Nyílt levél Navracsics Tibor részére

Hazai civil szervezetek közösen kérik a kormányt, hogy Magyarország csatlakozzon az Amerikai Egyesült Államok által nemrég elindított Open Government Partnerhsip Initiative-hez.

A levél leölthető itt.

A kormánnyal szemben, a magyar emberek mellett állt ki döntésével az Európai Parlament

Üdvözöljük az Európai Parlament döntését, amellyel ma kiállt a jogállamiság és egyben számos magyar polgár érdeke mellett is. Kiállt akkor, amikor komolyan vette a rendszerszintű problémákat, a demokratikus intézmények politikai érdeket követő elfoglalását. Nem Magyarországot és a magyar népet büntetik a döntéssel. A döntés a magyar kormánynak üzenet arról, hogy az erős választási felhatalmazás sem jelenti azt, hogy bármire felhatalmazást kaptak. A munka folytatódik, a jogállamisággal kapcsolatos problémák nem oldódnak meg holnapra. A TASZ tovább dolgozik azon, hogy Magyarország egy bátor és szabad országgá váljon, ahol mindenki képes boldogulni.

Strasbourgi bírójelölés: továbbra is tiltakoznak a civilek

Tizenöt magyar civil szervezet továbbra is elhibázottnak tartja a strasbourgi bírójelöltek jelölésének módját. A kormány teljes titokban választott ki három jelöltet a kontinens legfontosabb bíróságának magyar tisztségére. A kiválasztási folyamat önkényessége a jelölteket – alkalmasságuk megítélésétől függetlenül – mindenképpen támadhatóvá teszi. A tizenöt magyar civil szervezet ezért arra kéri az Európa Tanácsot: utasítsa el a magyar listát, hogy a magyar kormány kénytelen legyen tisztességes és nyilvános pályázatot kiírni.

Az AB szerint alkotmányos, hogy egyes állampolgárok egyenlőbbek másoknál

Pártvonalakon átívelő egységben támadta meg az ellenzék az Alkotmánybíróságon (AB) a fővárosi önkormányzati rendszer radikális, a választópolgárok és a jelöltek jogait egyaránt sértő átalakítását. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontja szerint az ellenzék által kifogásolt új választási szabályozás ellentétes az alkotmányosság elveivel és az Alaptörvény szövegével egyaránt. Az AB saját korábbi határozatai ellenében mégis úgy döntött: nem semmisíti meg a választópolgárok egyenlőségét semmibe vevő választási rendszert. A TASZ szerint Budapest Fővárosi Közgyűlése ezután nem tekinthető az alkotmányos demokratikus döntéshozatal intézményének.