Barion Pixel TASZ | Kilenc uniós állam civil szervezetei fogtak össze, hogy információkat és hatástanulmányokat igényeljenek a nyomkövető alkalmazásokról

Kilenc uniós állam civil szervezetei fogtak össze, hogy információkat és hatástanulmányokat igényeljenek a nyomkövető alkalmazásokról

Az Európai Szövetség a Szabadságjogokért (Liberties) hálózat tagjai kilenc uniós tagországban egyidőben nyújtottak be közérdekű adatigénylést saját nemzeti hatóságaik felé a koronavírus-járvány alatt bevezetett alkalmazásokkal kapcsolatban, melyek a kontaktkutatásra, a tünetek felismerésére és karantén betartásának ellenőrzésére szolgálnak.

Az ebben a formában úttörőnek számító kezdeményezés célja annak biztosítása, hogy az EU-tagállamok kormányai nem kezelnek több személyes adatot, mint az közegészségügyileg indokolt, valamint kellő figyelmet szentelnek annak, hogy minimálisra csökkentsék az adatok kiszivárgásának és az egyéb személyiségi jogok megsértésnek veszélyét.

„Habár az egészség és megélhetés védelmében tett intézkedések minden kétséget kizáróan hasznosak, a tömeges megfigyelés felesleges és káros lehet. Az emberi jogi szervezetek biztosítani kívánják, hogy az európai kormányok felelősen járjanak el a hatástanulmányok készítésekor és egyetlen európai kormány se használja a járványhelyzetet arra, hogy normalizálja a kiterjedt digitális megfigyelési eljárásokat” – mondta Reich Orsolya, a Liberties advocacy munkatársa.

A Liberties arra számít, hogy több tagállam is részletes adatokkal fog szolgálni, az újonnan bevezetett technológiák arányosak és figyelembe veszik az Unió Általános Adatvédelmi Rendeletét (GDPR) a járvány kezelésekor. Ezekkel az adatokkal jól alátámasztható, hogy lehetséges jogszerűen eljárni a járvány alatt. Amennyiben egy tagország elmulasztja az alkalmazásokkal kapcsolatos összes közérdekű adat szolgáltatását vagy megsérti az adatvédelmi előírásokat, a Liberties megteszi a szükséges jogi lépéseket.

„A Liberties célja a megnövekedett megfigyelési szint visszaszorítása. Úgy gondoljuk, hogy az alkalmazások, amelyekkel a kapcsolatokat, tüneteket és a karantén betartását ellenőrzik, kizárólag a célnak megfelelően és önkéntes alapon használhatóak. Az Általános Adatvédelmi Rendeletben lefektetett elveket minden esetben követni kell. Egy demokrácia csak akkor virágozhat, ha a társadalom nem áll megfigyelés alatt és a magánéletet tiszteletben tartják” – mondta Simon Éva, a Liberties vezető advocacy munkatársa.

Ez a kezdeményezés a kormányok és a közvélemény figyelmét arra a tényre kívánja ráirányítani, hogy még vészhelyzet esetén is fontos eleme az intézkedéseknek az emberi jogok figyelembe vétele, hiszen segítségükkel nyerhető meg a bizalom, mely elengedhetetlen a sikeres társadalmi együttműködéshez. Ezáltal az emberi jogok tiszteletben tartása hozzájárul a közegészségügy védelméhez.

A kezdeményezéshez az alábbi országok csatlakoztak: Bulgária, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Spanyolország és Svédország.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.