Siker: egyedülálló nő is lehet anya

Kedden az országgyűlési képviselők 185 igen, 137 nem, 1 tartózkodás mellett megszavazták azt a módosító javaslatot, aminek értelmében ezentúl nemcsak házastársi vagy igazolt élettársi kapcsolatban élő nők vehetnek részt mesterséges megtermékenyítési eljárásban, hanem egyedülállók is.

A TASZ üdvözli a Parlament döntését, amely egyedülálló nők előtt is megnyitja a gyermekvállalás lehetőségét. A módosítás szerint - amely 2006. július elsején lép hatályba - reprodukciós eljárás egyedülálló nő esetében akkor végezhető el, ha"a nő életkora vagy egészségi állapota (meddőség) következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat".A törvény tehát hamarosan mind a meddő egyedülálló, mind a nem meddő, ámde termékenységi időszaka végéhez közeledő nők számára megadja a lehetőséget, hogy orvosi segítséggel váljanak anyává.Az Országgyűlés jövő hét szerdán szavaz az egységes törvényjavaslatról, ami azt jelenti, hogy az összes, külön-külön elfogadott módosító javaslatot beépítik az egészségügyi törvény (illetve a törvényjavaslat által érintett többi törvény) jelenlegi szövegébe, és a képviselők errol az egységes szövegről összességében szavaznak: vagy jóváhagyják a teljes szöveget, vagy elutasítják az egész javaslatot. Ez utóbbi igen ritkán fordul elő - ez ugyanis azt jelentené, hogy minden marad úgy, mintha be sem nyújtották volna a törvényjavaslatot a parlament elé. Formailag azonban az egyedülálló nőkre vonatkozó módosítás is akkor tekinthető majd elfogadottnak, ha a képviselők többsége megszavazta az egységes javaslatot.A végszavazást követően a módosítások következtében felmerülő rendeletmódosításokat a TASZ szintén véleményezni fogja, és a fejleményekről tájékoztatja a nyilvánosságot.


A törvényjavaslat kapcsán a szervezetünk által felvetett két másik reprodukciós kérdésben, a petesejt-adományozás anonimitásának feloldása és a dajkaterhesség lehetőségének visszaállítása ügyében sajnos nem sikerült elérni az általunk szorgalmazott változásokat (az anonimitást a törvényjavaslat értelmében csak egy bizonyos, szűk rokoni körben oldják fel, a dajkaterhesség pedig továbbra sem engedélyezett hazánkban), ezeken a kérdéseken egyesületünk továbbra is nagy elhivatottsággal dolgozik.Kapcsolódó anyagok:


- A vonatkozó módosító javaslat

- Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 18093. sz. törvényjavaslat és a kapcsolódó, 26. sz. TASZ-Álláspont

- Kerekasztal-beszélgetés az egyedülálló nők gyermekvállalásáról az Emberi Jogok Világnapja alkalmából  2005. december 10.

- "Egyedül vállalnék gyereket" - Nők Lapja vita - 2005. november 5.

- A LORA és a TASZ közös nyilatkozata a gyermekvállalás elősegítése érdekében

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Koronavírus: jogi túlélőkészlet karantén esetére

Sokat hallani az új koronavírus (azaz a COVID-19) kapcsán a karanténról. Kínában és már Olaszországban is egész településeket zártak el a külvilágtól a hatóságok, de a földrajzi karantén nem az egyetlen járványügyi intézkedés, amelyet az állam járvány idején megtehet. Ebben az anyagban végigvesszük, hogy súlyosabb járványügyi helyzetben hogyan korlátozhatja az állam az életünket.

„Nem merek sehova sem befeküdni, pedig a sérv miatt kellene a műtét.”

 
 

 

Képzeld el, hogy egy rutinműtétre kell befeküdnöd egy kórházba. Régóta halogattad már, hiszen mindig volt jobb dolgod, mint egy kórteremben lábadozni. Győzködted magad, hogy bonyolult összeegyeztetni a napirendeddel, meg a szabadságodat sem pont így akarod eltölteni, de valójában kicsit félsz az altatástól, meg hogy biztos fájni fog a varrat, és egyébként is ki akar heteken át nejlonzacskót magára húzva zuhanyozni?

Pereljük az ÁNTSZ-t a kórházi fertőzések nyilvánosságáért

Tegye fel a kezét, aki meglepődött, hogy az ÁNTSZ elutasította azt az adatigénylésünket, amit a kórházi fertőzések számának kiderítése érdekében nyújtottunk be. Bár az ÁNTSZ hangsúlyozta, hogy a számok mindenki számára elérhetők, most lepattintottak minket, szerintük a számok ún. „döntés-előkészítő adatok”. Szerintünk meg az ÁNTSZ jogszabálysértően titkolózik, úgyhogy bepereljük