Barion Pixel TASZ | Nem vesznek részt a civil szervezetek a Momentum népszavazási kampányában

Nem vesznek részt a civil szervezetek a Momentum népszavazási kampányában

A Civilizációban együttműködő civil szervezetek közös nyilatkozatukban üdvözlik a Momentum Mozgalom kiállását a kormány jogsértő, civileket megbélyegző törvénye ellen. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy a népszavazás alkalmatlan eszköz a civileket megbélyegző törvény eltörlésére.

A Civilizáció álláspontja a kormány civileket megbélyegző törvényével kapcsolatban végig egyértelmű volt: figyelemfelkeltő akcióikon, közös állásfoglalásaikban és  alkotmánybírósági beadványukban is nyilvánvalóvá tették, hogy a törvény jogsértő, amelyet el sem szabadott volna fogadni. Attól függetlenül, hogy a többség támogatja vagy sem a törvényt, az még ugyanúgy jogsértő, tehát elfogadhatatlan marad. Egy alkotmányos demokráciában az alkotmányos jogok megsértéséről nem szabad népszavazást tartani. Ha például arról kezdeményeznének népszavazást, hogy bevezessük-e a rabszolgaságot, amennyiben a többség támogatná ezt, az Országgyűlés köteles lenne azt bevezetni – márpedig ez alapjogokat sértene, hasonlóan a civileket megbélyegző törvényhez.

A Civilizáció szerint annak a kimondását, hogy valami jogsértő-e vagy sem,  nem helyes népszavazás tárgyává tenni, hanem azokat bírói testületekre kell bízni, olyanokra, amelyek elé került már a törvény, illetve amelyek elé a közeljövőben kerülni fog. A Civilizáció néven együttműködő civil szervezetek továbbra is küzdeni fognak a civileket megbélyegző törvény ellen. Olyan jogi eljárásokat eddig is indítottak, amelyek alkalmasak a civileket megbélyegző törvény eltörlésére, és ezután is indítani fognak a strasbourgi Emberi Jogok Európai  Bírósága előtt.

A Civilizációban együttműködő szervezetek ugyan egyetértenek abban a Momentummal, hogy a civileket megbélyegző törvényt el kell törölni, de nem kívánnak részt venni a párt népszavazási kampányában, hanem saját eszközeikkel küzdenek tovább a jogsértő, civileket megbélyegző törvény ellen, miközben folytatják tevékenységüket.

A civil szervezeteknek ugyanis figyelemmel kell lenniük ügyfeleikre, az általuk képviselt és segített emberek érdekeire is – a kampányban való részvétellel pedig éppen azokat tennék ki a legnagyobb veszélynek, akiknek sokszor ezeknek a szervezeteknek a munkája jelenti az egyetlen esélyt az állami mulasztásokkal szemben. A civil szervezetek nem azért jöttek létre, hogy pártpolitikai kampányokban vegyenek részt, hanem azért, hogy a közjóért, a társadalomért tegyenek. Erre kell fordítaniuk korlátozott erőforrásaikat, pártoktól és politikai széljárásoktól függetlenül.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.