Nyílt levélben fordultunk az NMHH elnökéhez az MTVA botrányos műsora miatt

Nyílt levélben fordultunk dr. Karas Monikához, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez, amiben arra kérjük őt, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot arról, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy az NMHH felügyelete alatt, közpénzből működő közszolgálati média ne bagatellizálja és normalizálja a nők elleni erőszakot. 

Sokak számára ismert lehet az MTVA 2016. június 27-i tudósítása, melynek témája az asszonyverés volt. A műsorszám részeként egy betyárnak öltözött férfi karikás ostorral imitálta a női riporter megverését, miközben a következőket mondta: “Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt! Így kell ezt csinálni.” A bemutató végeztével pedig azt mondta, hogy “emberek, az ilyen nőt meg köll becsülni, okvetlen, mert bírja a verést, ebből jó asszony lesz”.

Ezek a szavak, függetlenül attól, hogy milyen cselekmény kíséretében hangzottak el, már önmagukban méltatlanok egy közszolgálati médiaszolgáltatóhoz. A nők megkülönböztetése és bántalmazása egészen a közelmúltig nők millióinak életét tette tönkre csak Magyarországon. Nyílt levelünkben felhívtuk a figyelmét az NMHH elnökének arra, a műsorszám ellentételezésére később nem került sor, a felháborodást követően az MTVA úgy nyilatkozott, hogy a jelenet egy “folklorisztikus geg”, melynek során a riporternő nem érzett fájdalmat. Nyilvánvaló azonban, hogy a vizuális médiában bemutatott jelenetek akkor is erős hatással bírnak a nézőkre, ha azok csak imitálják az erőszakot.

Nyílt levelünkben arra is kértük az NMHH elnökét, hogy közszolgálati szerepét betöltve minden rendelkezésre álló eszközzel a nők elleni erőszak és megkülönböztetés visszaszorításán dolgozzon.

A teljes levél itt olvasható. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ szakértői bizottság felállítását kezdeményezi Zsanett-ügyben

A sértetti pozícióban lévő személyt is megilleti a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jog, és a sértett képviselői szerint az eddigi eljárás ennek a követelménynek nem felel meg. Kattintson a részletekért!

Budapesten tart konferenciát a Farmsubsidy.org – fókuszban az agrártámogatások nyilvánossága

Az Európai Unió évente 43.5 milliárd eurót költ agrártámogatásokra, mely teljes költségvetésének 40%-át teszi ki. Ebből az összegből minden Európai Uniós állampolgárnak 100 Eurót lehetne juttatni évente. Érdekli Önt, hogy kik kapják ezeket a pénzeket?

TASZ-siker: győzött a vélemény szabadsága

A TASZ ügyvivője, Schiffer András ügyvéd által képviselt György Péter első fokon pert nyert Fábry Sándorral szemben. A bíróság szerint György Péter véleménye, mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant, a „véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl”.