Kilenc uniós állam civil szervezetei fogtak össze, hogy információkat és hatástanulmányokat igényeljenek a nyomkövető alkalmazásokról

Az Európai Szövetség a Szabadságjogokért (Liberties) hálózat tagjai kilenc uniós tagországban egyidőben nyújtottak be közérdekű adatigénylést saját nemzeti hatóságaik felé a koronavírus-járvány alatt bevezetett alkalmazásokkal kapcsolatban, melyek a kontaktkutatásra, a tünetek felismerésére és karantén betartásának ellenőrzésére szolgálnak.

Az ebben a formában úttörőnek számító kezdeményezés célja annak biztosítása, hogy az EU-tagállamok kormányai nem kezelnek több személyes adatot, mint az közegészségügyileg indokolt, valamint kellő figyelmet szentelnek annak, hogy minimálisra csökkentsék az adatok kiszivárgásának és az egyéb személyiségi jogok megsértésnek veszélyét.

„Habár az egészség és megélhetés védelmében tett intézkedések minden kétséget kizáróan hasznosak, a tömeges megfigyelés felesleges és káros lehet. Az emberi jogi szervezetek biztosítani kívánják, hogy az európai kormányok felelősen járjanak el a hatástanulmányok készítésekor és egyetlen európai kormány se használja a járványhelyzetet arra, hogy normalizálja a kiterjedt digitális megfigyelési eljárásokat” – mondta Reich Orsolya, a Liberties advocacy munkatársa.

A Liberties arra számít, hogy több tagállam is részletes adatokkal fog szolgálni, az újonnan bevezetett technológiák arányosak és figyelembe veszik az Unió Általános Adatvédelmi Rendeletét (GDPR) a járvány kezelésekor. Ezekkel az adatokkal jól alátámasztható, hogy lehetséges jogszerűen eljárni a járvány alatt. Amennyiben egy tagország elmulasztja az alkalmazásokkal kapcsolatos összes közérdekű adat szolgáltatását vagy megsérti az adatvédelmi előírásokat, a Liberties megteszi a szükséges jogi lépéseket.

„A Liberties célja a megnövekedett megfigyelési szint visszaszorítása. Úgy gondoljuk, hogy az alkalmazások, amelyekkel a kapcsolatokat, tüneteket és a karantén betartását ellenőrzik, kizárólag a célnak megfelelően és önkéntes alapon használhatóak. Az Általános Adatvédelmi Rendeletben lefektetett elveket minden esetben követni kell. Egy demokrácia csak akkor virágozhat, ha a társadalom nem áll megfigyelés alatt és a magánéletet tiszteletben tartják” – mondta Simon Éva, a Liberties vezető advocacy munkatársa.

Ez a kezdeményezés a kormányok és a közvélemény figyelmét arra a tényre kívánja ráirányítani, hogy még vészhelyzet esetén is fontos eleme az intézkedéseknek az emberi jogok figyelembe vétele, hiszen segítségükkel nyerhető meg a bizalom, mely elengedhetetlen a sikeres társadalmi együttműködéshez. Ezáltal az emberi jogok tiszteletben tartása hozzájárul a közegészségügy védelméhez.

A kezdeményezéshez az alábbi országok csatlakoztak: Bulgária, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Spanyolország és Svédország.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Senki nem kérdezi meg az embereket, hogy akarnak-e állandó technológiai megfigyelés alatt élni

Egyre szélesebb körben, és szinte mindig társadalmi vita nélkül vetnek be arcfelismerő rendszereket polgáraik megfigyelésére és követésére az államok. A hiányos szabályozás alapvető jogokat sért, a technológia pontatlanságai pedig a diszkriminációt is felerősítik. A Szabadságjogi Szervezetek Nemzetközi Hálózata (INCLO) az adatvédelem napján jelentést tesz közzé a nemzetközi tapasztalatokról, amelynek elkészítésében a TASZ is részt vett – a probléma Magyarországot is érinti.

Call for urgent amicus briefs!

In April 2014 the Court of Justice of the European Union (CJEU) declared invalid the Data Retention Directive that unified the rules of the retention of selective data by Internet and telephone services and determined the accessibility of data by authorities in the member states. Despite the content of the judgment, the Hungarian act allowing data retention is still in force. In October, 2014 the HCLU started litigation against two major service providers in order to force the Hungarian Constitutional Court (CC) to repeal the unlawful act.

Civil szervezetek szerint a Safe Harbor 2.0 elfogadhatatlan.

Vezető emberi jogi és fogyasztóvédelmi szervezetek közös levélben szólítják fel az Európai Unió és az Amerikai Egyesült államok döntéshozóit arra, hogy tartsák tiszteletben a magánszférához való jogot.