Szabadon szeretni: Petíció a bejegyzett élettársi kapcsolat megmentéséért

A Kormány a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe csempészte bele azt az egymondatos módosító javaslatot, amely lehetővé tenné a bejegyzett élettársi kapcsolat tartalmának gyökeres megváltoztatását. Jogvédő szervezetek ma petíciót indítanak arra kérve az országgyűlési képviselőket, hogy mentsék meg a bejegyzett élettársi kapcsolatot a jövő heti szavazáson.

A bejegyzett élettársi kapcsolat az az intézmény, amellyel az azonos nemű párok hivatalossá tehetik a kapcsolatukat, így például meglátogathatják egymást a kórházban, örökölhetnek egymástól, lehet közös vagyonuk.

A bejegyzett élettársakról törvény szól (BÉK). Ebben van az a mondat, hogy „ha _e_ törvény eltérően nem rendelkezik, [...] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ez azt jelenti, hogy CSAK ez a törvény mondhatja ki, hogy más szabály vonatkozik a házasokra, és más a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Azaz a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanazokat a jogokat biztosítja, kivéve, hogy  a bejegyzett élettársak nem vállalhatnak közösen gyereket, nem fogadhatják örökbe a párjuk gyerekét, és nem vehetik fel egymás nevét.

A tervezett változtatás alig látható: csupán egy e betűt akarnak kivenni a törvényből, amivel viszont teljesen megváltozik a mondat értelme. Az új szabály így fog szólni: „ha törvény eltérően nem rendelkezik, [...] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ezek után már bármilyen törvénybe csak azt kell majd beleírni, hogy a házasokra vonatkozó rendelkezések, jogok nem érvényesek a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Innentől a bejegyzett élettársi kapcsolat alig lesz több, mint egy tartalom nélküli jogi frázis, ami nem védi az azonos nemű párokat és nem ad jogi hátteret az életközösségüknek.

A Jobbikot leszámítva valamennyi ellenzéki párt képviselője benyújtott olyan javaslatot, amelyben a kérdéses mondat törlését javasolták. A kormánypárti többségű bizottságok ezeket rendre leszavazták. Az ellenzéki képviselők rendelkezésére áll ugyanakkor egy eszköz, amellyel – félévente mindössze háromszor – kérhetik, hogy a bizottságban leszavazott módosító javaslatukról szavazzon az egész Ház. Az Amnesty International Magyarország, a Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség és a TASZ ezért azt kéri a módosító javaslatot benyújtó képviselőktől, hogy éljenek ezzel az eszközzel, lehetőséget teremtve a bejegyzett élettársi kapcsolat megmentésére és arra, hogy egyértelműen kiderüljön, az országgyűlési képviselők közül ki elkötelezett az azonos neműek jogegyenlősége mellett, és ki támogatja annak felszámolását. A civil szervezetek egyúttal petíciót indítanak, hogy aláírásukkal minél többen kifejezhessék: a bejegyzett élettársi kapcsolat megőrzése mellett vannak, és támogatják, hogy mindenki tudjon szabadon szeretni!

Aláíró szervezetek:

Amnesty International Magyarország

Helsinki Bizottság

Magyar LMBT Szövetség

Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás

Kapcsolódó hírek

“Vadászatra” készülnek szélsőségesek? Előkészület!

Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt feljelentést teszünk, mert a facebook-on menekültek elleni “vadászat” szerveződik.

Ilyet még az életünkben nem láttunk

A november 22-én, Hatvanban történtekkel kapcsolatban a TASZ az igazság minél teljesebb feltárására és a rendőri bántalmazások sértettjei jogainak érvényesítésére törekszik. Úgy gondoljuk, sem a rendőrség írásos közleménye, sem kiadott videófelvételük nem tartalmazza az események összességét. November 26-án videós stábunkkal a helyszínre utaztunk, hogy érintettek és szemtanúk beszámolóiból próbáljuk rekonstruálni a csütörtök délutánt.

Szolgálunk és Verünk: Keresztelő könnygázzal

Szeptember elején, szombat este 9 körül, 3 autónyi rendőr csendháborításra hivatkozva könnygázzal, gumibottal, gyermekeket sem kímélve oszlatott szét egy keresztelő ünnepséget Tiszalúcon.