Nyílt levél a diszkó-razziák ügyében

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet döbbenettel értesült a sajtóból arról, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben visszatért a „diszkó-razziák,” azaz a drogfogyasztók tömeges üldözésének gyakorlatához. A közelmúltban három esetben is sor került elektronikus tánczenei rendezvények bezárására és a szórakozó fiatalok tömeges előállítására vizeletminta biztosítása céljából.

S A J T Ó K Ö Z L E M É NY


A Társaság a Szabadságjogokért nyílt levélben fordult a belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz, és a „diszkó-razziák” értelmetlen és törvénytelen gyakorlatának beszüntetését kérte.A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) döbbenettel értesült a sajtóból arról, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben visszatért a „diszkó-razziák,” azaz a drogfogyasztók tömeges üldözésének gyakorlatához.A rendőrségi törvény nem biztosít arra lehetőséget, hogy az egy adott közterületen közlekedő, oda belépő vagy onnan kilépő minden személyt különösebb konkrét, törvényben meghatározott ok és cél nélkül igazoltassanak, és még törvényes célból végrehajtott intézkedés sem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés céljával. A razziák alkalmával történő előállítás és a vizeletvizsgálat aggályos, a törvény ugyanis csak a közlekedésrendészeti intézkedések körében, a járművezetővel szemben ad lehetőséget a rendőrségnek arra, hogy a járművezetőt vér- és vizeletvizsgálatra kötelezze. Ha a vizeletminta vétele jogszerű lenne, a rendőrségnek akkor sincs lehetősége a mintaadás kikényszerítésére: az előállított személy sem katéterezésre, sem bevizelésre nem kényszeríthető, az érintett emberi méltósághoz való joga nem sérülhet.A szúrópróba-szerű közúti ellenőrzés legális eszköz az ittasan vagy drogos befolyásoltság állapotában volán mögé ülő személyek előállítására, a drogfogyasztók és az elektronikus zenei szcéna elleni differenciálatlan, tömeges represszió azonban több kárt okoz, mint amennyit képes megelőzni. Az ifjúság védelmének jelszavával megint háború folyik a fiatalok és az ifjúsági kultúra ellen!Az elmúlt években a kormány, a rendőrség, a prevenciós szakemberek illetve a szórakozóhelyek üzemeltetői együttműködésével megindult a Biztonságos Szórakozóhelyekért Program, amely kijelölte azokat az eszközöket, amelyeket a valóban biztonságosabb szórakozási körülmények kialakítása megkövetel. Ezeket az eszközöket a Nemzeti Drogstratégia szellemében a tudományos bizonyítékok és a költséghatékonysági megfontolások figyelembe vételével határozták meg, ezek között a „diszkó-razziák” nem szerepelnek.A TASZ ezért felkéri a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, hogy hívják fel az illetékes rendőr-főkapitányságokat a diszkó-razziák gyakorlatának beszüntetésére, és tegyenek azért, hogy a rendőrség hatékonyan együttműködjön a Biztonságos Szórakozóhelyekért Program célkitűzéseinek megvalósításában.Kérjük, a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy az indítvány tényéről minél többen tudomást szerezhessenek!B u d a p e s t, 2005. március 23.Dénes Balázs elnök s.k.


Kapcsolódó anyagok:


- Razzia egy pesti szórakozóhelyen - index.hu
- Drograzzia egy fővárosi diszkóban - RTL Klub Híradó
- After Party után razzia - RTL Klub Híradó
- Drograzzia - MTV Kékfény
- Kábítószerező fiatalokat fogtak el egy diszkóban- RTL Klub Híradó
- Újabb diszkórazziát tartott a rendőrség - origo.hu
- Razzia egy békéscsabai diszkóban - index.hu
- Diszkórazzia és harmincegy drogozott fiatal Békéscsabán - ma.hu

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Kábítószer és adatvédelem

“Beszélhetek-e kollégáimmal egy tanulóm droghasználatáról?” “Kell-e értesítenem a rendőrséget, ha kábítószer-túladagolásos esethez riasztottak?” Ezek a kérdések bármely iskolai és egészségügyi dolgozó számára felmerülhetnek és a válasz sokszor nem egyértelmű. Két új kiadványunkkal szeretnénk segíteni a pedagógusok és egészségügyi dolgozók adatvédelmi tájékozottságát kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

Tiltakozó nyilatkozat

A TASZ tiltakozását fejezi ki a hétvégi diszkó-razziákkal kapcsolatban. Meggyőződésünk, hogy a kábítószer-fogyasztásra adható válaszok között demokratikus társadalomban nem szerepel az a módszer, amit több hónapos szünet után most ismét használtak a bűnüldözők.

Az ENSZ felvállalja a magánélet védelmét

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2015. március 26-án úgy döntött, hogy létrehozza a magánszféra védelméért felelős különmegbízott pozícióját.