Nyilatkozat

A félig nyilvános és félig titkos ítélethirdetést követően megmozdult a magyar közvélemény. Korábbi az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökéhez címzett nyilatkozatunkban mi is tiltakoztunk a Pest Megyei Bíróság a nyilvánosságot súlyosan korlátozó gyakorlata ellen. Örömteli fejlemény, hogy Lomnici Zoltán az ügyben megnyilatkozott, bár a TASZ álláspontjától eltérő véleményen van.

A Pest Megyei Bíróság által a székesfehérvári maffiaperben hozott 2005. január 31-i ítélet kihirdetésének igen komoly visszhangja volt a magyar közvéleményben. Aggályainknak mi is hangot adtunk közleményünkben. Álláspontunk szerint elfogadhatatlan, hogy a büntetőeljárási törvény kifejezett rendelkezésével ellentétesen az ítélet rendelkező részét nem hirdették ki nyilvánosan.

Örömmel konstatáltuk, hogy Lomnici Zoltán az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is felismerte az ügy jelentőségét, és az ítélethirdetés nyilvánosságának pontos jelentését tisztázó lépéseket tett.

Lomnici Zoltán álláspontja szerint a büntetőeljárási törvény és a titoktörvény ütközéséről van szó a vitatott ügyben, és az Országgyűlés elnökéhez fordult az általa vélelmezett törvényi ellentmondás feloldása érdekében.

A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint az OIT elnökének téves az álláspontja, a két törvény nem mond egymásnak ellent. A büntetőeljárási törvény szerint „A bíróság a tárgyaláson hozott határozatát akkor is nyilvánosan hirdeti ki, ha a tárgyalásról a nyilvánosságot kizárta.” Abban az esetben, ha államtitkok védelme szükséges az ügyben, akkor a törvény kommentárja a következő értelmezését fűzi a törvényhez: „A határozat nyilvános kihirdetése azonban nem eredményezheti az addig zárt tárgyalással védett érdekek sérelmét. A tanács elnökének oly módon kell a bíróság ügydöntő határozatát kihirdetni, hogy ezáltal a kiskorú érdekei ne sérüljenek, állam-, és szolgálati titok ne kerüljön nyilvánosságra. Az adatvédelmi biztos véleménye szerint nem képzelhető el olyan eset, hogy az ítélet indokolása az elsőtől az utolsó betűig államtitoknak minősüljön. A TASZ az adatvédelmi biztos álláspontját teljes mértékben osztja.

Megítélésünk szerint a kérdés megnyugtató rendezéséhez nincsen szükség törvénymódosításra, az OIT rendelkezésére állnak a megfelelő eszközök arra, hogy a bírósági gyakorlatot az ítélet hirdetések tekintetében is értelmezze, és a nyilvánosságot szem előtt tartva egységesítse.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit tehetek, ha politikai szabadságjogaimat megsértették?

Ha valakit politikai szabadságjogai valamelyikében sérelem ér, az alábbi lehetőségek közül választhat a jogsérelem orvoslása érdekében:

10 tipp a sajtó ellen politikusoknak!

Hétvégén Kötcsén megint testi erővel akadályoztak egy újságírót munkája elvégzésében, az Index.hu szerint a TEK munkatársai léptek fel így kollégájukkal szemben. Egyre bevettebb gyakorlat ez, pedig az igazán furfangos politikusok csak legvégső esetben nyúlnak erőszakhoz a kényelmetlen kérdéseket feltevő újságírók ellen. Nekünk szerencsére vannak más ötleteink: íme 10 tipp politikusoknak arra, hogyan rázzák le ezeket a semmirekellő firkászokat a mindennapokban.  

 csendesforradalmar_gomb.png

Dojcsák Dalma

Segítsd te is az újságírók elől menekülő országgyűlési képviselők munkáját!

Az MNB alapítványok botrányát firtató újságírókat Kövér László egy nappal tegnapi kérdéseik után kitiltotta a Parlamentből. Az újságírók azért nem léphetnek be az épületbe, mert nem csak azon a kevés kijelölt helyen tették fel kérdéseiket, amit a házelnök engedélyez nekik. Az újságírók feladata egy demokráciában a tájékoztatás, és ezt nem korlátozhatja önkényes indokokkal az országgyűlés elnöke. Pedig a jelenlegi szabályok alapján országgyűlési képviselők könnyedén elkerülhetik a Parlament forgatásra kijelölt folyosóit.