„Szigorúan bizalmas?”

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) egy nemzetközi kezdeményezés magyarországi partnereként a telekommunikációs eszközöket használókat fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. A jogvédők a mobiltelefon-használatot, online levelezést és böngészést biztonságosabbá tevő alkalmazásokat gyűjtötték össze a nopara.org honlapon; ugyanitt Edward Snowden személyes üzenete, illetve közérthető szöveges és multimédiás felvilágosító tartalmak is várják az érdeklődőket.

A modern kommunikációs eszközök és csatornák egyre nagyobb mennyiségű információt tesznek elérhetővé rólunk egyre szélesebb kör számára – gyakran szenzitív, személyes adatokat is. Az információs önrendelkezési jog folyamatosan sérül az állami és a piaci szereplők megfigyelései során. Legféltettebb, személyes titkainkból listák állnak össze, adatainkat különböző hivatalok és cégek kapcsolhatják össze, és alkothatnak belőlük további visszaélésre lehetőséget adó profilokat. Személyes és gazdasági károk sorát okozhatják a titokban utánunk kémkedő programok és alkalmazások.

A TASZ az INCLO nemzetközi kezdeményezés magyarországi partnereként a hétköznapi polgároknak, civil szervezeteknek, gazdasági szereplőknek, oknyomozó újságíróknak, és minden, a kémkedéssel érintett áldozatnak kíván segítséget nyújtani azzal, hogy a bevált és globálisan alkalmazott védelmi megoldásokat egy helyen, a nopara.org honlapon teszi elérhetővé számukra. Ahhoz azonban, hogy az információvédelemmel nem hivatásszerűen foglalkozó érintettek számára is világos legyen, milyen potenciális veszélyek fenyegetik őket, a következő napokban egy, a TASZ Facebook-oldalán zajló színes tájékoztató sorozatot is indít „Szigorúan bizalmas” címmel. Olyan, a közvélemény számára jól ismert történelmi, irodalmi szereplőket, művészeket mutat be új oldalukról, akik egy korábbi, „analóg” világ polgáraként még meg tudták védeni egy-egy személyes titkukat. Annak végiggondolására hívunk mindenkit, hogy mi történt volna ezekkel az emberekkel, ha egy transzvesztitával folytatott kaland, egy szégyellt bőrbetegség vagy a mértéktelen italozás híre nem az adott kor korlátozott csatornáin terjed, azaz lényegében titok marad, hanem illetéktelen kezekbe kerülve a ma megszokott, globális felületeken jelenik meg. Mit írnának ma a történelemkönyvek, vagy az irodalmi szöveggyűjtemények ezekről az emberekről?

Sem az állam, sem gazdasági szereplők nem léphetik túl a számukra alaptörvényben és jogszabályban előírt kereteket, mégis naponta találkozhatunk példákkal, amikor az információs önrendelkezési jog sérül e szereplők súlyosan aggályos ténykedése miatt. Sokan nem is tudják, hogy számítógépét, telefonját, kommunikációs eszközeit és csatornáit ebben a pillanatban is akár tucatnyi szereplő kémleli, legszemélyesebb adatait kutatva. Ezeket tartják távol a TASZ által ajánlott alkalmazások, melyek letöltését mindenkinek feltétlenül ajánljuk!

A projektet a Társaság a Szabadságjogokért készítette az INCLO megbízásából. Támogatta a Ford Foundation és az Open Society Foundations.

Az oldal angolul is elérhető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Levelet küldtünk az államtitkárnak a terrorellenes törvénytervezet nyilvánosságáért

Levelet küldtünk Kontrát Károly államtitkárnak és az egyeztetéseken részt vevő pártok frakcióvezetőinek a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagjának nyilvánosságáért. Ha érkezik válasz az államtitkártól, azt változtatás nélkül nyilvánosságra hozzuk. 

Spamel a Fidesz, lép a hatóság?

Sokan fordultak a TASZ-hoz azzal, hogy a Fidesz leállíthatatlanul küldözgeti e-mailjeit olyanoknak, akik soha nem adták meg elérhetőségüket a pártnak. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is tud a feltételezhető jogsértésről, így elvárható lenne, hogy független szervként hatékonyan fellépjen ez ellen. A panaszok számáról és a Hatóság eddig megtett intézkedéseiről adatigénylésben tájékozódott a TASZ.

Stop a folyamatos megfigyeléseknek

Az Alkotmánybíróság döntése nyomán egyelőre nem léphet hatályba a nemzetbiztonsági törvény módosításának egy része. A parlament által elfogadott módosítás, mely a közalkalmazottak és közvetlen környezetük folyamatos ellenőrzésére ad felhatalmazást, a TASZ álláspontja szerint súlyosan alapjogsértő.