Szabad és tisztességes választásokat - Merre tovább?

Kamupártok, levélszavazás, visszaélésszerű lakcímváltoztatások, jogellenes kampány, a kormánypártoknak lejtő pálya a választási hirdetéseknél - csak néhány olyan kihívás, amelyekkel a 2018-as választás során a pártoknak, a választópolgároknak és a választásokkal foglalkozó szakértőknek szembe kellett nézniük. A TASZ választási jogi konferenciáján a 2018-as választásokkal kapcsolatos ajánlásokat mutat be a sajtó képviselőinek, amelyek választ kívánnak adni azokra a legfontosabb kérdésekre, melyekkel a szervezet a választás monitorozása és a TASZ forródrótját felkereső rekordszámú állampolgári bejelentés alapján találkozott.

A konferencia első felében a DK, a JOBBIK, az LMP, az MLP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd képviselőivel rendezünk politikusi kerekasztalt a TASZ választásokkal kapcsolatos ajánlásairól. A konferencia második felében pedig a választójogban jártas kutatókkal értékeljük a 2018-as választások óta hozott változtatásokat abból a szempontból, hogy azok hozzájárultak-e a szabadabb és tisztességesebb választásokhoz, a demokratikus elvek érvényesüléséhez. A konferenciát Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke zárja előadásával.

A választás értékelésén túl célunk, hogy már a 2019-es választásokra koncentrálva röviden bemutassuk választójogi programunk jövőbeli tevékenységét is.

Időpont: 2018. szeptember 20. 9:30 - 16:30 óra

Az esemény helyszíne: Kőleves Étterem (Kazinczy utca 41., Budapest, 1075, https://kolevesvendeglo.hu/)

Az esemény részletes programja:

9.30 - 10.00 Kapunyitás és regisztráció

10:00- 10:10 Megnyitó és a TASZ választási monitoring tevékenységének rövid bemutatása

10:10 - 11:40 Politikusi kerekasztal a TASZ ajánlásairól (képviselteti magát: Arató Gergely - Demokratikus Koalíció; Bana Tibor Jobbik Magyarországért Mozgalom; Vágó Gábor - Lehet Más a Politika, Litresits András - Magyar Szocialista Párt; Sermer Ádám - Magyar Liberális Párt; G. Szabó Dániel - Momentum Mozgalom; Tordai Bence - Párbeszéd. A Fidesz-KDNP visszajelzését még várjuk.)

11:50 - 12.20 A TASZ Választási Monitoring Jelentésének bemutatója

12:20 - 13.30 Ebéd

13.30 - 15.00 Előadások a TASZ ajánlásaihoz kapcsolódóan

13.30 - 14.00 Szilágyi Emese, kutató, MTA JTI

14.00 - 14.30 Polyák Gábor, egyetemi docens, PTE TMI

14.30 - 15.00 Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, egyetemi adjunktus, ELTE ÁJK

15.00 - 15.20 Kávészünet

15.20 - 16.20 Előadások a TASZ ajánlásaihoz kapcsolódóan

15.20 - 16.20 Mécs János, kutató, ELTE

15.50 - 16.20 Pálffy Ilona, elnök, Nemzeti Választási Iroda

16.20 - 16.30 Zárás és a TASZ jövőbeni választási jogi tevékenységének bemutatása

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.

Pártok, figyelem! Rajtatok már csak Strasbourg segíthet

Strasbourgi mintakérelmet készítettek pártoknak civil szervezetek, hogy azok a politikai hirdetések elfogadhatatlan korlátozása miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhassanak. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint a pártok sikerrel támadhatják meg a nemzetközi bíróság előtt a demokratikus nyilvánosságot korlátozó, Alaptörvénybe is foglalt kampányszabályt.