Tomcatre lehet azt mondani, hogy náci szimbólum

2010. április 8-án a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a Tomcat (Polgár Tamás) közszereplő, ezért el kell viselnie a szélsőséges kritikát. A TASZ a véleményszabadság védelme érdekében képviselte B.B. bloggert, aki azt írta blogjában, hogy Tomcat „erőszakos faszfej”, „ostoba majom” és „náci szimbólum”. A harmadfokú bíróság a másodfokú bíróság ítéletét helybenhagyva, az indokolást részben megváltoztatva kimondta, hogy B.B. nem követett el becsületsértést.

A TASZ a védelem során arra hivatkozott, hogy Tomcat közszereplő, ezért tűrnie kell a szélsőséges kritikát is. Tomcat ismertségét bizonyítja, hogy külön bejegyzés található róla a magyar nyelvű Wikipédián, illetve viszonylag sűrűn szerepel különböző tévéműsorokban, emellett tömegdemonstrációkat, tüntetéseket szervez, egy ízben pedig országgyűlési képviselőként is indulni kívánt, de gondok voltak az ajánlószelvényei körül, ezért végül nem indulhatott.

Az első fokon eljárt bíróság nem fogadta el a védelem érvelését, a vádlottat megrovásban részesítette. A TASZ fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A másodfokú bíróság ítéletében a vádlottat felmentette. A másodfokú bíróság kimondta „a feljelentő Tomcat néven a mai magyar közélet egyéb szereplője, aki politikai indíttatású akcióival hívta fel magára a média figyelmét … a magánvádló (Tomcat) a mai magyar közélet egyéb szereplőjének tekintendő, akinek tűrési kötelezettsége lényegesen meghaladja a tipikust, abból következően, hogy önként vállalta, hogy személye és vélemény a közérdeklődés homlokterébe kerüljön.” Tomcat fellebbezéssel élt az ítélettel szemben. A harmadfokú bíróság, hivatkozva az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatára, szóbeli indokolásában kimondta, hogy Tomcat a politikai élet alakítója, beszédei, akciói keretében végzett tevékenységével összefüggésben viselnie kell a szélsőséges kritikát.

A TASZ üdvözli a Fővárosi Ítélőtábla határozatát, amely megfelel a magyar Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bíróságának a véleménynyilvánítási szabadságra vonatkozó gyakorlatának.

A TASZ további két embert képvisel a bíróságon, akiket Tomcat ugyancsak feljelentett a róla írt véleményük miatt. Reméljük, hogy az ítélet hatására Tomcat felhagy a folyamatos feljelentésekkel és megérti, hogy közszereplőként viselnie kell a szélsőséges kritikát.

A közlemény pontosítását itt elolvashatja.

***

Amennyiben a közleményt kommentálók közül bárki a hozzászólása eltávolítását kéri, kérem írjon e-mailt a tasz [kukac] tasz [pont]hu-ra.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ álláspontja a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatról

A TASZ álláspontja szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat több ponton is súlyosan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és sajtószabadságot.

A törvényjavaslat egyéni képviselői indítványként került benyújtásra. A Cser-Palkovics András, Menczer Erzsébet és Rogán Antal által benyújtott javaslattal a kormány ismételten megkerüli a jogalkotási törvényben és az elektronikus információszabadságról szóló törvényben foglalt kötelezettségeket, amik az átlátható jogalkotásra, a hatástanulmány készítésének kötelezettségére és a társadalmi egyeztetésre vonatkoznak.

A TASZ álláspontja a közrendvédelmi törvénycsomagról

A TASZ véleményezte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által készített, a közrendet és a köznyugalmat veszélyeztető, valamint az igazságszolgáltatás működését zavaró jelenségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést.

Nyilvános előadás a rágalmazás és a szólásszabadság határairól

A Közép-európai Egyetem (CEU) Média és Kommunikáció Tanulmányok Központja és a magyarországi Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége szervezésében David E. McCraw, a New York Times Company jogtanácsosa ad elő holnap a CEU-n.