Terepmunkás munkatársat keres a TASZ Roma Programja

A Roma Program a magyarországi romák intézményi diszkriminációja ellen küzd, elsősorban a büntető igazságszolgáltatás, az önkormányzati jogalkotás és jogalkalmazás, illetve a közigazgatási hatósági gyakorlat terén. A terepmunkás feladata elsősorban jog- és érdekérvényesítést célzó közösségszervezés, hatóságokkal való kommunikáció illetve a jogi munkánkhoz kapcsolódó tényfeltárás lesz. Olyan szociális végzettségű vagy elkötelezettségű, emberi jogi érdeklődésű munkatársat keresünk, aki egyetért szervezetünk és a Roma Program céljaival és segíteni akarja a romák integrációjának ügyét.

A Roma Program elsősorban stratégiai pereskedés, jogfejlesztő tevékenység és különböző kommunikációs tevékenységek (ideértve a videófilmeket) útján igyekszik csökkenteni a romákkal szembeni intézményes hátrányos megkülönböztetést Magyarországon. Ezenkívül célunk a romák, roma szervezetek jogtudatosságának fejlesztése. A Roma Program elsősorban Észak-Kelet Magyarországon történő jogsértésekkel foglalkozik, a terepmunkásnak heti több alkalommal kell erre a területre utaznia és ott munkát végeznie.
A terepmunkás feladatai:
·      a jogi munkához, egyes ügyekhez illetve ügytípusokhoz kapcsolódó tényfeltárás, kapcsolattartás az ügyfelekkel illetve közösségeikkel;
·      kapcsolatfelvétel és kommunikáció valamely konfliktusban, jogsértésben érintett felekkel, ideértve a hatóságokat;
·      adott település vagy terület azonos jogsértésben érintettjei közösségének megszervezése abból a célból, hogy saját jogaik és érdekeik védelme, érvényesítése érdekében önmaguk képesek legyenek fellépni.
A Programba jelenleg egy jogi munkatársat is keresünk, aki rendszeresen együtt fog a terepen dolgozni a terepmunkással.
A Program munkatársai szorosan együttműködve dolgoznak. A Program munkartársai a TASZ egyéb programjaival rendszeres együttműködésben dolgoznak.
Elvárások:
·      szociális végzettség vagy gyakorlat
·      tapasztalat közösségi munkában
·      jó kommunikációs képesség
·      B kategóriás jogosítvány és autóvezetési rutin
·      elkötelezettség a TASZ és azon belül a Roma Program értékei és céljai iránt, emberi jogi beállítódás, érdeklődés
Előnyt jelent:
·      civil szervezetnél szerzett tapasztalat
·      emberi jogi képzettség vagy gyakorlat
·      Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Hajdú-Bihar megyei lakóhely
·      saját gépjármű
·      roma származás
Miért csatlakozz hozzánk?
Azért a szabadságért, függetlenségért és inspiráló intellektuális környezetért, amit a TASZ nyújt!
Mert végre igazán tehetsz valamit a demokrácia és az emberi jogok védelme érdekében, a romák diszkriminációja ellen és integrációjukért!
Fizetés: megegyezés szerint
A munkavégzés jogi kerete: munkaviszony
Munkaidő: heti 40 óra
Jelentkezés: a szakmai önéletrajzot és a legfeljebb 1 oldalas motivációs levelet a allas[kukac]tasz[pont]hu-ra várjuk.
A beérkezett önéletrajzok alapján kiválasztott jelentkezőkkel személyes meghallgatást tartunk.
Jelentkezési határidő: 2015. január 20.
Várható kezdés: 2015. február 1.
További információ a TASZ Roma Programjáról: http://tasz.hu/romaprogram 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Brutális kényszervallatás eltussolása miatt ítélte el a magyar államot a strasbourgi bíróság

Mai ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették roma származású ügyfelünk alapvető emberi jogait azzal, hogy eltussoltak egy rendőrségi fogdán történt kényszervallatást.

Nincs olyan anya, aki be tudná pótolni ezeket az elvesztett éveket

Fél éve, március végén hírt adtunk róla, hogy Bence két éves korában végre hazakerült a szüleihez. Mint akkor megírtuk, a kisbaba születésekor azért nem kerülhetett haza, mert a helyi védőnő hónapokkal korábban jelezte a kórház számára: „Az asszonynak minden gyermeke átmeneti nevelésben van. Irreális lenne az újszülött kórházból való távozása az anyával együtt.”

Mit érdemel?

Mit érdemel az a szülő páros, aki a jelzőrendszer szerint nem megfelelően neveli a gyerekeit? A gyerekvédelmi törvény tökéletesen rendelkezik erről. Családba fogadás, helyettesítő szülői szolgálat, ideiglenes hatályú elhelyezés. Ha az utóbbi mellett döntenek, a szülőknek a törvény szerint harminc nap áll rendelkezésükre, hogy az okokat, amik a kiemeléshez vezettek megszüntessék, a gyakorlatban azonban ez többször harminc nap szokott lenni. Ha az ideiglenes hatályú elhelyezés felülvizsgálatakor még mindig fenn állnak a kiemelést indikáló okok, akkor a gyerekeket nevelésbe veszik. Ezt évente vizsgálják felül.