Barion Pixel TASZ | Siker: egyedülálló nő is lehet anya

Siker: egyedülálló nő is lehet anya

Kedden az országgyűlési képviselők 185 igen, 137 nem, 1 tartózkodás mellett megszavazták azt a módosító javaslatot, aminek értelmében ezentúl nemcsak házastársi vagy igazolt élettársi kapcsolatban élő nők vehetnek részt mesterséges megtermékenyítési eljárásban, hanem egyedülállók is.

A TASZ üdvözli a Parlament döntését, amely egyedülálló nők előtt is megnyitja a gyermekvállalás lehetőségét. A módosítás szerint – amely 2006. július elsején lép hatályba – reprodukciós eljárás egyedülálló nő esetében akkor végezhető el, ha

"a nő életkora vagy egészségi állapota (meddőség) következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat".

A törvény tehát hamarosan mind a meddő egyedülálló, mind a nem meddő, ámde termékenységi időszaka végéhez közeledő nők számára megadja a lehetőséget, hogy orvosi segítséggel váljanak anyává.

Az Országgyűlés jövő hét szerdán szavaz az egységes törvényjavaslatról, ami azt jelenti, hogy az összes, külön-külön elfogadott módosító javaslatot beépítik az egészségügyi törvény (illetve a törvényjavaslat által érintett többi törvény) jelenlegi szövegébe, és a képviselők errol az egységes szövegről összességében szavaznak: vagy jóváhagyják a teljes szöveget, vagy elutasítják az egész javaslatot. Ez utóbbi igen ritkán fordul elő – ez ugyanis azt jelentené, hogy minden marad úgy, mintha be sem nyújtották volna a törvényjavaslatot a parlament elé. Formailag azonban az egyedülálló nőkre vonatkozó módosítás is akkor tekinthető majd elfogadottnak, ha a képviselők többsége megszavazta az egységes javaslatot.

A végszavazást követően a módosítások következtében felmerülő rendeletmódosításokat a TASZ szintén véleményezni fogja, és a fejleményekről tájékoztatja a nyilvánosságot.

A törvényjavaslat kapcsán a szervezetünk által felvetett két másik reprodukciós kérdésben, a petesejt-adományozás anonimitásának feloldása és a dajkaterhesség lehetőségének visszaállítása ügyében sajnos nem sikerült elérni az általunk szorgalmazott változásokat (az anonimitást a törvényjavaslat értelmében csak egy bizonyos, szűk rokoni körben oldják fel, a dajkaterhesség pedig továbbra sem engedélyezett hazánkban), ezeken a kérdéseken egyesületünk továbbra is nagy elhivatottsággal dolgozik.

Kapcsolódó anyagok:

A vonatkozó módosító javaslat

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 18093. sz. törvényjavaslat és a kapcsolódó, 26. sz. TASZ-Álláspont

Kerekasztal-beszélgetés az egyedülálló nők gyermekvállalásáról az Emberi Jogok Világnapja alkalmából  2005. december 10.

"Egyedül vállalnék gyereket" – Nők Lapja vita – 2005. november 5.

A LORA és a TASZ közös nyilatkozata a gyermekvállalás elősegítése érdekében

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.