Barion Pixel TASZ | “Parkolási per” Szombathelyen

"Parkolási per" Szombathelyen

Pert nyertek a jogvédők az önkormányzati tulajdonú Szombathelyi Vagyonhasznosítási és Városgazdálkodási Zrt. (SZOVA ZRT.) ellen, aki Szombathelyen üzemelteti a fizető autóparkolókat.

 

Óvári Árpád szombathelyi állampolgár állítása szerint több esetben jogtalanul „bírságolták” meg a parkolóőrök. Arra volt kíváncsi, hogy milyen szabályok alapján, mikor és miért történik a pótdíjak kivetése Szombathelyen. Ezzel a kérdéssel kereste meg a SZOVA Zrt.-t, aki az adatok kiadását üzleti titokra hivatkozva megtagadta.

 
A panaszos pert indított az önkormányzati cég ellen és a pótdíjazási eljárással kapcsolatos közérdekű adatok kiadását kérte a bíróságtól. Képviseletét dr. Kunecz Renáta és a TASZ ügyvédhálózatának együttműködő ügyvédje dr. Szendrő-Németh Tamás látták el.
 
A Szombathelyi Városi Bíróság szerint a kért adatok közérdekű adatnak minősülnek, mivel a SZOVA Zrt. helyi önkormányzati feladatot lát el azáltal, hogy közszolgáltatásként üzemelteti a fizető parkolókat. A cég, mivel az adófizetők pénzéből gazdálkodik, a kért adatok vonatkozásában nem hivatkozhat üzleti titokra. A bíróság még nem jogerős ítéletével kötelezte a SZOVA  Zrt.-t arra, hogy adja ki a felperesnek a fizető parkolók működtetésével és igénybevételének ellenőrzésével kapcsolatos adatkezelési szabályzatát, valamint a fizető parkolók működésével és igénybevételével kapcsolatos feladataira, hatásköreire és eljárási rendjére vonatkozó dokumentumokat.
 
Az ítélet szövegét itt olvashatja.
 
 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.