TASZ állásfoglalás a Pápa óvszer ellenes kijelentése kapcsán

Az óvszer alapvető és nélkülözhetetlen része a HIV-prevenciós programoknak, XVI. Benedek Pápa nyilatkozata káros és veszélyes a prevenciós munkára.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet sajnálatosnak és károsnak tartja XVI. Benedek Pápa afrikai látogatása során tett nyilatkozatát, miszerint: ’ az AIDS tragédiát nem lehet csupán pénzzel és óvszerek osztogatásával megállítani, sőt, az csak súlyosbítja a gondokat, és helyette "spirituális újjáéledésre" van szükség’.

Az egyház által hirdetett absztinencia és hűség valóban hatékony eszközei a HIV szexuális úton való terjedésének megakadályozásához, de az átfogó prevenciónak az óvszerhasználat elősegítése is alapvető része. Habár folynak kutatások vakcinák és egyéb prevenciós eszközök kifejlesztésére, a mai napig az óvszer a leghatékonyabb eszköz mindenki számára, beleértve a HIV-vel élőket, a szexuális és reprodukciós egészség eléréséhez és fenntartásához. Az óvszer 90%-os biztonsággal használható a HIV és más szexuális úton terjedő fertőzések megállításhoz. (UNAIDS és WHO adatok)

Számos nemzetközi szervezet (EATG, awaaz.org) és politikus emelte fel szavát a Pápa kijelentése ellen, amit nemcsak veszélyesnek tartanak közegészségügyi szempontból, hanem szégyenteljesnek és megalázónak mivel megakadályozza, hogy a HIV-fertőzöttek megóvják partnerüket a fertőzéstől, és a Pápának nincs erkölcsi felhatalmazása, hogy HIV-fertőzöttek, partnereik és meg nem született gyermekeik életéről döntsön.

Emellett az egyházon belül is számos bírálója akad a Vatikán véleményének, különböző felekezetek vezetői kritizálják, hogy a katolikus egyház hallgatásával, és az AIDS-esetek gyakori megbélyegzésével növeli a HIV-fertőzötteket, AIDS-betegeket sújtó stigmát.

Minden HIV/AIDS-szel foglalkozó szervezet, akár egészségügyi szervezetről vagy civil szervezetről van szó, kiáll az óvszer használata mellett és azért harcol, hogy minél nagyobb körben elérhető legyen az óvszer.

A Vatikán állásfoglalása nem csak Afrikában, hanem Magyarországon is káros a HIV-prevencióra, hiszen a szexuálisan aktív magyar lakosságnak így is csak kis százaléka használ óvszert, az óvszert körülvevő tabuk és tévhitek miatt, amit a Pápa kijelentései csak erősíthetnek.

2008-ban ismételten emelkedett a frissen kiszűrt HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, a 2007-es rekord 119 új fertőzött után, a múlt évben 145 új esetet találtak. Köztük ismételten nőtt a fiatal (25 év alatti) nők és férfiak aránya.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

AIDS Világnap 2014 - Magyarország: javuló betegellátás, növekvő fertőzött szám és új fenyegetettségek

A betegellátás területén mérföldkőnek számít a vidéki központok megnyitása, ugyanakkor a megelőzés terén Magyarország rosszabbul teljesít. Míg az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Európai Unióban csökkent az új HIV-esetek száma az elmúlt 10 évben, hazánkban azonban négyszeresére nőtt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azonnali felelős szerepvállalásra szólítja fel az egészségügyi kormányzatot, hogy a jelenlegi trend visszafordítható legyen. A TASZ szerint a prevenciós munkát végző civil szervezetek megerősítésére és célzott szűrőprogramokra van szükség.

Tájékoztató egészségügyi dolgozóknak HIV-vel élők ellátásáról

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti ügyben a TASZ egyezséget kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával, amelynek részeként javaslatunkra elkészült egy tájékoztató anyag a HIV-vel élők nem -specifikus ellátásáról.

Alapjogokat és az egyenlő bánásmód követelményét is sérti a HIV-vel élők megkülönböztetése az egészségügyben

A Központi Stomatológiai Intézet közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor megtagadta a HIV-vel élők és AIDS betegek, fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását – állapította meg határozatában az Egyenlő Bánásmód Hatóság.