Nyílt levél Szájer Józsefnek a készülő Alaptörvény fordításával kapcsolatban

A TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet nyílt levelet írt Szájer Józsefnek a március 29-i blogbejegyzése miatt. A blogbejegyzés többek közt arról szól, hogy milyen fantasztikus teljesítmény volt négy nap alatt elkészíteni az Alaptörvény-tervezet angol fordítását, még ha hibás és hiányos is a fordítás. Úgy gondoltuk, muszáj válaszolnunk a bejegyzésre. A nyílt levél innen letölthető. (pdf)

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

Súlyosbító ítélet született Vágvölgyi és az Index ellen

Ma született ítéletében a másodfokú bíróság részben megváltoztatta a korábbi döntést, és 600-600 ezer forint sérelemdíjat állapított meg mind Vágvölgyi B. András, mind az Index esetében abban a perben, amit Áder János indított ellenük a köztársasági elnök katonai fogdaügyében.  Az ügyben Vágvölgyit a TASZ képviseli.

Eddig tartott az alkotmánybírák bátorsága

Bár a közelmúltban több alkotmánybírósági döntésnek is örülhettünk, úgy tűnik, az alkotmánybírák megelégelték a szólásszabadság térnyerését. A 4K! jelöltjének alkotmányjogi panasza kapcsán úgy döntöttek, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc emberi méltóságát sérti, ha egyenruhás majomként ábrázolják őket egy politikai reklámban. A TASZ szerint a két miniszterelnök jogszerűen ábrázolható majomként, turulként vagy akár szamárként is.