Petíciót indított a Liberties, arra kérve a Google-t és az IAB-ot, hagyjanak fel a magánélet megsértésével

“Az adataidról csakis te rendelkezhetsz” címmel petíciót indított az Európai Szövetség a Szabadságjogokért (Civil Liberties Union for Europe, röviden: Liberties), arra kérve az internetes reklámipar működési elveit meghatározó Google-t és IAB Europe-t, változtassanak a valós idejű licitálás (real-time bidding, RTB) rendszerén, és dolgozzanak ki egy olyan hirdetési módszert, amelyik megfelel az adatvédelmi szabályoknak.

Valós idejű licitáláskor a felhasználók személyes adatai - a nemük, életkoruk, tartózkodási helyük, böngészési előzményeik - összegyűjtve több ezer internetes reklámipari céghez kerülnek el. Egészen bizalmas jellegű, részletekbe menő adataink távoli adatbázisokban kötnek ki, olyan cégeknél, amelyekről még csak nem is hallottunk. Mégpedig a beleegyezésünk nélkül.

“Azért adjuk az aláírásunkat, hogy végre változás történjen. Hogy lelket öntsünk az emberekbe, megmutassuk nekik, számít a támogatásuk, és képesek kiállni a saját és a rokonaik, barátaik magánéletének védelméért. A GDPR értelmében törvénytelen a valós idejű licitálás, ezért át kell alakítani úgy, hogy biztosítva legyen az európai polgárok “online biztonsága” - fejti ki Simon Éva, a Liberties stratégiai pereskedésért felelős munkatársa.

Nem most először állunk ki a RTB ellen. 2019 júniusában a Liberties partnereivel együtt 9 ország 13 nemzeti adatvédelmi hivatalánál nyújtott be panaszt annak érdekében, hogy indítsanak vizsgálatokat a viselkedésalapú reklámipar ügyében.

“Fontos volna, hogy a Google és az IAB Europe változtasson a működési elvein, korlátozza a személyes adatok felhasználását, és ne engedje, hogy olyanokhoz kerüljenek, akik esetleg visszaélnek velük. Ez a második akciónk, amivel nyilvánvalóvá akarjuk tenni, hogy az adatainkról csakis mi rendelkezhetünk” - teszi hozzá Reich Orsolya, a Liberties adatvédelmi szakértője.

Jelenleg 16 uniós tagállamban folyik eljárás az ügyben: Belgium, Bulgária, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia. A legtöbben a Google Ireland ellen törvényes vizsgálatot indító Ír Adatvédelmi Bizottság elé terjesztették az ügyüket.

Az adataidról csakis te rendelkezhetsz. Írd alá a petíciót, óvd a magánéleted védelmét!

Ha többet is szeretnél megtudni, olvasd el a petícióhoz tartozó háttéranyagot!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hiteles vezetők nem utaznak a félelemre

Két éve a magánszféra és az adatvédelem is kapott egy ENSZ biztost (special rapporteur) akinek - többek között - az a feladata, hogy évente beszámoljon az Emberi Jogi Tanácsnak az általa szemmel tartott témák legfontosabb kihívásairól. Joe Cannataci nem volt rest, a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentésében keményen bírálta az Egyesült Államokat, valamint azokat az országokat, amelyek a biztonság hazug mantrázásával valójában állampolgárok adatai után szaglásznak, miközben hangsúlyozta: hiteles vezetés nem szorul rá, hogy kijátssza a félelem-kártyát.

Örömteli fejlemények az új büntetőeljárási törvény tervezetében

Az 1998-ban elfogadott büntetőeljárási kódex helyett új készül, amelynek tervezetét megkaptuk és véleményeztük.

Levelet küldtünk az államtitkárnak a terrorellenes törvénytervezet nyilvánosságáért

Levelet küldtünk Kontrát Károly államtitkárnak és az egyeztetéseken részt vevő pártok frakcióvezetőinek a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagjának nyilvánosságáért. Ha érkezik válasz az államtitkártól, azt változtatás nélkül nyilvánosságra hozzuk.