Tomcatre lehet azt mondani, hogy náci szimbólum

2010. április 8-án a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a Tomcat (Polgár Tamás) közszereplő, ezért el kell viselnie a szélsőséges kritikát. A TASZ a véleményszabadság védelme érdekében képviselte B.B. bloggert, aki azt írta blogjában, hogy Tomcat „erőszakos faszfej”, „ostoba majom” és „náci szimbólum”. A harmadfokú bíróság a másodfokú bíróság ítéletét helybenhagyva, az indokolást részben megváltoztatva kimondta, hogy B.B. nem követett el becsületsértést.

A TASZ a védelem során arra hivatkozott, hogy Tomcat közszereplő, ezért tűrnie kell a szélsőséges kritikát is. Tomcat ismertségét bizonyítja, hogy külön bejegyzés található róla a magyar nyelvű Wikipédián, illetve viszonylag sűrűn szerepel különböző tévéműsorokban, emellett tömegdemonstrációkat, tüntetéseket szervez, egy ízben pedig országgyűlési képviselőként is indulni kívánt, de gondok voltak az ajánlószelvényei körül, ezért végül nem indulhatott.

Az első fokon eljárt bíróság nem fogadta el a védelem érvelését, a vádlottat megrovásban részesítette. A TASZ fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A másodfokú bíróság ítéletében a vádlottat felmentette. A másodfokú bíróság kimondta „a feljelentő Tomcat néven a mai magyar közélet egyéb szereplője, aki politikai indíttatású akcióival hívta fel magára a média figyelmét … a magánvádló (Tomcat) a mai magyar közélet egyéb szereplőjének tekintendő, akinek tűrési kötelezettsége lényegesen meghaladja a tipikust, abból következően, hogy önként vállalta, hogy személye és vélemény a közérdeklődés homlokterébe kerüljön.” Tomcat fellebbezéssel élt az ítélettel szemben. A harmadfokú bíróság, hivatkozva az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatára, szóbeli indokolásában kimondta, hogy Tomcat a politikai élet alakítója, beszédei, akciói keretében végzett tevékenységével összefüggésben viselnie kell a szélsőséges kritikát.

A TASZ üdvözli a Fővárosi Ítélőtábla határozatát, amely megfelel a magyar Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bíróságának a véleménynyilvánítási szabadságra vonatkozó gyakorlatának.

A TASZ további két embert képvisel a bíróságon, akiket Tomcat ugyancsak feljelentett a róla írt véleményük miatt. Reméljük, hogy az ítélet hatására Tomcat felhagy a folyamatos feljelentésekkel és megérti, hogy közszereplőként viselnie kell a szélsőséges kritikát.

A közlemény pontosítását itt elolvashatja.

***

Amennyiben a közleményt kommentálók közül bárki a hozzászólása eltávolítását kéri, kérem írjon e-mailt a tasz [kukac] tasz [pont]hu-ra.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A médiaszabadság, a médiapluralizmus és az újságírók védelme Európában

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése az Európai Parlament Állampolgári Jogi-, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) 2020/2009(INI) számú jelentéstervezetéhez.

Ha a sajtó forgathat, a TASZ is forgathat!

Hiába szeretnénk videofelvételeken is megmutatni, hogy pereinkben hogyan ítélkeznek a magyar bíróságok, ezt gyakran nem tudjuk megtenni. A tárgyalótermekben ugyanis csak akkor forgathatunk, ha a tárgyalást vezető bíró ezt lehetővé teszi számunkra. Ez pedig sokszor nincs így.

Azok a bírák, akik megtiltják számunkra a felvételkészítést, mindig arra hivatkoznak, hogy a tárgyalásokat csak a sajtó filmezheti, mi pedig nem minősülünk a sajtó képviselőjének. Ezt az érvet nem tudjuk elfogadni. A közügyekről való tájékoztatás joga ugyanis nem a hivatásos újságírók privilégiuma. Az Emberi Jogok Európai Bírósága következetesen elismeri, hogy az olyan „watchdog” típusú civil szervezeteket, mint a TASZ, a sajtóhoz hasonló jogok illetik meg. Ezek a szervezetek ugyanis szintén jelentős szerepet töltenek be a közvélemény formálásában, ezen keresztül pedig a közhatalom társadalmi ellenőrzésében.

du_ho_sharcos_gomb_1_1.png

Emiatt nem tartjuk igazolhatónak azt a különbségtételt, amely a sajtó számára lehetővé teszi, de a civil szervezetek számára tiltja az igazságszolgáltatás működésének mozgóképes közvetítését. Azért, hogy ezt a bíróságok is tudomásul vegyék, 2016-ban a strasbourgi bírósághoz fordultunk. Nézzétek meg videónkat a témában:

Vissy Beatrix