Barion Pixel TASZ | Országos ügyvédhálózatot alakítottunk ki

Országos ügyvédhálózatot alakítottunk ki

A TASZ országos Információszabadság és Szólásszabadság Ügyvédhálózatot alakított ki. Az ügyvédhálózat ügyvédei ingyenes jogsegélyt és jogi képviseletet nyújtanak az országban.

A sajtó- és szólásszabadság, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez való jog a kulcsa annak, hogy a sajtó teljesíteni tudja feladatát a közügyek szabad megvitatása terén, hogy átlátható legyen az állami szervek gazdálkodása a közvagyonnal, és e jogunk gyakorlása segít abban, hogy lássuk, a döntéshozók hogyan élnek, vagy élnek vissza a rájuk ruházott hatalommal. Az intézményes szólásszabadság védelme mellett fontos, hogy szabad vita alakuljon ki a közösségi oldalakon és a kommentekben, a polgárok megoszthassák a politikai nézeteiket és akár kritikáikat is a hatalommal szemben.

 

A TASZ Magyarországon a legnagyobb peres tapasztalattal rendelkező szólásszabadság és információszabadság szervezet. A TASZ jogászai érték el, hogy kiderüljön a svéd Grippen/Saab csoport által koordinált, a vadászgépek ellentételezéseként 191 milliárd forintos befektetés-csomag sorsa vagy, hogy nyilvános adat legyen az állami és önkormányzati cégek vezetőinek a fizetése, hogy megismerhessük Trafik pályázatokat, és hogy a Századvéd milyen tanulmányokat készített 3,9 milliárd forintért. Az ügyvédhálózat eddigi működése során számtalan esetben segített elérni, hogy nyilvánosságra kerüljenek önkormányzati tanácsadói szerződések vagy különböző önkormányzati beruházások szerződései. Több esetben pereltünk sikerrel önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat. A szólásszabadság perek közül a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságig vittük a borok ízét kritizáló újságíró ügyét, akit itthon becsületsértés miatt elítéltek, a starsbourgi bíróság azonban megállapította, hogy a szabad szólását gyakorolta, vagy azt az újságírót, akit azért ítéltek el rágalmazás miatt, mert egy polgármesterről azt írta, hogy úgy bánik a közpénzzel, mintha a sajátja lenne. A TASZ végül az Alkotmánybírósághoz fordult, ahol megállapították, hogy ilyet írni a szólásszabadság része. Az újságíróknak nyújtott jogi segítség mellett magánszemélyek véleménynyilvánítása esetén is nyújtunk segítséget, legyen az egy Facebook bejegyzés, vagy egy politikai tartalmú felirat.

 

Az Ügyvédhálózat célja, hogy a Budapesten kívüli ügyekben is hatékonyan tudjunk segítséget nyújtani, a közelben legyen ingyenesen elérhető ügyvéd. A TASZ az ügyvédhálózat révén kifejezetten a sajtó munkáját, valamint a helyi civil szervezetek érdekérvényesítő képességét kívánja segíteni. Célunk, hogy a sajtó- és szólásszabadság, valamint az információszabadság helyi szinten is megvalósuljon, hogy az állampolgároknak a helyi jelentőségű ügyekben is hatékony segítséget tudjunk nyújtani.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.