Szabadon szeretni: Petíció a bejegyzett élettársi kapcsolat megmentéséért

A Kormány a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe csempészte bele azt az egymondatos módosító javaslatot, amely lehetővé tenné a bejegyzett élettársi kapcsolat tartalmának gyökeres megváltoztatását. Jogvédő szervezetek ma petíciót indítanak arra kérve az országgyűlési képviselőket, hogy mentsék meg a bejegyzett élettársi kapcsolatot a jövő heti szavazáson.

A bejegyzett élettársi kapcsolat az az intézmény, amellyel az azonos nemű párok hivatalossá tehetik a kapcsolatukat, így például meglátogathatják egymást a kórházban, örökölhetnek egymástól, lehet közös vagyonuk.

A bejegyzett élettársakról törvény szól (BÉK). Ebben van az a mondat, hogy „ha _e_ törvény eltérően nem rendelkezik, [...] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ez azt jelenti, hogy CSAK ez a törvény mondhatja ki, hogy más szabály vonatkozik a házasokra, és más a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Azaz a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanazokat a jogokat biztosítja, kivéve, hogy  a bejegyzett élettársak nem vállalhatnak közösen gyereket, nem fogadhatják örökbe a párjuk gyerekét, és nem vehetik fel egymás nevét.

A tervezett változtatás alig látható: csupán egy e betűt akarnak kivenni a törvényből, amivel viszont teljesen megváltozik a mondat értelme. Az új szabály így fog szólni: „ha törvény eltérően nem rendelkezik, [...] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ezek után már bármilyen törvénybe csak azt kell majd beleírni, hogy a házasokra vonatkozó rendelkezések, jogok nem érvényesek a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Innentől a bejegyzett élettársi kapcsolat alig lesz több, mint egy tartalom nélküli jogi frázis, ami nem védi az azonos nemű párokat és nem ad jogi hátteret az életközösségüknek.

A Jobbikot leszámítva valamennyi ellenzéki párt képviselője benyújtott olyan javaslatot, amelyben a kérdéses mondat törlését javasolták. A kormánypárti többségű bizottságok ezeket rendre leszavazták. Az ellenzéki képviselők rendelkezésére áll ugyanakkor egy eszköz, amellyel – félévente mindössze háromszor – kérhetik, hogy a bizottságban leszavazott módosító javaslatukról szavazzon az egész Ház. Az Amnesty International Magyarország, a Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség és a TASZ ezért azt kéri a módosító javaslatot benyújtó képviselőktől, hogy éljenek ezzel az eszközzel, lehetőséget teremtve a bejegyzett élettársi kapcsolat megmentésére és arra, hogy egyértelműen kiderüljön, az országgyűlési képviselők közül ki elkötelezett az azonos neműek jogegyenlősége mellett, és ki támogatja annak felszámolását. A civil szervezetek egyúttal petíciót indítanak, hogy aláírásukkal minél többen kifejezhessék: a bejegyzett élettársi kapcsolat megőrzése mellett vannak, és támogatják, hogy mindenki tudjon szabadon szeretni!

Aláíró szervezetek:

Amnesty International Magyarország

Helsinki Bizottság

Magyar LMBT Szövetség

Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit tegyek, ha diszkrimináltak?

Mit jelent a diszkrimináció? Mit nevezünk védett tulajdonságnak? Ki kérheti az eljárás megindítását? Mit kell bizonyítani? Ezekre és további hasonló kérdésekre találod meg itt a választ.

Miskolci ítélet: az ügyészség nem bizonyította a magyarellenes indítékot

Alapos, magas színvonalú másodfokú ítéletet hirdetett ma a Miskolci Törvényszék, amely szerint nem rasszista bűncselekményért, hanem elsősorban garázdaságért felelnek a szélsőségesek autójára támadó miskolci romák.

Árnyékjelentés a gyöngyöspatai eseményekről

Szerdán tartja első érdemi ülését az Országgyűlés gyöngyöspatai események vizsgálatára létrehozott eseti bizottsága, melyet a kétharmados kormánypárti többséggel működő parlament június 7-én közzétett határozatával állított fel. A TASZ a bizottság munkájának kezdetére időzítve teszi közzé a gyöngyöspatai eseményekről szóló árnyékjelentését és dokumentumfilmjét.

Az árnyékjelentés összefoglalóját itt olvashatja.