Szabadlábon

Gyöngyöspatán 2011. április 26-án, a szélsőségesek több hete tartó provokációjának következményeként néhány, a Véderőhöz, a Betyársereghez, illetve a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez kötődő, fekete ruhás, bakancsos férfi és helyi romák között verekedés tört ki, amely kapcsán tudomásunk szerint csak roma gyanúsítottakkal szemben indult büntetőeljárás. Egyiküket a Gyöngyösi Városi Bíróság már 2011. május 18-án garázdaság miatt 2 év letöltendő börtönbüntetésre, és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, a vádlott azóta előzetes letartóztatásban volt. Az Egri Törvényszék mai napon, II. fokon hozott végzésével az I. fokú bíróság ítéletét megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül, a vádlottat pedig – akinek védelmét a TASZ ügyvédje látja el - azonnali hatállyal szabadlábra helyezte.

A tavalyi év április 26. napján bekövetkezett tömegverekedés lényegében a tavaszi gyöngyöspatai események utolsó, a média figyelmét felkeltő és a kormányt végre tettekre sarkalló állomásának tekinthető.

A verekedés kapcsán öt roma származású férfi ellen indult büntetőeljárás garázdaság gyanúja miatt. Információink szerint a verekedést kiprovokáló szélsőségesek ellen nem indult bünteteőeljárás annak ellenére, hogy a verekedésnek roma sérültje is volt, és a térfigyelő kamera felvételeiből is valószínűsíteni lehet, hogy kölcsönös verekedés zajlott, amelyet közvetlenül a felvételeken látható, “Szálasit hugyozó” bakancsos fiatalember provokált ki.

Két gyanúsítottal szemben a rendőrség megszüntette a nyomozást, mivel nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy ők követték el a bűncselekményt. Másik két gyanúsított ügyében február 28-án fog sor kerülni  az első tárgyalásra.

Az ötödik gyanúsítottatt azonnal őrizetbe vették és elrendelték előzetes letartóztatását, majd az ügyészség a bíróság elé állította, így történhetett meg, hogy esetében már múlt év május 18-án megszületett az I. fokú ítélet. A mai napon tartott tárgyaláson azonban a II. fokon eljáró Egri Törvényszék – egyetértve a vádlott védelmét ellátó ügyvéd álláspontjával – megállapította, hogy az I. fokú ítélet megalapozatlan, így azt hatályon kívül helyezte, az I. fokú bíróságot új eljárásra utasította, és a vádlottat azonnali hatállyal szabadlábra helyezte.

A II. fokú bíróság a védői állásponttal egyezően megállapította, hogy nem lett volna helye a “bíróság elé állításnak” nevezett gyorsított eljárás alkalmazásának, hiszen a cselekmény korántsem egyszerűen megítélhető. A védelem a tettenérést is vitatta, hiszen csupán annyi történt, hogy a verekedés helyszínén vették őrizetbe. Indokolásában a bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a vádlott cselekményének megítélése során nem lehet figyelmen kívül hagyni a településen a verekedést megelőzően hetek óta fennállott helyzetet és az azt közvetlenül megelőző szélsőséges szervetek tagjai által elkövetett provokációt sem. A mai napon ítélkező tanácselnök nonszensznek nevezte, hogy az első fokú eljárásban mindösszesen egy (rendőr) tanút hallgattak ki, a sértetteket nem, sőt a tárgyalásra idézett többi tanút is hazaküldte az elsőfokú bíróság. A másodfokú bíróság “különösen nonszensz”-nek tartotta, hogy egy több tucat fős tömegből egy személyt kiemelnek, majd érdemi bizonyítás nélkül büntetik meg egyébként szokatlan szigorral.

A tömegverekedést a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület 2011. március 1-16 közötti, a helyi roma közösséget fenyegető járőrözése, majd ezt követően a Véderőhöz és más csoportokhoz tartozó szélsőségesek rendszeres provokációi előzték meg, amelyek a roma nők és gyermekek Húsvét hétvégéjére történt elszállításához is vezettek. Erre a hétvégére tervezett a Véderő kiképzőtábort a romasor szomszédságában található telekre, ami a belügyminiszter – akkor már régóta sürgetett – határozott fellépésének köszönhetően ugyan meghíúsult, de a szabálysértési őrizetbe vett véderősöket 25-én az Egri Városi Bíróság szabalábra helyezte, így visszatérhettek a településre.

A tömegverekedést megelőzően szélsőségesek néhány száz méterrel arrébb fegyverrel, vagy legalábbis annak látszó tárggyal fenyegettek meg romákat. Az esetnek számtalan szemtanúja volt. A rendőrség körülbelül negyed órával a hívást követően érkezett a helyszínre. Miközben a rendőrök a romák panaszait vették fel a fegyverrel fenyegetőzés kapcsán, néhány sarokkal lejjebb négy fekete ruhás férfi megindult a cigánysor felé. Egyikük, bizonyos Alex a térfigyelő kamera alatt vizelt, közben verbálisan is provokálta az ott lakókat. Emiatt összecsapás alakult ki, amelyben a szélsőséges szervezetekhez kötődők súlyosabban megsérültek. A verekedésnek fiatalkorú roma sérültje is volt.

Úgy gondoljuk, a TASZ ügyfelének, mint minden magyar állampolgárnak, joga van ahhoz, hogy a bíróság a büntetőjogi felelősségéről, vagy ártatlanságáról korrekt bizonyítás keretében, megfelelő eljárási formában döntsön.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Félév után reagált az EMMI, de választ továbbra sem kaptunk

2016. év végén a Parlament elfogadta a Gyermekvédelmi törvény azon módosítását, aminek értelmében súlyos veszélyeztetésnek minősül, így akár a gyermek családból kiemeléséhez is vezethet, ha a szülőt a gyermekorvos, a védőnő, a pedagógus vagy az óvónő nem találja kellően együttműködőnek. Ezért - öt hónappal ezelőtt - nyílt levélben fordultunk Czibere Károly államtitkár úrhoz, kérve, hogy azonnal készüljön el a törvénymódosítás szövegét pontosító, garanciális módszertani anyag. Kértük azt is, hogy annak elkészítésébe vonják be végre a civil szakmai szervezeteket. Tavalyi levelünkre most kaptunk választ, de a Tárca érdemben nem reagált kérésünkre.

Diszkriminálta a romákat a rendőrség Gyöngyöspatán

Az Egri Törvényszék a TASZ által indított perben 2015. szeptember 17-én kihirdetett, elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán megsértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben, és így elmulasztotta megvédeni a megfélemlített roma közösséget. A bíróság szerint később szabálysértési eljárási gyakorlatával is diszkriminálta a romákat a rendőrség.

"Akinek félnivalója van, az nem baj, ha fél. Sőt!"

Tavaly tavasszal fogadta el a miskolci önkormányzat azt hírhedt rendelet-módosítást, amely a telepfelszámolás ürügyén megkönnyíti a helyi romák kiűzését a városból. A vegzálás és zaklatás a városvezetés részéről azonban sokkal korábban kezdődött, és e hatósági ellenőrzések jogszerűtlenségét most már ombudsmani jelentés is bizonyítja.