Szabadlábon

Gyöngyöspatán 2011. április 26-án, a szélsőségesek több hete tartó provokációjának következményeként néhány, a Véderőhöz, a Betyársereghez, illetve a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez kötődő, fekete ruhás, bakancsos férfi és helyi romák között verekedés tört ki, amely kapcsán tudomásunk szerint csak roma gyanúsítottakkal szemben indult büntetőeljárás. Egyiküket a Gyöngyösi Városi Bíróság már 2011. május 18-án garázdaság miatt 2 év letöltendő börtönbüntetésre, és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, a vádlott azóta előzetes letartóztatásban volt. Az Egri Törvényszék mai napon, II. fokon hozott végzésével az I. fokú bíróság ítéletét megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül, a vádlottat pedig – akinek védelmét a TASZ ügyvédje látja el - azonnali hatállyal szabadlábra helyezte.

A tavalyi év április 26. napján bekövetkezett tömegverekedés lényegében a tavaszi gyöngyöspatai események utolsó, a média figyelmét felkeltő és a kormányt végre tettekre sarkalló állomásának tekinthető.

A verekedés kapcsán öt roma származású férfi ellen indult büntetőeljárás garázdaság gyanúja miatt. Információink szerint a verekedést kiprovokáló szélsőségesek ellen nem indult bünteteőeljárás annak ellenére, hogy a verekedésnek roma sérültje is volt, és a térfigyelő kamera felvételeiből is valószínűsíteni lehet, hogy kölcsönös verekedés zajlott, amelyet közvetlenül a felvételeken látható, “Szálasit hugyozó” bakancsos fiatalember provokált ki.

Két gyanúsítottal szemben a rendőrség megszüntette a nyomozást, mivel nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy ők követték el a bűncselekményt. Másik két gyanúsított ügyében február 28-án fog sor kerülni  az első tárgyalásra.

Az ötödik gyanúsítottatt azonnal őrizetbe vették és elrendelték előzetes letartóztatását, majd az ügyészség a bíróság elé állította, így történhetett meg, hogy esetében már múlt év május 18-án megszületett az I. fokú ítélet. A mai napon tartott tárgyaláson azonban a II. fokon eljáró Egri Törvényszék – egyetértve a vádlott védelmét ellátó ügyvéd álláspontjával – megállapította, hogy az I. fokú ítélet megalapozatlan, így azt hatályon kívül helyezte, az I. fokú bíróságot új eljárásra utasította, és a vádlottat azonnali hatállyal szabadlábra helyezte.

A II. fokú bíróság a védői állásponttal egyezően megállapította, hogy nem lett volna helye a “bíróság elé állításnak” nevezett gyorsított eljárás alkalmazásának, hiszen a cselekmény korántsem egyszerűen megítélhető. A védelem a tettenérést is vitatta, hiszen csupán annyi történt, hogy a verekedés helyszínén vették őrizetbe. Indokolásában a bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a vádlott cselekményének megítélése során nem lehet figyelmen kívül hagyni a településen a verekedést megelőzően hetek óta fennállott helyzetet és az azt közvetlenül megelőző szélsőséges szervetek tagjai által elkövetett provokációt sem. A mai napon ítélkező tanácselnök nonszensznek nevezte, hogy az első fokú eljárásban mindösszesen egy (rendőr) tanút hallgattak ki, a sértetteket nem, sőt a tárgyalásra idézett többi tanút is hazaküldte az elsőfokú bíróság. A másodfokú bíróság “különösen nonszensz”-nek tartotta, hogy egy több tucat fős tömegből egy személyt kiemelnek, majd érdemi bizonyítás nélkül büntetik meg egyébként szokatlan szigorral.

A tömegverekedést a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület 2011. március 1-16 közötti, a helyi roma közösséget fenyegető járőrözése, majd ezt követően a Véderőhöz és más csoportokhoz tartozó szélsőségesek rendszeres provokációi előzték meg, amelyek a roma nők és gyermekek Húsvét hétvégéjére történt elszállításához is vezettek. Erre a hétvégére tervezett a Véderő kiképzőtábort a romasor szomszédságában található telekre, ami a belügyminiszter – akkor már régóta sürgetett – határozott fellépésének köszönhetően ugyan meghíúsult, de a szabálysértési őrizetbe vett véderősöket 25-én az Egri Városi Bíróság szabalábra helyezte, így visszatérhettek a településre.

A tömegverekedést megelőzően szélsőségesek néhány száz méterrel arrébb fegyverrel, vagy legalábbis annak látszó tárggyal fenyegettek meg romákat. Az esetnek számtalan szemtanúja volt. A rendőrség körülbelül negyed órával a hívást követően érkezett a helyszínre. Miközben a rendőrök a romák panaszait vették fel a fegyverrel fenyegetőzés kapcsán, néhány sarokkal lejjebb négy fekete ruhás férfi megindult a cigánysor felé. Egyikük, bizonyos Alex a térfigyelő kamera alatt vizelt, közben verbálisan is provokálta az ott lakókat. Emiatt összecsapás alakult ki, amelyben a szélsőséges szervezetekhez kötődők súlyosabban megsérültek. A verekedésnek fiatalkorú roma sérültje is volt.

Úgy gondoljuk, a TASZ ügyfelének, mint minden magyar állampolgárnak, joga van ahhoz, hogy a bíróság a büntetőjogi felelősségéről, vagy ártatlanságáról korrekt bizonyítás keretében, megfelelő eljárási formában döntsön.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Újabb gyöngyöspatai ügyben várható strasbourgi döntés

2013 végén fordultunk az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) amiatt, hogy Gyöngyöspatán 2011 őszén a polgármesteri hivatal emberei rendőri biztosítás mellett, jogalap nélkül hatósági ellenőrzéseket hajtottak végre a romák házaiban. Idén júliusban kommunikálta az ügyet az EJEB a kormány felé, amivel érdemi szakaszba jutott az ügy.

A vádlottak padján voltam, de büszke voltam rá

Fizikai és mentális bántalmazás után került a vádlottak padjára állami gondozott ügyfelünk, Norbert. Az állami gondoskodás ahelyett, hogy biztonságot nyújtott volna számára, megalázó, kiszolgáltatott helyzetekbe hozta őt. Norbert nem hagyta annyiban a vele szemben elkövetett visszaéléseket, de szókimondása miatt végül a bíróságon találta magát.

A szegregációra feljogosító rendelettervezet az állam világnézeti semlegességét is sérti

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) véleményezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) készülő rendelettervezetét, amely a szegregáció lehetőségét teremti meg. A Minisztériumnak megküldött álláspontunk szerint a világnézeti meggyőződésen alapuló szegregáció három okból is jogellenes: sérti az állam világnézeti semlegességét; alapjogok gyakorlása illetve alkotmányos értékek érvényre juttatása érdekében szükségtelen, valamint nem biztosítható az önkéntessége.