Nem minden cukorbeteg ünnepelhet május elsején

Nagy felzúdulást és aggodalmat váltott ki a cukorbetegséggel élők körében a gyógyszertámogatások megváltoztatása. A TASZ továbbra is fenntartja aggályait szabályozás tervezett módosítása kapcsán.

A kormány közleményt tett közzé honlapján a módosítás tervezetéről. A TASZ üdvözli, hogy a gyermekeknek és az egyes típusú diabéteszben szenvedőknek a korszerűbb, ún. analóg inzulinhoz való hozzájutása nem függ a korábban meghatározott feltételektől. Ugyanakkor továbbra sem értünk egyet a 2-es típusú cukorbetegek támogatásának szempontrendszerével.

Korábban már megfogalmaztuk ezzel kapcsolatos kritikánkat, ezt továbbra is fenntartjuk. A fő probléma az, hogy továbbra sincs mérlegelési lehetőség, a betegek egyéni élethelyzetének, egészségi állapotának figyelembe vétele nem lehetséges. Az egészségügy alappillére, az egész ellátást meghatározó elv kell legyen az egyenlő bánásmód követelménye. Álláspontunk szerint a szabályozás ennek a továbbiakban sem felel meg, hiszen egyrészt a betegségcsoporton belül sem biztosítja az egyenlő elbánást, másrészt a cukorbetegeket megkülönböztetve kiemeli, és  gyógyszeres támogatásukra speciális szabályokat fogalmaz meg.

E megoldás indítéka a beteg-együttműködés fokozása volt. Elvi szinten ez elfogadható és méltányolható követelmény: az együttműködés kötelezettségét az Egészségügyről szóló törvény is kimondja. Azonban a betegnek ezzel egyidejűleg jogai is vannak, például a tájékoztatáshoz. A beteg csak akkor tud megfelelően együttműködni, és a terápiahűség elvének megfelelni, ha megfelelő információk birtokában van. A tájékoztatás  hiánya sajnos általános probléma, nemcsak a diabetológiai szakrendeléseken nem jut elég idő az egyéni helyzet feltárására és az adekvát terápia meghatározására.

Hangsúlyozzuk, hogy a gyógyszertámogatás fix laborértékhez kötése nem tudja betölteni neki szánt szerepét, ugyanis az a bizonyos HbA1c érték (a hosszútávú szénhidrát-anyagcsere mutatója), ami a támogatás feltétele, nem csak a fegyelmezetten betartott diétától függ. Erre orvosszakértők is felhívták a figyelmet, és gyakorlati tapasztalataink is igazolták aggályainkat: társbetegségek, egyéb gyógyszeres kezelések, de akár egy rövid betegség vagy stresszhelyzet is kedvezőtlen irányba tolja el az értéket. Nem oldja meg a helyzetet az sem, hogy míg a korábbi szabályozás szerint két mérés állt rendelkezésre a célérték elérésére, a tervezett módosítás szerint három lesz, melyből két megfelelő érték "elég".

 A TASZ korábban az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.  Az alapvető jogok biztosa megállapította a jogsérelmet, az Alkotmánybíróság csak napirendjére tűzte az ügyet, de döntés még nem született. Álláspontunk szerint az elfogadható megoldás az egyéni helyzetre tekintettel lévő szabályozás és a megfelelő tájékoztatás lenne. Elkészítettük erre vonatkozó javaslatainkat, melyet megküldtünk a jogszabály készítőinek. A véleményt itt tekintheti meg.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kisokos: ÉRIK-E JOGSÉRTÉSEK A PSZICHIÁTRIÁN?

Kérdéssor sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén, ha ön vagy hozzátartozója/ismerőse azért került a pszichiátriára, mert az orvosai szerint veszélyeztető magatartást tanúsít, azaz saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére veszélyt jelenthet.

A cikk könnyen érthető változata ide kattintva érhető el.

KISOKOS: Életvégi döntések, orvosi kezelés visszautasítása

Mi történne, ha egyszer csak baleset érné vagy betegség támadná meg, ami miatt nem tud többé kommunikálni? Biztos abban, hogy a kórházban tényleg az történne Önnel, amit szeretne? Családtagjai, szerettei tudnák, mi az, ami Önnek fontos? Nekik vajon nem lenne megterhelő, hogy olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek valójában Önt érintik leginkább? Betegségeinkkel nem könnyű foglalkozni. Még nehezebb, ha arra gondolunk, hogy mi fog történni velünk, ha az orvosok már nem tudnak meggyógyítani: ha súlyos betegség vagy baleseti sérülés miatt az életünk a végéhez közeledik.

Kórházi fertőzések: özönlenek a történetek a családi tragédiákról

Munkatársunk a múlt héten az Egyenes Beszéd vendégeként beszélt a kórházi fertőzésekről. Azt is elmondta: lehetőség van a jogérvényesítésére, így a TASZ ügyfeleket keres. Az elmúlt napokban özönlöttek a történetek a családi tragédiákról. Munkatársunk személyes beszámolójából viszont kiderül: a családtagok többsége csak egyvalamit szeretne.