Színpadon és online a MONDO

A TASZ Csodálatos Zoli robot címmel, egy üzleti és társadalmi projekteket támogató csapattal színpadra viszi a MONDO-t. Az előadás alapja a fogyatékos gyerekek számára készült kártya, amelyet a szervezet a Csillagház Általános Iskolával közösen azért alkotott meg, hogy minél többen ismerjék meg közérthetően a gyerekek jogait. A decemberi bemutatót követően a cél egy országos turné elindítása. A MONDO az év végén a BOOKR Kids Mesetárába is bekerül.

Zoli robot csodálatos, mindössze egy „hibája” van: nem működik rendesen a beszédchipje -- és ez bizony probléma például egy Star Wars castingon. Főhősünk, aki sok viszontagság árán, jó és rossz, szép és nehéz helyzeteket átélve végül megtalálja barátait, társát és helyét a világban, elmeséli történetét a gyerekeknek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Gosztonyi Csaba és Végh Zsolt vezetésével, nemrég létrejött, CuLTR Productions nevű üzleti és társadalmi célú kulturális projekteket támogató csapattal közösen viszi színre a MONDO-t 2016 decemberében. Az előadás egyaránt szól fogyatékos és ép gyerekeknek, sőt, ez a koncepció alapja: egy nagy, közös, interaktív játék a tíz éven felüli korosztálynak. A cél kettős: az együttes időtöltés segíti a gyerekek empátiájának erősítését és egymás elfogadását, miközben a történet megismerteti a közönséggel az őket illető alapvető jogokat. A Csodálatos Zoli robot című előadás rendezője Végh Zsolt (Aranyélet 2), főszereplője pedig Kálmánchelyi Zoltán szín- és pantomimművész (uristen@menny.hu). Az előadással a TASZ a tervek szerint 2017-ben turnéra indul; a cél az, hogy a darabbal vidéken is számos színházban, művelődési központban vagy akár iskolai tornateremben találkozhas­sanak az érdeklődők.  

A bemutató időpontja: 2016. december 19., 12.00, helyszíne: Gödör Klub (1061 Budapest, Király utca 8-10.) Az előadás regisztrációhoz kötött, sajtónyilvános és ingyenes.

Az előadás alapja a MONDO nevű kártyajáték, amelyet a TASZ a Csillagház Általános Iskolával közösen fejlesztett ki, elsősorban azért, hogy a fizikai és lelki bántalmazásnak kiszolgáltatottabb fogyatékos emberek felismerjék, ha jogaikat korlátozzák. A tíz témát feldolgozó, eredetileg papíralapú játék abban segít, hogy a gyerekek már az iskolában megtanulják a jogaikat, hogy aztán felnőttként képesek legyenek magukat megvédeni. Bár a MONDO sérült tanulók számára készült, a játék minden tíz év feletti gyereknek fontos tanulási segédeszköz! A MONDO kártyát Hitka Viktória kedves karakterei illusztrálják.

A színdarab debütálásával egyidőben a MONDO a BOOKR Kids online Mesetárába is bekerül, hogy onnan ingyen letölthesse bárki a színdarabra épülő interaktív animációt. A BOOKR Kids egy könyvesboltnyi mesét kínál egy applikációba rejtve. Ahogy minden BOOKR Kids mese gazdagon illusztrált, a MONDO is, és tele lesz izgalmas meglepetésekkel, fejlesztő feladatokkal, hogy a gyerekek játékos formában ismerjék meg a jogaikat. A BOOKR Kids alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból.

A különféle területekről érkező partnereket összefogó kezdeményezés alapvető célja, hogy a TASZ-nál megrendelhető kártyajátékot minél több, fogyatékos gyermekeket oktató-nevelő intézmény beemelje tanítási segédeszközei közé. A MONDO azonban nem csak nekik hasznos: a TASZ azt szeretné, ha a játékot a pedagógusok és szülők szélesebb köre is megismerné, hogy minél többen kapjanak információt már gyerekkorban a saját jogaikról. Azért, hogy a MONDO valóban jól használható tanítási segédanyag legyen, a TASZ a Csillagház Általános Iskolával együtt pedagógusoknak és szülőknek szóló segédanyagot is összeállított.

A TASZ várja azoknak a társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett vállalatoknak és szervezeteknek a jelentkezését, amelyek CSR programjuk keretében támogatnák a MONDO színdarab minél több helyre eljuttatását, illetve a papíralapú társasjáték vagy BOOKR Kids táblagépek megvásárlásával segítenék a gyerekek jogainak szélesebb körben való megismertetését.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Legalább 40 iskolába jut el a MONDO jogtudatosító program

Sikeres volt közösségi gyűjtésünk. A kampány vége előtt két héttel, 128 támogató segítségével jött össze csaknem egymillió forint arra, hogy a MONDO tanároknak szóló workshopja legalább 40 iskolába eljusson. Most keressük az iskolákat, amik nyitottak arra, hogy a MONDO oktatási segédeszközként a mindennapi tanításba bekerülhessen, és így több ezer gyerek kezdjen el tanulni a saját jogairól.

Inkább bezárták a terembe, nehogy elessen az udvaron

A gyerekek az iskola udvarán viháncolnak, kergetőznek, élvezik a tavaszt. A Te kisfiad azonban nincsen közöttük. Ő magára hagyva ül másfél órán keresztül az osztályterembe zárva, teljesen egyedül. Nem csak ma, sok másik napon is. Nem beszél, segítséget kérni nem tud. Mozgáskorlázottsággal él és Te csak annyi magyarázatot kapsz: azért nem lehet ilyenkor a társaival, mert a tanár fél, hogy elesik. Mit érzel, amikor erre rájössz? És még inkább … mit teszel?

Üzenjük Balog Zoltánnak, hogy ő is megértse: a fogyatékossággal élő gyerekek is tanulni akarnak!

Képzeld el, hogy van egy sugárzó tekintetű, kedves és kitartó gyermeked, akit nagyon szeretsz. Képzeld el, hogy kisgyermeked súlyos-halmozott fogyatékossággal él: nem tud beszélni, járni, értelmileg akadályozott. Szeretnéd, hogy más gyerekekhez hasonlóan iskolába járjon, tanuljon, fejlődjön. De nincs iskola, nincs férőhely...