Sajtótájékoztató a tatárszentgyörgyi árnyékjelentésről

A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság óta több mint két hónap telt el. Két hónapja nem tudjuk, kik lehettek a gyalázatos emberölés elkövetői, de két hónapja nem tudjuk azt sem, milyen eredménnyel zárultak az ügyben folytatott minisztériumi vizsgálatok és a megindított fegyelmi eljárások – miközben napjainkra szinte már minden hétre jut egy romák elleni erőszakos támadás.

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetek árnyékjelentést készítettek a tatárszentgyörgyi gyilkosságról, és az ügyben a hatóságok eljárásáról. A jelentés a rendelkezésre álló szakértői anyagok, a sértettek és a tanúk meghallgatása, az ügy hivatalos kommunikációja, valamint a nyilvánosságtól elzárt eljárások elemzésének módszerével készült.

A jelentés nyilvánosságra hozatala alkalmából a három szervezet sajtótájékoztatót tart, melyre ezúton meghívja a média képviselőit.

A sajtótájékoztató

időpontja: 2009. május 7., csütörtök délelőtt 10 óra
helyszíne: a TASZ irodája (Budapest 1084, Víg u 28. I. emelet 3.)
résztvevői: Pelle Andrea (TASZ), Gellér Judit (ERRC), Udvari Márton (NEKI)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jogvédők a rasszizmus elleni világnapon: a kormány tegyen végre a gyűlölet-bűncselekmények ellen!

A rasszizmus elleni világnap alkalmából négy jogvédő szervezet fordult a kormányhoz, hogy tegyen végre érdemi lépéseket a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Szolgálunk és Verünk: Tomi, a rendőr (I. rész)

Tomi körzeti megbízott egy kis Borsod megyei faluban, Taktakenézen, ahol rettegésben tartja a romákat. Mondvacsinált okokból bírságol, büntet, szidalmaz, fenyeget és verekszik. Korábban Taktaharkányban teljesített szolgálatot, ott is hozta a formáját.

A TASZ levele Sólyom László Köztársasági Elnöknek a rasszista-bűncselekmények ügyében

A TASZ levelet írt a Köztársasági Elnöknek a közelmúlt eseményei kapcsán.