszerével.

Korábban már megfogalmaztuk ezzel kapcsolatos kritikánkat, ezt továbbra is fenntartjuk. A fő probléma az, hogy továbbra sincs mérlegelési lehetőség, a betegek egyéni élethelyzetének, egészségi állapotának figyelembe vétele nem lehetséges. Az egészségügy alappillére, az egész ellátást meghatározó elv kell legyen az egyenlő bánásmód követelménye. Álláspontunk szerint a szabályozás ennek a továbbiakban sem felel meg, hiszen egyrészt a betegségcsoporton belül sem biztosítja az egyenlő elbánást, másrészt a cukorbetegeket megkülönböztetve kiemeli, és  gyógyszeres támogatásukra speciális szabályokat fogalmaz meg.

E megoldás indítéka a beteg-együttműködés fokozása volt. Elvi szinten ez elfogadható és méltányolható követelmény: az együttműködés kötelezettségét az Egészségügyről szóló törvény is kimondja. Azonban a betegnek ezzel egyidejűleg jogai is vannak, például a tájékoztatáshoz. A beteg csak akkor tud megfelelően együttműködni, és a terápiahűség elvének megfelelni, ha megfelelő információk birtokában van. A tájékoztatás  hiánya sajnos általános probléma, nemcsak a diabetológiai szakrendeléseken nem jut elég idő az egyéni helyzet feltárására és az adekvát terápia meghatározására.

Hangsúlyozzuk, hogy a gyógyszertámogatás fix laborértékhez kötése nem tudja betölteni neki szánt szerepét, ugyanis az a bizonyos HbA1c érték (a hosszútávú szénhidrát-anyagcsere mutatója), ami a támogatás feltétele, nem csak a fegyelmezetten betartott diétától függ. Erre orvosszakértők is felhívták a figyelmet, és gyakorlati tapasztalataink is igazolták aggályainkat: társbetegségek, egyéb gyógyszeres kezelések, de akár egy rövid betegség vagy stresszhelyzet is kedvezőtlen irányba tolja el az értéket. Nem oldja meg a helyzetet az sem, hogy míg a korábbi szabályozás szerint két mérés állt rendelkezésre a célérték elérésére, a tervezett módosítás szerint három lesz, melyből két megfelelő érték "elég".

 A TASZ korábban az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.  Az alapvető jogok biztosa megállapította a jogsérelmet, az Alkotmánybíróság csak napirendjére tűzte az ügyet, de döntés még nem született. Álláspontunk szerint az elfogadható megoldás az egyéni helyzetre tekintettel lévő szabályozás és a megfelelő tájékoztatás lenne. Elkészítettük erre vonatkozó javaslatainkat, melyet megküldtünk a jogszabály készítőinek. A véleményt itt tekintheti meg.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ha van ott egy műtőasztal meg egy olló, akkor legyen mellette egy plüssmaci is

A gyerekek tudják a legjobban, hogy ők milyen orvoshoz szeretnek járni. Ők azok, akik megnyugszanak, ha a szüleik mellettük lehetnek az orvosnál, de szeretnék, ha nem csak anyunak és apunak mondanák el, hogy mi a bajuk. Ők azok, akik utálják, ha lenyomják a nyelvüket kanállal, amikor megvizsgálják a torkukat, de ha tudják, hogy ezt azért csinálják, hogy meggyógyítsák őket, akkor maguktól is nagyra nyitják a szájukat.  Szerintük ha van ott egy műtőasztal, meg van egy olló, akkor legyen mellette egy plüssmaci is. Három gyereket kérdeztünk arról, milyen a jó gyerekorvos.

Kampányt indítunk a kórházi fertőzések ellen

Kampányt indítunk a kórházi fertőzések elleni fellépés érdekében. Arra kérjük az állampolgárokat, osszák meg azokat az eseteket, amelyekben ők vagy családtagjuk kórházi fertőzés áldozatai lettek. A személyes történetek alapján arra szólítjuk fel az ÁNTSZ-t, hogy folytasson le soron kívüli ellenőrzéseket az érintett intézményekben, feltárva a fertőzések okait.

Halál a májra

Hazánkban egyes becslések szerint 100.000 ember fertőzött hepatitis C vírussal, más vélemények alapján ez a szám 200.000-re is rúghat. Pontos eredményt azért nem tudunk, mert a vírus sokáig nem okoz tüneteket, ám végső stádiumában májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. A TASZ filmje egy tüntetésről