Országgyűlés előtt a vagyonőrökre vonatkozó törvényjavaslat

A múlt héten került az Országgyűlés elé a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényjavaslat, és a tervek szerint a héten le is zárják az általános vitát. A javaslatot véleményeztük és véleményünket eljuttattuk a képviselőkhöz, melyet egyidejűleg álláspont sorozatunk 23. számában jelentettünk meg.

Ugyan az őszi ülésszak kezdete óta adós volt az előterjesztő Belügyminisztérium törvényjavaslattal, hiszen az AB 2004. december 31-i határidőt adott a jogalkotónak a mulasztásos alkotmánysértés elhárítására, mégis csak most került a Parlament elé a szöveg.(Emlékezhetünk arra, hogy a BM 2004 szeptemberében még a régi törvény módosításán gondolkodott, de az akkor elkészített törvénytervezet a magánszférát épp annyira sértő megoldásokat tartalmazott, mint az AB által kifogásolt mindmáig hatályos változata a törvénynek. Időközben, az AB határozata nyomán az információs önrendelkezési jogot leginkább sértő törvényhely meg is semmisült.) A most megvitatásra kerülő törvényjavaslat azt a mulasztásos alkotmánysértést kívánja kiküszöbölni, melyet az Alkotmánybíróság 22/2004. (VI. 19.) AB határozatában állapított meg. A határozat szerint

„a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jogot sértő alkotmányellenes helyzet jött létre annak következtében, hogy az Országgyűlés nem állapította meg a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól, a Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamaráról szóló 1998. évi IV. törvényben a személy-és vagyonőri tevékenység körében a titoktartási kötelezettséget és az adatkezelési szabályokat.”Az AB határozatát követve a magánszféra védelmére különösen tekintettel vizsgáltuk meg a />törvényjavaslatot, és számos észrevételt tettünk többek között a célhoz kötöttség elvének érvényesülése, a személy- és vagyonőrök igazoltatási jogosultsága, a kép- és hangrögzítő rendszerek működtetése, a vagyonőri igazolványok ellenőrzése kérdéseiben. />Kapcsolódó anyagok:

- Két válaszlevél a vagyonőrök csomagátvizsgálása kapcsán kiadott nyílt leveleinkre

- Levél a Belügyminiszterhez

- Nyílt levél a Belügyminiszterhez

- Nem ellenőrizhetik a vagyonőrök a csomagjainkat

- A BM alkotmánysértő törvénytervezetet készített a vagyonőr tevékenységről

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ki szivárogtat a kedves HírTV-nek?

Az eddigi legsikeresebb magyar közösségi oldal, a wiw.hu alapítója és a tüntetéseken aktív szerepet vállaló Várady Zsolt tizenegy évvel ezelőtti, jelentéktelen tettével kapcsolatos hivatalos iratokat valaki kiszivárogtatta a HírTV-nek. A Magyar Narancs pedig megírta, hogyan vert meg egy házaspárt Habony Árpád. Mi a különbség a két eset között?

Nyilvánosságra kell hozni Schmitt Pál kegyelmi határozatait

A Köztársasági Elnök Hivatala nem titkolhatja, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök milyen ügyekben adott kegyelmet hivatalba lépése óta. Az [origo] kezdeményezésére indult perben az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hirdetett ítéletet.

A TASZ levele a Köztársasági Elnöknek

A Parlament a jogalkotási szabályok fontos szabályainak mellőzésével fogadott el alapjogokat súlyosan korlátozó törvényt, amely a kamerás térfigyelés lehetőségét biztositja a Közterület - Felügyelet számára. A TASZ kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy éljen az Alkotmányban biztositott jogkörével, és a törvény aláirása előtt küldje vissza megfontolásra a jogszabályt az Országgyűlésnek. Olvassa el Sólyom Lászlónak irt levelünket!