Barion Pixel TASZ | Találkoztunk a jogvédőkkel foglalkozó ENSZ jelentéstevővel

Találkoztunk a jogvédőkkel foglalkozó ENSZ jelentéstevővel

November elején tartotta az újonnan kinevezett jelentéstevő, Michel Forst az egyik regionális konzultációját Grúziában. A Tbilisziben megrendezett eseményen kaukázusi országokból érkezett jogvédők, emberi jogokkal foglalkozó újságírók mellett vett részt Kapronczay Stefánia, ügyvezető igazgató is.

A kétnapos konzultáció során a résztvevők beszámoltak a kormányok és az állam részéről érkező adminisztratív nehézségekről, kommunikációs, jogi és egyes esetekben fizikai fenyegetettségről. A résztvevők a nehézségek összegyűjtése mellett lehetséges ajánlásokat is megfogalmaztak, amelyek a jelentéstevő az országok felé megtehet. Ezentúl a jelenlévők megosztották tapasztalataikat az ENSZ egyes mechanizmusairól és javaslatokat tettek arra, hogy miként tudnának hatékonyabban működni. A kaukázusi országok számára az ENSZ különösen fontos, hiszen kevés, nemzetközi fórumon kereshetnek védelmet a saját kormányuk részéről érkezett támadások ellen. 

A jelentéstevő elmondta, hogy aggodalommal figyeli a magyar civil társadalom egy részét érő kormányzati lépéseket – ideértve a sajtón keresztül történő fellépést és a jogalapot nélkülöző KEHI vizsgálatot. Forst osztotta az általunk már korábban, több fórumon hangoztatott elemzést, miszerint a magyarországi események rokon vonásokat mutatnak a kaukázusi országokban, így Oroszországban lezajlott, a független és jogvédő civileket érő támadásokkal. Erre az összefüggésre egy korábbi beadványunkban is rámutattunk.

 

A TASZ újtját az ENSZ speciális jelentéstevő számára rendelkezésre álló költségvetésből finanszírozták. 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.