Nyílt levél Szájer Józsefnek a készülő Alaptörvény fordításával kapcsolatban

A TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet nyílt levelet írt Szájer Józsefnek a március 29-i blogbejegyzése miatt. A blogbejegyzés többek közt arról szól, hogy milyen fantasztikus teljesítmény volt négy nap alatt elkészíteni az Alaptörvény-tervezet angol fordítását, még ha hibás és hiányos is a fordítás. Úgy gondoltuk, muszáj válaszolnunk a bejegyzésre. A nyílt levél innen letölthető. (pdf)

Első fokon nyert a szólásszabadság

Tóta W. Árpád 2013 elején részletgazdag publicisztikában kritizálta Zsiga Marcell miskolci alpolgármester vagyonosodását és az őt segítő politikai rendszert. A politikus azt gondolta helyes válaszlépésnek, hogy büntetőeljárást kezdeményez a publicista ellen. Rágalmazással vádolta a szerzőt és felfüggesztett fogházbüntetést kért rá büntetésként.

A bíró joga a szólásszabadsághoz

A bírák fegyelmi ügyeiben eljáró szolgálati bíróság jogerősen elmarasztalta dr. Ravasz László bírót, és indítványozta a tisztségéből való felmentését. A fegyelmi vétségért járó szankciók közül a felmentés indítványozása a legsúlyosabb, ami automatikusan vezet a tisztségtől való megfosztáshoz (sem az Országos Bírói Hivatal elnökének, sem a köztársasági elnöknek nincs mérlegelési joga). Mit kell elkövetnie egy bírónak a szolgálati bíróság szerint, hogy ilyen súlyos büntetéssel sújtsa? Nem kell önkényesen, politikai prekoncepciók szerint ítélkeznie, sem a jogkereső feleket méltóságukban megaláznia, de még egyes bírósági vezetőket sem kell szidalmaznia. Nem kell többet tennie, mint nyilvánosan kifejtenie véleményét a bíróságok igazgatásáról, szervezeti kultúrájáról.

Az Országgyűlés tekintélyét tovább rombolja az Index kitiltása

A TASZ szerint az Országgyűlés elnökének az a döntése, hogy az Index.hu munkatársait kitiltja a parlament üléseiről, súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, sérti a szólásszabadságot, és tovább rombolja az Országgyűlés megrendült tekintélyét is.