Nyilvános előadás a rágalmazás és a szólásszabadság határairól

A Közép-európai Egyetem (CEU) Média és Kommunikáció Tanulmányok Központja és a magyarországi Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége szervezésében David E. McCraw, a New York Times Company jogtanácsosa ad elő holnap a CEU-n.

Az előadás a rágalmazási jog és a szólásszabadság témájára fog összpontosítani – megvizsgálja, hogy az amerikai jogrendszer miként védi meg a szabad véleménynyilvánítás jogát, miközben védi az egyén hírnevét is, összehasonlítja az amerikai rendszert más országokéval és körbejárja az amerikai rágalmazási jog jelenlegi legfontosabb témáit.

David E. McCraw A New York Times Company jogtanácsosa. Többek között a Times, a Boston Globe, 8 televíziós csatorna és 16 napilap szólásszabadság- és rágalmazási jogásza. Feladatai közé tartozik a reklámokkal kapcsolatos viták tisztázása, jogi képviselete, tudósítók adathozzáférési ügyeinek rendezése és perek széles körének felügyelete és az egyes anyagok közzététele előtti áttekintése.

Az eseményen közreműködik Molnár Péter, a CEU Média és Kommunikáció Tanulmányok Központjának kutatója.

Az előadás 2007. május 31-én, csütörtökön 16:30-kor a Közép-európai Egyetem Gellner termében lesz.

Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 9.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Schiffer András ügyvivőnk cikke a HVG-ben

"Ahol börtön és milliós kártérítés fenyegeti a közszereplők megszólalásait idéző sajtószervet, ott a magukat törvények felett állónak képzelő politikai és gazdasági potentátok viselt dolgairól szóló tényfeltáró újságírásnak biztosan lőttek. És kockán forog a kényszermentes politikai diskurzuson, a polgárok tevékeny és informált részvételén alapuló demokrácia."

Az ilyen döntések miatt lesz egyre nehezebb Magyarországon kimondani, amit gondolunk

Somogyi Mária még 2014-ben kritizálta a tatai önkormányzatot ingatlanok eladása miatt egy Facebook bejegyzés megosztásával. Az önkormányzat jó hírneve megsértése miatt pert indított ellene, amit ügyfelünk elvesztett. Az Alkotmánybíróságtól vártuk, hogy megvédje a szólásszabadságot, de reményeink alaptalanok voltak: az AB el sem bírálta a panaszunkat.