Nincs helye rendőröknek az iskolában

Budapest, 2013. augusztus 23. - A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet megdöbbentőnek tartja, hogy miközben az iskolai drogprevencióra fordított pályázati pénzek elapadnak, az állam rendőröket küld az iskolákba a drogfogyasztás visszaszorításának céljával.

A magyarországi középiskolások körében 2011-ben végzett vizsgálat szerint minden második 18 éves tanuló kipróbált már valamilyen tiltott szert, nagy többségük marihuánát. Az illegális szerfogyasztás tehát széles körben elterjedt tevékenység, ami nem kizárólag a problémás, hátrányos helyzetű diákokra és iskolákra jellemző. A rendőr nem mérlegelhet, ha kábítószer-fogyasztás gyanúját észleli, hanem hivatalból el kell járnia az elkövetővel szemben, őt elő kell állítania és meg kell indítania vele szemben a büntetőeljárást. Amennyiben tehát az iskolai rendőrök jó felderítettségi mutatókkal dolgoznak majd, az a drogfogyasztó diákok tömeges kriminalizálását eredményezheti. Ez különösen káros hatással járhat azokban a hátrányos helyzetű iskolákban, amelyeket az iskolarendőri program célba vesz.

Kutatási eredményekkel bizonyítható, hogy a rendőrök gyakran sztereotípiák és diszkriminatív profilalkotás alapján intézkednek, félő tehát, hogy az iskolarendőrség intézkedései aránytalanul súlyosan fogják érinteni a hátrányos helyzetű fiatalokat. Az évtizedes amerikai tapasztalatok alapján a folyamatos iskolai rendőri jelenlét nem csökkenti a drogfogyasztást és nem javítja a közbiztonságot, ellenben a társadalmi kirekesztés és egyenlőtlenség fokozása irányába hat és egyenes utat nyit az iskolából a börtönbe.

Elképzelhető olyan rendkívüli helyzet, amikor az iskolának rendőri segítséget kell kérnie a tanulók vagy tanárok életének és biztonságának megőrzése érdekében, az állandó rendőri jelenlét azonban olyan iskolai környezetet teremt, ahol a problémás viselkedést mutató tanulókat megbélyegzik, kiközösítik és kriminalizálják ahelyett, hogy növelnék az iskolához való kötődésüket, motivációjukat,” jelentette ki Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője. “A kutatások szerint az agresszióval, a problémás drogfogyasztással szemben éppen a bizalmi, támogató légkör, a pozitív iskola-ethosz jelent védelmet, míg a diákok elidegenedés-érzete, a fair bánásmód hiánya növeli a kockázatokat.”

Sajnálatos, hogy miközben az iskolai drogprevencióval foglalkozó nagymúltú civil szervezetek számára rendelkezésre álló pályázati források jelentősen csökkentek az elmúlt években, és a hátrányos helyzetű iskolákat célzó iskolai szociális munkási hálózat megszűnt, a kormányzat egy a pedagógus szakma által ellenzett tervre költi az adófizetők pénzét, ami rendészeti kérdést csinál az iskolai drogproblémákból.

Amennyiben kérdése merül fel, kérjük, keresse Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetőjét a
20-4622494 telefonszámon!

Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy az ügyről a nyilvánosság tudomást szervezzen!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A kórház hívta rá a rendőrséget

A helyi sajtó is megírta, hogy a mosonmagyaróvári rendőrök a városi kórházból kaptak bejelentést egy 16 éves középiskolásról, aki kábítószer-fogyasztása miatt rosszul lett. A TASZ levélben hívta fel a kórház vezetőségének figyelmét arra, hogy ezzel egy kórházi alkalmazott megsértette az orvosi titoktartás törvényben meghatározott szabályait.

Kockázatos szerek és veszélyes drogpolitikák - Mire jó az információszabadság?

Nyilvánosságra került Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele, melyben a Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumot előző állásfoglalása visszavonására, és új, megfelelő színvonalú dokumentum kiadására kéri.

Közérdekű adatkéréses per az Alkotmánybíróság ellen

A közelmúltban szervezetünk meg kívánt ismerni egy, az AB előtt lévő, a Btk. kábítószeres szakaszait támadó indítványt, a testület azonban kérésünket elutasította. Álláspontunk szerint az állampolgároknak jogukban áll megismerni azokat az indítványokat, melyek a polgárok életét közvetlenül befolyásoló jogszabályokat támadnak.