Nem minden cukorbeteg ünnepelhet május elsején

Nagy felzúdulást és aggodalmat váltott ki a cukorbetegséggel élők körében a gyógyszertámogatások megváltoztatása. A TASZ továbbra is fenntartja aggályait szabályozás tervezett módosítása kapcsán.

A kormány közleményt tett közzé honlapján a módosítás tervezetéről. A TASZ üdvözli, hogy a gyermekeknek és az egyes típusú diabéteszben szenvedőknek a korszerűbb, ún. analóg inzulinhoz való hozzájutása nem függ a korábban meghatározott feltételektől. Ugyanakkor továbbra sem értünk egyet a 2-es típusú cukorbetegek támogatásának szempontrendszerével.

Korábban már megfogalmaztuk ezzel kapcsolatos kritikánkat, ezt továbbra is fenntartjuk. A fő probléma az, hogy továbbra sincs mérlegelési lehetőség, a betegek egyéni élethelyzetének, egészségi állapotának figyelembe vétele nem lehetséges. Az egészségügy alappillére, az egész ellátást meghatározó elv kell legyen az egyenlő bánásmód követelménye. Álláspontunk szerint a szabályozás ennek a továbbiakban sem felel meg, hiszen egyrészt a betegségcsoporton belül sem biztosítja az egyenlő elbánást, másrészt a cukorbetegeket megkülönböztetve kiemeli, és  gyógyszeres támogatásukra speciális szabályokat fogalmaz meg.

E megoldás indítéka a beteg-együttműködés fokozása volt. Elvi szinten ez elfogadható és méltányolható követelmény: az együttműködés kötelezettségét az Egészségügyről szóló törvény is kimondja. Azonban a betegnek ezzel egyidejűleg jogai is vannak, például a tájékoztatáshoz. A beteg csak akkor tud megfelelően együttműködni, és a terápiahűség elvének megfelelni, ha megfelelő információk birtokában van. A tájékoztatás  hiánya sajnos általános probléma, nemcsak a diabetológiai szakrendeléseken nem jut elég idő az egyéni helyzet feltárására és az adekvát terápia meghatározására.

Hangsúlyozzuk, hogy a gyógyszertámogatás fix laborértékhez kötése nem tudja betölteni neki szánt szerepét, ugyanis az a bizonyos HbA1c érték (a hosszútávú szénhidrát-anyagcsere mutatója), ami a támogatás feltétele, nem csak a fegyelmezetten betartott diétától függ. Erre orvosszakértők is felhívták a figyelmet, és gyakorlati tapasztalataink is igazolták aggályainkat: társbetegségek, egyéb gyógyszeres kezelések, de akár egy rövid betegség vagy stresszhelyzet is kedvezőtlen irányba tolja el az értéket. Nem oldja meg a helyzetet az sem, hogy míg a korábbi szabályozás szerint két mérés állt rendelkezésre a célérték elérésére, a tervezett módosítás szerint három lesz, melyből két megfelelő érték "elég".

 A TASZ korábban az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.  Az alapvető jogok biztosa megállapította a jogsérelmet, az Alkotmánybíróság csak napirendjére tűzte az ügyet, de döntés még nem született. Álláspontunk szerint az elfogadható megoldás az egyéni helyzetre tekintettel lévő szabályozás és a megfelelő tájékoztatás lenne. Elkészítettük erre vonatkozó javaslatainkat, melyet megküldtünk a jogszabály készítőinek. A véleményt itt tekintheti meg.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kell-e aggódnunk az egészségügyi adataink biztonságáért?

Bő két hónapja működik az Egységes Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT), ahol mindenki egészségügyi adatai elérhetőek lesznek bizonyos embereknek, akik az egészségügyben dolgoznak. A rendszer bevezetése óta több aggódó megkeresés is érkezett hozzánk az EESZT jogszerűségével kapcsolatban. Okkal merül fel a kérdés: jogszerű-e egyáltalán az EESZT? Kell-e féltenünk az egészségügyi adatainkat? És vajon tényleg mindenképp látnia kell-e a kezelőorvosnak az egész kórtörténetet?

Elismerték: a kannabisz eredményes gyógymódot kínál

Az Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences, NAS) most publikált jelentése meggyőző bizonyítékokat talált arra, hogy a kannabisz eredményesen alkalmazható gyógyszerként.

Ezt elfogadni nem lehet

„Amikor egy hat éves kislány először kérdezi meg az embert, hogy akkor doktor bácsi én akkor most meg fogok halni? Nyilván mellbevágja” – mondja Dr. Benyó Gábor, aki szerint ma Magyarországon nem érvényesülnek sem a szülőnek, sem a gyereknek a jogai, hogy megválaszthassa, hol akar meghalni. A gyermekonkológussal a törökbálinti Tábitha Házban beszélgettünk.