Petíciót indított a Liberties, arra kérve a Google-t és az IAB-ot, hagyjanak fel a magánélet megsértésével

“Az adataidról csakis te rendelkezhetsz” címmel petíciót indított az Európai Szövetség a Szabadságjogokért (Civil Liberties Union for Europe, röviden: Liberties), arra kérve az internetes reklámipar működési elveit meghatározó Google-t és IAB Europe-t, változtassanak a valós idejű licitálás (real-time bidding, RTB) rendszerén, és dolgozzanak ki egy olyan hirdetési módszert, amelyik megfelel az adatvédelmi szabályoknak.

Valós idejű licitáláskor a felhasználók személyes adatai - a nemük, életkoruk, tartózkodási helyük, böngészési előzményeik - összegyűjtve több ezer internetes reklámipari céghez kerülnek el. Egészen bizalmas jellegű, részletekbe menő adataink távoli adatbázisokban kötnek ki, olyan cégeknél, amelyekről még csak nem is hallottunk. Mégpedig a beleegyezésünk nélkül.

“Azért adjuk az aláírásunkat, hogy végre változás történjen. Hogy lelket öntsünk az emberekbe, megmutassuk nekik, számít a támogatásuk, és képesek kiállni a saját és a rokonaik, barátaik magánéletének védelméért. A GDPR értelmében törvénytelen a valós idejű licitálás, ezért át kell alakítani úgy, hogy biztosítva legyen az európai polgárok “online biztonsága” - fejti ki Simon Éva, a Liberties stratégiai pereskedésért felelős munkatársa.

Nem most először állunk ki a RTB ellen. 2019 júniusában a Liberties partnereivel együtt 9 ország 13 nemzeti adatvédelmi hivatalánál nyújtott be panaszt annak érdekében, hogy indítsanak vizsgálatokat a viselkedésalapú reklámipar ügyében.

“Fontos volna, hogy a Google és az IAB Europe változtasson a működési elvein, korlátozza a személyes adatok felhasználását, és ne engedje, hogy olyanokhoz kerüljenek, akik esetleg visszaélnek velük. Ez a második akciónk, amivel nyilvánvalóvá akarjuk tenni, hogy az adatainkról csakis mi rendelkezhetünk” - teszi hozzá Reich Orsolya, a Liberties adatvédelmi szakértője.

Jelenleg 16 uniós tagállamban folyik eljárás az ügyben: Belgium, Bulgária, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia. A legtöbben a Google Ireland ellen törvényes vizsgálatot indító Ír Adatvédelmi Bizottság elé terjesztették az ügyüket.

Az adataidról csakis te rendelkezhetsz. Írd alá a petíciót, óvd a magánéleted védelmét!

Ha többet is szeretnél megtudni, olvasd el a petícióhoz tartozó háttéranyagot!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Hogyan tilthatom le az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést?

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is. Tiltakozó nyilatkozat hiányában, a betegellátók (háziorvos, kezelőorvos, gyógyszerész) korlátlanul hozzáférhetnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyilvántartott, a kötelező egészségbiztosítás terhére igénybe vett kezelések, illetve gyógyszerek listájához. Miért problémás a korlátlan hozzáférés? Mit tehetünk ha nem szeretnénk, hogy az orvosaink és a gyógyszerészek számára korlátlanul lekérdezhető legyen a teljes kezelési- és vénytörténetünk?

Második figyelmeztetés

Uniós eljárás indul a az adatvédelmi biztos elmozdítása miatt az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizotttság és a Társaság a Szabadságjogokért közös fellépése nyomán