Nemzetközi összefogás a kanadai nemzetbiztonsági törvénnyel szemben

A TASZ az International Civil Liberties Organisations (INCLO) tagjaként támogatja a kanadai jogvédő szervezet, a Canadian CIvil Liberties Association, álláspontját a terrorellenes törvényjavaslattal kapcsolatban.

Az új jogszabály-csomag a terrorellenes harcra hivatkozva súlyosan sérti a magánszférát azzal, hogy jelentős mértékben kiterjesztené a kanadai nemzetbiztonsági szervek titkos információgyűjtési és megosztási jogkörét, és nem teremt megfelelő garanciákat ennek ellensúlyozására.

Arra tekintettel, hogy a nemzetbiztonsági célú egyre kiterjedtebb megfigyelési törekvésekkel szemben csak globális megoldás érhet célt, a civil szervezekből álló nemzetközi koalíció felhívja rá a figyelmet, hogy az új szabályozás megsérti az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát. A nyílt levél itt érhető el.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Polgárjogi szervezetek nemzetközi állásfoglalása az amerikai kormány Dragnet megfigyelési programjáról

Dublin/London/New York
Kiderült, hogy a Prizma néven ismert amerikai kormányzati program példátlan hozzáférést biztosított az amerikai National Security Agency-nek a vezető informatikai cégek szervereihez, ezért polgárjogi szervezetek - nemzetközi együttműködés nyomán - a következő közös állásfoglalást teszik:

A diákok kikérdezése diktatúrákat idéző gyakorlat

A TASZ sajtóhírekből értesült arról, hogy fennáll a gyanúja annak, hogy egyes oktatási intézményekben a diákok politikai véleményét jogosulatlanul gyűjtik és kezelik. A TASZ szerint, ha a listázásról szóló hírek igaznak bizonyulnak, akkor az nagyon súlyos jogsértést jelent, ezért feltétlenül szükségesnek tartjuk a helyzet jogi értékelését és az érintettek tájékoztatását a jogaikról.