Siker: egyedülálló nő is lehet anya

Kedden az országgyűlési képviselők 185 igen, 137 nem, 1 tartózkodás mellett megszavazták azt a módosító javaslatot, aminek értelmében ezentúl nemcsak házastársi vagy igazolt élettársi kapcsolatban élő nők vehetnek részt mesterséges megtermékenyítési eljárásban, hanem egyedülállók is.

A TASZ üdvözli a Parlament döntését, amely egyedülálló nők előtt is megnyitja a gyermekvállalás lehetőségét. A módosítás szerint - amely 2006. július elsején lép hatályba - reprodukciós eljárás egyedülálló nő esetében akkor végezhető el, ha"a nő életkora vagy egészségi állapota (meddőség) következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat".A törvény tehát hamarosan mind a meddő egyedülálló, mind a nem meddő, ámde termékenységi időszaka végéhez közeledő nők számára megadja a lehetőséget, hogy orvosi segítséggel váljanak anyává.Az Országgyűlés jövő hét szerdán szavaz az egységes törvényjavaslatról, ami azt jelenti, hogy az összes, külön-külön elfogadott módosító javaslatot beépítik az egészségügyi törvény (illetve a törvényjavaslat által érintett többi törvény) jelenlegi szövegébe, és a képviselők errol az egységes szövegről összességében szavaznak: vagy jóváhagyják a teljes szöveget, vagy elutasítják az egész javaslatot. Ez utóbbi igen ritkán fordul elő - ez ugyanis azt jelentené, hogy minden marad úgy, mintha be sem nyújtották volna a törvényjavaslatot a parlament elé. Formailag azonban az egyedülálló nőkre vonatkozó módosítás is akkor tekinthető majd elfogadottnak, ha a képviselők többsége megszavazta az egységes javaslatot.A végszavazást követően a módosítások következtében felmerülő rendeletmódosításokat a TASZ szintén véleményezni fogja, és a fejleményekről tájékoztatja a nyilvánosságot.


A törvényjavaslat kapcsán a szervezetünk által felvetett két másik reprodukciós kérdésben, a petesejt-adományozás anonimitásának feloldása és a dajkaterhesség lehetőségének visszaállítása ügyében sajnos nem sikerült elérni az általunk szorgalmazott változásokat (az anonimitást a törvényjavaslat értelmében csak egy bizonyos, szűk rokoni körben oldják fel, a dajkaterhesség pedig továbbra sem engedélyezett hazánkban), ezeken a kérdéseken egyesületünk továbbra is nagy elhivatottsággal dolgozik.Kapcsolódó anyagok:


- A vonatkozó módosító javaslat

- Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 18093. sz. törvényjavaslat és a kapcsolódó, 26. sz. TASZ-Álláspont

- Kerekasztal-beszélgetés az egyedülálló nők gyermekvállalásáról az Emberi Jogok Világnapja alkalmából  2005. december 10.

- "Egyedül vállalnék gyereket" - Nők Lapja vita - 2005. november 5.

- A LORA és a TASZ közös nyilatkozata a gyermekvállalás elősegítése érdekében

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ombudsman szerint sem kötelező a várandósgondozás

Tavasszal már írtunk róla, hogy 2017 végén az alapvető jogok biztosához fordultunk, mert nem tartottuk egyértelműnek, hogy kötelezők-e a terhesség alatti vizsgálatok – például az ultrahang és a vérvétel – vagy sem. Szerintünk a jogi szabályozás nem egyértelmű a kérdésben, ez pedig a várandós nő önrendelkezési jogának sérelmével jár. Az ombudsman pár napja kiadott jelentése minket igazolt.

Mit csinált az ÁNTSZ 2014-2016 között a kórházi fertőzésekkel?

Míg 2015-ben az állami egészségügyi szolgáltatók összesen kevesebb mint 1 millió forint büntetést kaptak, addig az autósok közlekedési bírságra összesen 18 milliárd forintot fizettek. Mennyiszer ellenőriz az ÁNTSZ és mik a szankciók? Összefoglaljuk az egészségügyi intézmények ellenőrzésére vonatkozó adatokat, melyeket az ÁNTSZ-től kaptunk.

Ügyfelet keres a TASZ Önrendelkezési Programja

A TASZ Önrendelkezési Programjának munkáját úgy is segítheted, hogy a meddőségi kezelésekkel és spermabankokkal összefüggő stratégiai ügyünkben a TASZ ügyfelévé válsz. Így magad is részt vehetsz az alapvető jogok kikényszerítésében.