Barion Pixel TASZ | Szakmai konferenciát rendez a TASZ: Ártalomcsökkentés: a felépülés első lépcsőfoka

Szakmai konferenciát rendez a TASZ: Ártalomcsökkentés: a felépülés első lépcsőfoka

December 5-én, a TASZ konferenciáján szakemberek előadásain keresztül ismerhetjük meg az ártalomcsökkentés nemzetközi jó gyakorlatait, a terület hazai képviselőit érintő kihívásokat, valamint felépült szerhasználók beszámolóiból alkothatunk képet e szolgáltatások felépülésben játszott szerepéről. A konferencia délutáni szekciója az ártalomcsökkentés lehetőségeit, innovatív módszereit vizsgálja az új pszichoaktív szerek használói körében.

Helyszín: Benczúr Hotel, I. terem. Cím: Budapest, Benczúr u. 35, 1068
Időpont: 2016. december 5.

A konferencia programja:

8:30 – 9:00 regisztráció

9:00 – 9:30 Kardos Tamás (TASZ): Félreértett ártalomcsökkentés

9:30 – 10:15 Kristof Bryssinck (Free Clinic): Az antwerpeni Free Clinic ártalomcsökkentő stratégiái (angol nyelvű előadás, melyhez a helyszínen tolmácsolást biztosítunk)

10:15 – 10:45 Fóti Orsolya (Drog Fókuszpont): 2016-os Éves jelentés az EMCDDA számára – Ártalomcsökkentés

10:45 – 11:00 kávészünet

11:00 – 11:30 Kováts Virág (Altalap): Pragmatizmus és ártalomcsökkentés kéz a kézben

11:30 – 13:00 Kerekasztal-beszélgetés: Az ártalomcsökkentés szerepe a felépülés-központú modellben a szerhasználó szemével (Kubiszyn Viktor, Fülöp Frigyes, Gajdos András)

13:00 – 14:00 – ebéd

14:00 – 14:30 Szécsi Judit (ELTE-TáTK): Mélyszegénység – Droghasználat – Ártalomcsökkentés

14:30 – 15:00 Pelbát Gergely (Kék Pont Alapítvány) – Az alulról-felfelé építkező felépülés. Egy rövid távú program tanulságai

15:00 – 15:30 Puy Tamás (Art Éra): Ártalomcsökkentéstől a rehabig

15:30 – 16:00 Kovács András (INDIT): Az ártalomcsökkentés szerepe egy integrált rendszerben  

16:00 – Összegzés, a konferencia zárása

 

Az előadókról:

Kristof Bryssinck (Free Clinic, Antwerpen)

Oktató és ápoló, 1997 óta dolgozik a Free Clinic ártalomcsökkentő intézményben. Ápolóként a sebek ellátására specializálódott, négy évig nyújtott utcai ellátást hátrányos helyzetű bevándorlók számára. Társalapítója a fiatalokra számára ártalomcsökkentést nyújtó Plug-INN nevű szolgáltatónak. A Correlation Network három éves projektben nyújtott képzést és jogtudatosítást szerhasználók számára. A rekreációs szintéren dolgozóknak is nyújt képzést. Jelenleg Belgiumban a felügyelt droghasználói szobák létesítéséért és a túladagolást visszafordító Naloxone elérhetőségéért küzd.

Fóti Orsolya (Nemzeti Drog Fókuszpont)

A Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa, az ártalomcsökkentés szakterület felelőse. A Nemzeti Drog Fókuszpont a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének hazai központja. Feladata a kábítószer-probléma és az arra adott társadalmi válaszokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi adat- és információigények felmérése.

Kováts Virág (Alternatíva Alapítvány)

Szociális munkás és deviancia szociológus. 2000 óta dolgozik a civil szférában, ahol különösen sérülékeny csoportok tagjainak segít. 2001-2014 Kék Pont Alapítvány munkatársa, ahol koordinálta a dzsumbuj programot, a szenvedélybetegek VIII. és IX. kerületi közösségi ellátásának koordinátora, valamint a „Csere Csak Csajoknak” programot is koordinálta. 2013-ban a Magyar STD Társaságban nyújtott HIV/AIDS tanácsadást. 2014 óta az Alternatíva Alapítvány szakmai vezetője, majd kuratóriumi elnöke.

Fülöp Frigyes (Egészségdokk Drogambulancia)

15 évig volt aktív szerhasználó, heroint, később dizájner drogokat használt. Megjárta a börtönt és hajléktalan is volt. Már öt éve tiszta és jelenleg a székesfehérvári Egészségdokk Drogambulancián dolgozik segítőként.

Kubiszyn Viktor (szabadúszó)

Író, filmkritikus, drogmissziós konzultáns. Tizenhat éven keresztül volt aktív droghasználó, a rehabilitációját követően íróként dolgozik és drogmegelőzéshez köthető segítő tevékenységekben vesz részt. Könyvei: Filmflesskönyv (2011), Drognapló (2012), Foglaltház (2013), Oroszrulett (2015).

Gajdos András (Leo Amici, Art Éra)

1999 óta dolgozik segítőként. Először egy budapesti nappali rehabilitációs otthonban, a Megálló Csoportban dolgozott 6 évig. 2006-tól dolgozik a Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány bentlakásos rehabilitációs otthonban. 2014 januárjától az Art Éra Alapítványnál is gyakorolja hivatását.

Szécsi Judit (ELTE-TáTK)

Szociális munkás, egyetemi tanársegéd az ELTE-TáTK Szociális Munka Tanszékén és doktorandusz az ELTE-TáTK Szociálpolitikai Doktori Iskolájában. Fő oktatási területei a szociális munka elmélete, gyakorlata, kutatásmódszertan, addiktológia, szociális munka szenvedélybetegekkel. Kutatási területei a droghasználókkal végzett segítő tevékenység, mélyszegénységben élők társadalmi helyzete és kirekesztettsége és a mélyszegénységben élők droghasználati szokásai.

Pelbát Gergely (Kék Pont Alapítvány, Alternatíva Alapítvány)

Az ELTE Pszichológia MA szakos, végzős hallgatója. Körülbelül négy éve kezdett dolgozni a Kék Pont Alapítvány 8. kerületi tűcseréjében. A program bezárása óta egyéni konzultációval, HIV/HCV szűréssel és tanácsadással foglalkozik az alapítványnál. A tavalyi évben a Herbállomás program koordinációját végezte, továbbá jelenleg az Alternatíva Alapítványnál is dolgozik utcai tűcsere keretében.  Munkájában a személy-központú és a felépülés-központú szemléletek dominálnak.

Puy Tamás (Art Éra)

Szociológus, 2001 óta dolgozik a szenvedélybeteg ellátásban. 2007 óta működtetik az Art Éra szervezetet Budapest VII. kerületében, aminek vezetőjeként tevékenykedik.

Kovács András (INDIT Közalapítvány)

Szociális munkás, korábban dolgozott hajléktalanokkal és gyerekekkel. 2008 óta az INDIT Közalapítvány munkatársa, ahol jelenleg az Egyenlítő Alacsonyküszöbű Addiktológiai Szolgálatot koordinálja.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.