Barion Pixel TASZ | “Semmi sem maradhat a régiben” Azerbajdzsánban

"Semmi sem maradhat a régiben" Azerbajdzsánban

A héten jár le az a hathónapos időszak, amikor Azerbajdzsán látta el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnökségét. Ez alatt a félév alatt Azerbajdzsánban elképesztően durván bántak a civil társadalommal, például lecsuktak jó pár jogvédőt és az azeri kormányt bíráló politikai aktivistát.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is támogatja a Civil Összetartás Platform felhívását az Európa Tanácshoz, amelyben arra kérjük a Tanács tagjait, gyakoroljanak nyomást Azerbajdzsánra, hogy vonja vissza ezeket az intézkedéseket, és engedje szabadon a megalapozatlan vádak alapján bebörtönzötteket.

"Az azeri kormány afféle erődemonstrációt kovácsolt az elnöki tisztségből, hogy megmutassa, a rossz többre képes, mint a jó. Arra használta fel egy emberi jogi szervezetben betöltött vezető pozícióját, hogy bebizonyítsa a saját polgárainak és az egész világnak: a pénz és a hatalom mindennél többet ér. Itt az idő, hogy kiálljunk a veszendőbe menő értékek mellett, melyeket az Európa Tanács is szívvel-lélekkel támogat,” – jelentette ki Khadija Ismayilova azeri oknyomozó riporter.

Elvárjuk, hogy az Európa Tanács főtitkársága, Thorbjørn Jaglanddal az élen, és valamennyi demokratikus tagállam forduljon szembe Azerbajdzsánnal, és fontolja meg, milyen büntetés róható ki az országra a civilek elleni támadássorozatért. Az Európa Tanács eddig nem tett mást, mint hogy ékesszólóan bizonygatta, mennyire elítéli az azeri politikát. Ne feledjük: Azerbajdzsán mindegyik lépése az európai intézmények és értékek elleni támadással ér fel.

Az azerbajdzsáni elnökség alatt (2014. május 14 – november 13.) bebörtönzöttek között megtalálható:

-Anar Mammadli választási megfigyelő, a Václav Havel emberi jogi díj kitüntetettje,

-Leyla Yunus, az emberi jogi mozgalom élharcosa, a francia becsületrend birtokosa,

-Rasul Jafarov aktivista, aki az Európa Tanács előtt bírálta Azerbajdzsánt, és Layla Yunus-szal együtt összeállította 100 azeri politikai fogoly névsorát.

-Intigam Aliyev emberi jogi ügyvéd, aki az Európa Tanácsnál bírálta Azerbajdzsánt.

Itt nézheti meg a “Semmi sem maradhat a régiben Azerbajdzsánban” című videót.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.