Szabad és tisztességes választásokat - Merre tovább?

Kamupártok, levélszavazás, visszaélésszerű lakcímváltoztatások, jogellenes kampány, a kormánypártoknak lejtő pálya a választási hirdetéseknél - csak néhány olyan kihívás, amelyekkel a 2018-as választás során a pártoknak, a választópolgároknak és a választásokkal foglalkozó szakértőknek szembe kellett nézniük. A TASZ választási jogi konferenciáján a 2018-as választásokkal kapcsolatos ajánlásokat mutat be a sajtó képviselőinek, amelyek választ kívánnak adni azokra a legfontosabb kérdésekre, melyekkel a szervezet a választás monitorozása és a TASZ forródrótját felkereső rekordszámú állampolgári bejelentés alapján találkozott.

A konferencia első felében a DK, a JOBBIK, az LMP, az MLP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd képviselőivel rendezünk politikusi kerekasztalt a TASZ választásokkal kapcsolatos ajánlásairól. A konferencia második felében pedig a választójogban jártas kutatókkal értékeljük a 2018-as választások óta hozott változtatásokat abból a szempontból, hogy azok hozzájárultak-e a szabadabb és tisztességesebb választásokhoz, a demokratikus elvek érvényesüléséhez. A konferenciát Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke zárja előadásával.

A választás értékelésén túl célunk, hogy már a 2019-es választásokra koncentrálva röviden bemutassuk választójogi programunk jövőbeli tevékenységét is.

Időpont: 2018. szeptember 20. 9:30 - 16:30 óra

Az esemény helyszíne: Kőleves Étterem (Kazinczy utca 41., Budapest, 1075, https://kolevesvendeglo.hu/)

Az esemény részletes programja:

9.30 - 10.00 Kapunyitás és regisztráció

10:00- 10:10 Megnyitó és a TASZ választási monitoring tevékenységének rövid bemutatása

10:10 - 11:40 Politikusi kerekasztal a TASZ ajánlásairól (képviselteti magát: Arató Gergely - Demokratikus Koalíció; Bana Tibor Jobbik Magyarországért Mozgalom; Vágó Gábor - Lehet Más a Politika, Litresits András - Magyar Szocialista Párt; Sermer Ádám - Magyar Liberális Párt; G. Szabó Dániel - Momentum Mozgalom; Tordai Bence - Párbeszéd. A Fidesz-KDNP visszajelzését még várjuk.)

11:50 - 12.20 A TASZ Választási Monitoring Jelentésének bemutatója

12:20 - 13.30 Ebéd

13.30 - 15.00 Előadások a TASZ ajánlásaihoz kapcsolódóan

13.30 - 14.00 Szilágyi Emese, kutató, MTA JTI

14.00 - 14.30 Polyák Gábor, egyetemi docens, PTE TMI

14.30 - 15.00 Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, egyetemi adjunktus, ELTE ÁJK

15.00 - 15.20 Kávészünet

15.20 - 16.20 Előadások a TASZ ajánlásaihoz kapcsolódóan

15.20 - 16.20 Mécs János, kutató, ELTE

15.50 - 16.20 Pálffy Ilona, elnök, Nemzeti Választási Iroda

16.20 - 16.30 Zárás és a TASZ jövőbeni választási jogi tevékenységének bemutatása

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elmarasztalták a Facebookos szavazáson csaló kormánypárti jelöltet az általunk készített kifogás nyomán

Elmarasztalták azt a kormánypárti önkormányzati képviselőjelöltet, aki szavazatvásárlással hamisította meg egy Facebook-szavazás eredményét. A Hódmezővásárhelyen induló Daru Árpád maga is beismerte, hogy egy nyilvánosan elérhető, fizetős szolgáltatással jutott kamuprofilok voksaihoz a szavazáson, amelynek szervezői azt akarták felmérni, hogy ő, vagy a függetlenként induló Dr. Mester János a népszerűbb jelölt. Dr. Mester János nevében a Társaság a Szabadságjogokért nyújtott be kifogást.

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.